Ministerul Culturii si Centrul National al Cinematografiei au hotarit recent sa finanteze suplimentar alte zece proiecte de film de lungmetraj. Noua decizie a stirnit din nou un val de proteste din partea tinerilor cineasti, exclusi in mare parte din imparteala mai-marilor cinematografiei.

Finantarile vor merge si de aceasta data spre aceiasi “clienti” si apropiati ai CNC-ului: Sergiu Nicolaescu, Serban Marinescu, Nicolae Margineanu... Tot cu bani publici se vor face filme dupa scenariile lui Dinu Sararu sau... Corneliu Vadim Tudor.

Intr-un comunicat remis redactiei, Asociatia Cineastilor (printre membrii careia se afla Tudor Giurgiu, Nae Caranfil, Alexandru Solomn, Radu Muntean, Razvan Radulescu, Catalin Mitulescu) protesteaza la adresa deciziei MCC de a finanta filme fara a organiza o alta sesiune de concurs: “In urma concursului organizat de CNC in luna iunie 2004 au fost declarate cistigatoare zece proiecte de film de

lungmetraj, iar judecarea contestatiilor depuse de participanti s-a solutionat la vremea respectiva cu finantarea unui singur proiect suplimentar, cel al regizorului Cristi Puiu.

Desi a anuntat oficial si public ca nici o alta contestatie nu a fost solutionata favorabil, MCC si CNC revin, la peste doua luni de la termenul-limita prevazut in regulament, si decid, fara nici un temei legal, finantarea suplimentara cu sume de ordinul zecilor de miliarde de lei a unui numar de inca zece proiecte, anuntate de CNC a fi cele clasate pe locurile11-20 la concursul din iunie”.

Dintre aceste proiecte refuzate la concursul din vara, scenariul aflat initial pe locul 13, conform ierarhiei comunicate oficial de CNC (actul de intrare nr.1818/1 din 29 iulie 2004), “Dimineata iubirii”, in regia lui Nicolae Corjos, a fost omis pentru a face loc proiectului de pe locul 21, “Candele de zapada”, scenariul Corneliu Vadim Tudor.

Contactat telefonic, Nicolae Corjos, cel care a fost scos fara justificari de pe lista CNC, spune ca “gura tirgului” l-a informat despre acest subiect, insa nu vrea sa se pronunte pina nu verifica informatiile.

“Cinematografia romana este corupta, clientelara si subordonata politicului”

In timp ce tinerii regizori, multi dintre ei premiati la importante festivaluri internationale, sint ignorati, Sergiu Nicolaescu obtine credit intr-un singur an pentru a regiza doua lungmetraje si pentru a produce un scurtmetraj.

“MCC si CNC renunta astfel la bruma de corectitudine de fatada si la mimarea respectarii regulamentelor in vigoare, confirmind prin actiunea lor un adevar trist: cinematografia romaneasca de astazi este profund corupta, clientelara si subordonata politicului, iar cei care si-au repartizat cu generozitate fonduri publice vreme de patru ani au decis sa-si faca un ultim cadou din banii statului,

dispretuind total o lege pe care ei insisi au elaborat-o. Consideram ilegala, imorala si inacceptabila decizia MCC si CNC si cerem revocarea de urgenta a acestei masuri abuzive”, adauga tinerii cineasti.

Atit ministrul culturii, Razvan Theodorescu, cit si presedintele CNC, Decebal Mitulescu, se spala pe miini, sustinind ca treaba lor a fost doar sa gireze o comisie de selectie “competenta”.

Inca 9 miliarde 400 de milioane pentru senatorul Nicolaescu

Decebal Mitulescu spune: La un moment dat s-a spus ca au fost respinse contestatiile...

Comisia de contestatii a intocmit un raport. Punctul 1 afirma ca sint respinse contestatiile adresate, si la punctul 2 Comisia de Contestatii precizeaza ca, in situatia in care se identifica fonduri suplimentare, propune ca filmele selectionate de comisia de selectie sa primeasca finantare.

