Legea nr. 533 din 25 noiembrie 2004 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing.

• Dreptul de utilizare a programelor pentru calculator, ca drept patrimonial de autor asupra programelor pentru calculator, poate face obiectul operatiunilor de leasing, daca titularul dreptului de autor a autorizat aceasta operatiune.

In acest caz locatorul/finantatorul transmite catre utilizator, pentru o perioada determinata, dreptul de utilizare a unui program pentru calculator asupra caruia detine un drept definitiv de utilizare.

Transmiterea se realizeaza la solicitarea utilizatorului, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul obligandu-se sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a dobandi dreptul definitiv de utilizare asupra programului pentru calculator, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale.

Utilizatorul poate opta pentru dobandirea dreptului definitiv de utilizare asupra programului pentru calculator, inainte de sfarsitul perioadei de leasing, daca partile convin astfel si daca utilizatorul achita toate obligatiile asumate prin contract.

• Daca in timpul derularii contractului de leasing finantatorul vinde bunul, respectiv cesioneaza dreptul definitiv de utilizare asupra programului pentru calculator, care face obiectul contractului de leasing, unui alt finantator, noul finantator este legat de aceleasi obligatii contractuale ca si vanzatorul, respectiv transmitatorul, care ramane garant al indeplinirii obligatiilor fata de

utilizator.