Au mai ramas doar trei saptamani pana la vacanta de iarna, iar majoritatea hotelurilor de pe Valea Prahovei - cu precadere cele din Poiana Brasov si Predeal - si-au epuizat locurile, in pofida faptului ca un sejur costa aici cat unul intr-o tara din vestul Europei. La fel ca in anii trecuti, primele hoteluri "epuizate" sunt cele de patru stele.

Multi dintre cei care-si permit o astfel de vacanta s-au plictisit, insa, de statiunile romanesti si de serviciile restranse si modeste. S-au plictisit chiar si de statiunile de schi din Alpii elvetieni sau de cele din Austria. Si vor sa petreaca Revelionul care vine la... plaja.

Revelion la tropice sau la Ecuator

Agentiile au anticipat ca in cativa ani se va crea o "saturatie" la nivelul oamenilor cu bani din Romania, care au invatat pe de rost celebrele statiuni de iarna din Europa.

Astfel ca ceea ce vedeam, pana ieri, doar la televizor, in documentare, a devenit tangibil pentru orice roman care dispune de cateva mii de euro, pe care sa-i cheltuiasca intr-un sejur la tropice sau, de ce nu, chiar la Ecuator. Costul unui sejur variaza, in functie de locatie si confort, de la 1.200 la 3.

000 euro, sume care includ transportul, transferurile de la aeroporturi la hoteluri si o parte din mese.

Turistii trebuie sa mai adauge alte sume, deloc neglijabile, pentru taxe de vize si de aeroport, asigurari medicale si programe optionale.

Seychelles, un vis posibil

Supranumite "Gradina Edenului", insulele Seychelles, din Oceanul Indian, pot deveni realitate pentru orice roman care-si permite sa achite costul unui sejur de circa 2.400-2.500 euro (cu toate taxele, Agentia Alltur). Sejurul dureaza sapte zile/opt nopti, la hotel de patru stele, cu demipensiune si include masa de Revelion (fara bauturi).

Zborul este asigurat de compania Air France, cu escala la Paris.

Ce-i asteapta pe turistii ajunsi in Arhipelagul Seychelles, in care majoritatea insulelor, de natura granitica, sunt inconjurate de recifuri de corali? Soare, nisip alb, un peisaj fantastic, cu plante unice si pasari rare. Sezonul cald incepe in octombrie si se termina in iunie.

Locuitorii celor mai frumoase insule din lume (aflate la 10.000 km distanta de Romania) sunt foarte ospitalieri, iar serviciile oferite de hoteluri pot satisface cele mai exigente gusturi ale turistilor de pretutindeni.

Optional, turistii pot face numeroase excursii in insulele care alcatuiesc arhipelagul sau pot calatori la bordul unor submersibile, pentru a vedea o lume subacvatica absolut fantastica.

Turul Mexicului, in 13 zile

O oferta "pentru cunoscatori" este - asa cum o prezinta agentia organizatoare, CMB Travel - petrecerea sarbatorilor de iarna in Mexic. Un tur ce dureaza 13 zile, in care se viziteaza cele mai importante repere turistice din Mexico City, Tiaxcala, Oaxaca, Tehuantepec, San Cristobal de la Casas, Palenque, Campeche, Merida si Cancun.

In afara de turul orasului Mexico City, turistii vor putea vedea cu propriii ochi misterioasele temple si piramide construite aici cu mii de ani in urma, situri mayase, dar si sate indiene, orase coloniale aflate in patrimoniul UNESCO, padurea tropicala si multe, multe altele. Petrecerea de Revelion va fi organizata la Cancun. Un sejur costa 2.

895 euro, tarif care include intrarile la obiective, cina de revelion, ghid turistic s.a. Nu sunt incluse bauturile si taxa de viza de 34 USD/persoana.

Thailanda, o destinatie mai accesibila

Romanii mai scapatati, care n-au vazut inca Thailanda, pot petrece vacanta de iarna aici cu doar 1.300 euro/persoana.

Pachetul include opt nopti cazare la hoteluri de 3 si 4 stele, cu mic dejun, masa de revelion (fara bauturi alcoolice), transport cu avionul si autocarul, bilet de intrare la cea mai mare ferma de crocodili din lume, servicii ghid roman si thailandez.

Nu sunt incluse taxa de viza si taxa de iesire din Thailanda (!). In afara de plaja si distractii acvatice, turistilor le sunt oferite (optional) spectacole de cabaret (cu trupe renumite de hermafroditi), excursii la Insula de corali, spectacole cu elefanti, vizitarea Gradinii de orhidee, a Templelor lui Budha, a Pietei Plutitoare si a Gradinii Botanice Rose Garden.

Oferte diverse, in locuri exotice

Cei care-si doresc sa petreaca Revelionul la Ecuator pot alege Kenia, unde 14 nopti de cazare cu demipensiune, transport, transferuri si taxe de aeroport incluse costa circa 1.600 euro. Pe de alta parte, un revelion la 5 stele, in Dubai (opt nopti cazare), costa doar 1.300 euro. Turistii pot opta pentru cine traditionale arabesti, croaziere, tururi de oras s.a.

Cei care nu vor sa cheltuiasca o mica avere in vacanta de iarna, pot alege numeroasele oferte ale statiunii egiptene Sharm El Sheick, unde un sejur la hoteluri de 4-5 stele costa intre 500 si 770 euro.