Comisia de selectie s-a intrunit a doua oara si a propus ca si restul de zece filme selectionate sa intre la finantare. Este un clasament. De la locul 11 la 20 sint filme care au intrat acum la finantare.

Proiectul domnului Corjos, cu numarul 13, nu a intrat in finantare...

Nu a fost niciodata pe locul 13. Sigur nu este! Veniti sa vedeti actele de la CNC. Nu este.

Avem un act CNC din 29 iulie...

Nu stiu cum a ajuns la dumneavoastra foaia asta, cu sinceritate va spun. Cele 20 de proiecte selectionate de comisie au intrat zece in prima etapa si urmatoarele zece in etapa a doua... Absolut sigur! Filmele au fost selectionate de Comisie.

Sergiu Nicolaescu va face doua filme anul acesta!

Asa cum face si Catalin Mitulescu. Sergiu Nicolaescu la unul este regizor si la altul e producator. Este in limita regulamentului care zice ca nu are voie nici un producator sa aiba acces la mai mult de 20% din fonduri!

Nu e adevarat, Sergiu Nicolaescu este regizor al celor doua filme...

N-am fost atent! Regizeaza doua filme... Nu decid eu daca este in regula. Asa a fost selectia facuta. Ce este asa paradoxal?

S-au stabilit sumele pentru fiecare proiect?

Da, sint intre 8 miliarde si 9 miliarde si jumatate pentru fiecare film.

- Cit a primit Sergiu Nicolaescu?

9.400.000.000 de lei.

“Unii au avut noroc chior”, e tot ce poate spune ministrul Theodorescu

Razvan Thedorescu declara: “Au aparut fonduri suplimentare la fondul cinematografiei, am luat lista care a fost aprobata de comisia instituita in toamna, am vazut care sint urmatoarele filme de pe lista si am remis aceasta lista comisiei, intrebindu-i daca isi mentin ierarhiile pentru a se face in continuare finantare. Comisia a fost de acord.

Decizia de finantare a fost o decizie interna, semnata de mine acum trei saptamini.

Sergiu Nicolaescu primeste finantare pentru un al doilea lungmetraj intr-un an...

Nu eu am dat notele, si mie mi se pare putin... nu ciudat, dar... Mi se pare ca notele s-au dat subiectiv. Punctul meu de vedere este ca ar trebui schimbat la un moment dat acest sistem nefericit.

Nu este foarte mult sa ia un regizor doua finantari intr-un singur an?

Sigur, si eu sint de acord. Dar i s-a atribuit prin note. Si eu am aflat dupa aceea ca scenarist este Vadim Tudor, ca a fost Eugen Barbu, eu habar nu aveam, asta Comisia stie. Mi se pare ca unii au avut noroc chior.

Dar este vorba despre decizia unei comisii, nu despre o chestiune de noroc!

Si comisia, atentie, este formata din reprezentantii tuturor asociatilor. Deocamdata, legea ma obliga sa lucrez cu asemenea comisie.

Ati avut neintelegeri cu aceasta?

Nu! Eu, n-am avut nici o legatura cu comisia. Eu le-am transmis ceea ce am avut sa le transmit prin Decebal Mitulescu. M-am mirat foarte mult cind am vazut notele, bineinteles...

Si daca v-a mirat, puteati sa faceti ceva?

Nu am voie sa fac absolut nimic! Legea Cinematografiei imi interzice... Singurul lucru pe care l-am putut face din vointa mea proprie a fost chestia cu Cristi Puiu. Am luat acea hotarire pentru ca era in situatia de olimpic. Sigur ca am latitudinea sa ma amestec si in altele, dar nu vreau, pentru ca lumea aceasta a regizorilor este minata de mii de lucruri”.

Ada Dumitrescu, Cosmin Tupa