Prea putin cautate de romani, dar foarte apreciate in strainatate, apartamentele de inchiriat pe termen scurt sunt rentabile pentru grupurile de patru-sase persoane, in acest caz tarifele fiind mult mai mici decat la hotel.

"Acest tip de cazari sunt solicitate in principal de oameni de afaceri sau angajati ai companiilor internationale care calatoresc frecvent in anumite tari si folosesc uneori aceste apartamente ca birouri temporare. In general, sunt rezervate pentru sapte nopti", spune Diana Nitulescu, PR manager la agentia Travel Biz, care are in oferta apartamente in Paris, Londra, Amsterdam, Viena, Londra.

Tarifele variaza intre 195 si 360 euro pe zi, in functie de perioada solicitata, durata sederii, amplasamentul apartamentului si destinatie. Apartamentele pot fi rezervate cu 15 zile inainte, fiind necesara plata unui avans de 15%.

Toate apartamentele au doua dormitoare cu bai proprii, un living de mari dimensiuni (minimum 50 metri patrati) si sunt situate in cele mai selecte zone ale oraselor respective, in apropierea centrelor de afaceri si a cladirilor guvernamentale.

Pretul este calculat pentru perioada de o saptamana si include menajera cu program de patru ore pe zi, schimbarea lenjeriei de pat de doua ori pe saptamana si toate beneficiile de care dispun si ceilalti locatari; parcare privata, acces la sala de fitness sau piscina etc. Daca nu gasiti in oferta agentiilor nimic convenabil, puteti incerca site-urile internationale, cum este de exemplu www.

barclayweb.com, partea proasta fiind ca cele mai multe solicita carduri de credit. Trebuie sa stiti ca majoritatea acestor site-uri sunt doar intermediari intre proprietarii din Paris sau Londra, care au apartamente de inchiriat, si potentialii turisti.

Asa ca, dupa ce selectati apartamentul care va place, trebuie oricum sa contactati si proprietarul, care va va trimite prin posta contractul, pentru a fi semnat. Dupa aceea, o data cu contractul semnat, va trebui sa-i virati in cont un avans.

De asemenea, este important sa stiti ca majoritatea proprietarilor, fie ca sunt persoane fizice sau companii de inchirieri imobiliare, solicita un depozit de 200-300 de euro care va va fi returnat la plecare. Depozitul se plateste per apartament si este solicitat pentru a acoperi eventualele daune produse de turisti.

De asemenea, se poate percepe la sfarsitul sejurului o taxa de 40-50 euro pentru curatenia apartamentului. Trebuie sa mai stiti ca va vor impune sejururi minime, de trei sau de sapte zile si ca, la fel ca la hotel, anularea unei rezervari se penalizeaza cu un anumit procentaj din suma achitata.

Este foarte rentabil sa inchiriati un apartament mai ales daca petreceti un sejur mai lung in orasul respectiv (7-10 zile) si daca este vorba de un grup de patru-sase persoane. De asemenea, apartamentele sunt preferate de familiile cu copii mici sau de persoanele in varsta.

Nu numai ca acestea sunt foarte bine dotate cu aparatura electrica si electrocasnica, dar au bucatarii complet echipate, in dulapuri veti gasi lenjerii de pat si prosoape. In plus, exista uneori posibilitatea de a beneficia de serviciile unei menajere. Dar exista si riscuri in cazul inchirierii unui apartament.

Este posibil ca locuinta sa nu semene cu pozele vazute pe Internet sau sa nu fie situata chiar in zona mentionata pe site. Cele mai mari riscuri sunt legate de posibilitatea ca apartamentul sa fie spart de hoti, si bunurile dvs. sa fie furate, putine apartamente avand sisteme de alarma.

Londra

Apartamentul din imagine are doua camere si poate gazdui patru persoane. Este situat in Chelsea, iar in zona din apropiere, cunoscuta sub numele "The Beach", se afla numeroase magazine, restaurante, cluburi de fitness, cinematografe. Apartamentul costa 138 lire sterline pe noapte sau 935 lire sterline pe saptamana. Se ofera reduceri de tarife in functie de lungimea sejurului. www.yourstay.

com, www.lfca.co.uk, www.london33.com

Barcelona

Apartamentul din imagine are 35 metri patrati, este situat in centrul orasului (in apropierea portului si a celebrei strazi Ramblas) si costa intre 70 si 90 de euro pe zi sau intre 455 si 595 euro pe saptamana.

Apartamentul are doua camere, poate gazdui patru persoane si este dotat cu aer conditionat, lenjerii si prosoape, CD-player, masina de spalat, televizor, cuptor cu microunde, frigider, filtru de cafea. www.apartmentsramblas.com

Paris

700 de euro pe saptamana costa garsoniera din imagine, situata in Le Marais, cartierul vechi din centrul Parisului, intr-o cladire din secolul XVIII. Are 28 de metri patrati si, pe langa dotarile obisnuite (frigider, televizor, masina de spalat), computer cu acces permanent si nelimitat la Internet, precum si telefon mobil. In plus, beneficiaza de telefon local. www.apartment-paris.com, www.

parisbestlodge.com, www.apartment-in-france-com

Amsterdam

Apartamentul din imagine poate gazdui patru persoane si este amplasat intr-o cladire istorica din 1670, la cinci minute de mers pe jos de Gara Centrala, Piata de Flori si Red Light District. Pentru ca este intr-o zona linistita si exact in centrul capitalei olandeze, costa 147 euro pe noapte si 1.028 euro pe saptamana. www.internationalrentals.com, www.amsterdamescape.com