Presedintele Statelor Unite a prezentat, pentru prima data dupa cistigarea alegerilor din SUA, viziunea sa de politica externa pentru al doilea mandat. Bush a pus pe primul plan cooperarea internationala, insa in termenii lui.

„Construirea unor institutii multinationale eficiente, care sa sustina actiuni multilaterale eficiente“, lupta impotriva terorismului si promovarea democratiei vor fi cele trei fronturi principale ale politicii americane in al doilea mandat Bush.

Aflat in vizita in Canada, presedintele SUA a expus pentru prima data liniile directoare ale politicii sale externe pentru urmatorii patru ani, aratind, in primul rind, ca este dispus sa coopereze mai indeaproape cu aliatii sai decit in primul mandat. „Un nou mandat inseamna o sansa importanta de a stringe relatiile cu prietenii“, a afirmat George W.

Bush, care a promis ca va incerca sa creeze un larg consens international pentru urmarirea obiectivelor sale. Presedintele american a subliniat insa ca aceasta cooperare trebuie sa aiba loc in termenii stabiliti de el si ca nu va renunta la politicile care i-au deranjat pe aliatii sai in timpul primului mandat.

Presiuni asupra palestinienilor

Bush si-a inasprit chiar pozitia fata de Orientul Mijlociu, declarind ca pacea in regiune poate fi realizata numai prin intermediul aplicarii de reforme democratice de catre palestinieni. Presedintele a omis sa mentioneze obligatiile despre care, in 2002, afirmase ca revin Israelului, anume oprirea colonizarii teritoriilor ocupate.

El a semnalat totodata ca va intensifica presiunile asupra palestinienilor in vederea democratizarii, dupa moartea lui Yasser Arafat. Potrivit consilierilor sai, discursul lui Bush de la Halifax (Noua Scotie) a prefatat mesajul pe care acesta urmeaza sa-l transmita cu ocazia turneului european pe care il va efectua in aceasta iarna. George W.

Bush ar intentiona sa afirme necesitatea consolidarii cooperarii internationale, pastrind insa aceeasi fermitate in privinta deciziilor sale.

Nu vor mai fi razboaie

Un oficial de la Casa Alba a declarat totusi, dupa discursul presedintelui, ca provocarilor celui de-al doilea mandat (Iranul, Coreea de Nord si conflictul israelo-palestinian) li se va raspunde pe calea diplomatiei si nu a fortei, cum s-a intimplat in cazul Afganistanului si Irakului.

In intilnirea sa cu premierul canadian Paul Martin, Bush a incercat sa convinga Canada sa coopereze in problema sistemului continental de aparare antiracheta, idee dezagreata de vecinii nordici ai Statelor Unite. De asemenea, Bush a criticat indirect autoritatile de la Ottawa si ONU pentru ca nu au sustinut interventia in Irak si politica loviturilor preventive.

„Obiectivul ONU si al altor institutii trebuie sa fie securitatea colectiva si nu dezbaterile fara sfirsit“, a subliniat Bush. Ca raspuns la manifestatiile de protest cu care a fost intimpinat la Ottawa, el a adaugat insa ca intelege resentimentele canadienilor fata de influenta SUA, remarcind ca „nu este mereu usor sa dormi linga un elefant“.