Acum, in prag de iarna, cand de regula lumea nu se inghesuia sa invete tehnica sofatului, oamenii dau buzna sa se inscrie la scolile de soferi. Daca anul trecut in aceasta perioada instructorii aveau cam doi-trei elevi pe zi, acum ei fac fata cu greu la opt-noua elevi zilnic, ceea ce inseamna 13-14 ore de munca.

PRECIZARI. Inghesuiala a fost provocata de informatia potrivit careia incepand din 2005 structura examenului auto va fi schimbata radical. Chiar si dupa ce au aparut dezmintirile, scolile de soferi nu si-au pierdut musteriii.

"Examenul nu va fi mai greu, dar va fi mult mai serios, avand in vedere numarul mare de accidente grave si numarul de morti inregistrat, anual, pe drumurile tarii", a spus Marius Tache, purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor.

Durata de sustinere a probei practice ramane neschimbata: cel mult zece minute, iar chestionarele de examinare contin tot 26 de intrebari, noutatea constand in faptul ca din cele patru variante de raspuns, numai una singura va fi cea corecta. Examinatorul decide conditiile in care grupele de candidati vor sustine proba practica: ziua, noaptea sau in afara orasului.

Examenul pentru obtinerea permisului de conducere pe drumurile publice va fi organizat si sustinut la serviciul public comunitar specializat – Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Permisul de conducere va fi eliberat de serviciile publice comunitare specializate.

TARIFE. Pe langa cresterea numarului de persoane inscrise la scolile auto, a avut loc si o majorare cu 10-15% a tarifelor percepute de scolile auto. Daca pana in aceasta toamna instructia auto costa in jur de 3.500.000 de lei, acum tarifele au sarit de 4.000.000 de lei.

Tarifele practicate de scolile de soferi variaza in functie de mai multi factori: numarul orelor de condus, masina pe care se face practica, instructorul etc. Daca orele de condus se fac pe o Dacia berlina tariful este de 4.000.000 de lei, iar daca se fac pe un Logan tariful este de peste 5.000.000 de lei.

Pe langa pretul perceput de instructor, elevii trebuie sa mai achite si alte taxe, cum ar fi: 600.000 de lei pentru fisa medicala, 350.000 de lei pentru avizul psihologic, 56.000 de lei certificatul de cazier, 100.000 de lei pentru patru fotografii tip permis, 44.000 de lei taxa de examen, 50.000 de lei pentru fisa de detinator de permis si 2.000 de lei pentru copii Xerox.

OFERTA. Doritorii se bucura de o oferta speciala in aceasta perioada a Sarbatorilor de Iarna, ei putand sa achite scoala in trei rate sau achitand un avans dupa care vor plati in rate fixe lunar, studentii beneficiaza de reduceri, instructorul tinand cont de timpul liber al clientilor sai, iar examenul se da pe masina pe care s-au facut orele de pregatire practica.

Cei care vor sa se inscrie la scoala de soferi trebuie sa stie ca o pot face si stand acasa sau la serviciu in fata calculatorului si completand fisa de inscriere, accesand site-urile scolilor de soferi.