17 noiembrie: Traian Basescu exclude categoric orice alianta cu PRM, "chiar cu riscul ca PNL-PD sa ramana in opozitie"

19 noiembrie: Calin Popescu Tariceanu declara ca Alianta "nu va face niciodata alianta cu PRM"

22 noiembrie: Traian Basescu declara: Vreau ca aliat poporul roman, nu negocieri cu alte partide"

Co-presedintele Aliantei PNL-PD, Traian Basescu a explicat, ieri, ca Rezolutia adoptata de Alianta nu exclude explicit o colaborare cu PRM si PUR , intrucat, in calitate de candidat la Presedintia Romaniei, se adreseaza electoratului tuturor partidelor.

Basescu a sustinut ca, in acest moment, inaintea cunoasterii numelui noului presedinte al Romaniei, "nimeni nu este dispus sa bata nimic in cuie". "Nu puteam genera in Rezolutie o contradictie. Eu ma adresez electoratului roman, indiferent de partidul pe care l-a votat in primul tur, deci nu vrem sa ne indepartam electoratul care ar putea avea optiunea sa voteze Traian Basescu la Presedintie.

Din acest motiv rezolutia vizeaza strict PSD", a spus Basescu.

«PUR are doar acord electoral cu PSD»

In privinta PUR, Basescu a precizat ca nu este exclusa colaborarea cu aceasta formatiune, amintind ca PUR nu a incheiat un acord de alianta cu PSD, ci doar un acord electoral, obtinand 32 de mandate de parlamentar. "Foarte multi au impresia ca PSD a obtinut cel mai mare numar de fotolii.

Daca scoatem cele 32 de fotolii parlamentare ale PUR, care nu are acord de alianta, ci doar un acord electoral, veti constata ca PSD a pierdut alegerile", a aratat Basescu, adaugand ca scorul obtinut de PSD in alegeri nu a fost decat de 25-28 la suta.

"Noi excludem posibilitatea colaborarii cu PSD ca structura, dar va asigur ca mi-ar prinde foarte bine in competitia pentru presedintie voturile oricarui cetatean roman indiferent de optiunea politica. Nu are nici o importanta daca un cetatean roman a votat cu PRM, cu UDMR, cu PNG cu PNTCD.

Eu fac apel la electoratul roman, in calitate de aspirant la functia de presedinte, spunand ca orice vot, de oriunde vine, este binevenit. Mi-ar placea foarte mult sa primesc cel putin jumatate din voturile electoratului PSD", a mai afirmat Basescu, informeaza Mediafax.

Fraudarea alegerilor, premedidata

De asemenea, Basescu a mai declarat ca fraudarea votului din 28 noiembrie a fost premeditata: "cu cateva saptamani inaintea scrutinului Legea electorala a fost modificata astfel incat responsabilitatea organizarii alegerilor sa fie trecuta de la primari la prefecti. Au fost pusi oameni ai actualei puteri si rezultatul s-a vazut", a explicat Basescu.

Patriciu: PSD si PNL, posibili aliati

Totodata, liberalul Dinu Patriciu s-a opus in sedinta Delegatiei Permanente a PNL de ieri excluderi transante a unei eventuale colaborari a PNL cu PSD, in perspectiva formarii viitorului guvern, au declarat, pentru Mediafax, surse din cadrul formatiunii liberale.

Disputele, aparute la adoptarea rezolutiei, au vizat si negarea publica a unei colaborari parlamentare post-electorale cu PRM. La ultimul punct al rezolutiei adoptate la finalul sedintei de PNL si, ulterior, de Alianta, se mentioneaza respingerea oricarei colaborari cu PSD.

Supus votului pe ansamblu, proiectul de rezolutie in care se mentiona clar excluderea oricarei intelegeri cu PSD nu a fost adoptat intr-o prima faza. De aceea, Tariceanu i-a atentionat pe liberali ca trebuie sa-si asume o eventuala decizie privind colaborarea cu PSD si a cerut sa se voteze, separat, fiecare punct al rezolutiei.

"Cat voi fi eu presedinte interimar al PNL, nu voi accepta colaborarea cu PSD. Daca veti accepta sa mergem alaturi de PSD, eu demisionez", i-a avertizat Tariceanu pe membrii conducerii PNL, inainte ca acestia sa voteze pentru a doua oara proiectul de rezolutie.

Bogdan Apostolescu, Ligia Balacescu