Hans-Gert Pottering, presedintele grupului parlamentar al PPE-DE din Parlamentul European (PE), a cerut Consiliului si Comisiei Europene (CE) sa analizeze cu atentie acuzatiile de frauda privind recentele alegeri din Romania.

"Rezultatele alegerilor trebuie sa fie dincolo de orice indoiala daca Romania va adera la Uniunea Europeana, ca membru cu drepturi depline, in anul 2007. Acest lucru este de o importanta deosebita pentru Parlamentul European, pentru ca observatorii si apoi membrii din PE vor fi numiti de Parlamentul national, pe baza acestor alegeri, a subliniat Pottering.

"Afirmatiile partidelor de opozitie trebuie examinate. Uniunea Europeana trebuie sa aiba o imagine perfect clara a rezultatelor acestor alegeri desfasurate intr-o tara in curs de aderare", a conchis liderul popular.

Dificultati nedepasite

Din cauza dificultatilor care nu au fost inca depasite in cadrul capitolului "Concurenta", executivul de la Bruxelles nu a recomandat in mod explicit statelor membre sa incheie negocierile cu Romania, informeaza Rador.

Astfel, in cazul documentului de negociere care a plecat de la Comisia europeana catre Consiliul de Ministri lipseste fraza de final prin care ar fi trebuit facuta aceasta recomandare.

Surpriza este cu atat mai mare, cu cat in urma cu o luna fostul comisar al extinderii, Günther Verheugen, anunta ca negocierile pot si trebuie sa se finalizeze pana la data de 16 decembrie, adica inaintea summit-ului european.

Alegerile nu au legatura cu aderarea

Aceasta bila neagra pentru oficialii de la Bucuresti a survenit insa intr-un moment de maxima tensiune pe scena politica romaneasca. Cu toate acestea, Comisia Europeana a sustinut ca incheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana nu vor avea de suferit de pe urma scrutinului de saptamana trecuta.

In acest sens, purtatoarea de cuvant pentru extindere a Comisiei, Krisztina Nagy, a declarat ca, la nivel european, nu au fost sesizate probleme majore referitoare la modul in care s-au derulat alegerile.

Totodata insa, ea a aratat ca UE nu a efectuat o monitorizare a alegerilor din Romania si, pe cale de consecinta, nu poate da un raspuns in cazul acuzatiilor de fraudare, punctul de vedere al organismelor europene urmand sa se modifice doar in cazul in care Organizatia pentru Securitate si cooperare din europa va constata o frauda electorala.

Este nevoie de observatori ApD

Pe de alta parte, Delegatia CE la Bucuresti a subliniat, ieri, importanta actiunilor observatorilor Asociatiei Pro democratia. In acest sens, adjunctul sefului Delegatiei la Bucuresti, Onno Simons, a precizat ca ApD ar trebui sa isi reconsidere decizia de a-i retrage pe cei 3.000 de observatori, aratand ca acestia au un rol important in asigurarea unor alegeri libere si corecte.

Andreea Mihaila, Bogdan Apostolescu