Fostul sef al politiei de la New York, Bernard Kerik, a fost desemnat ministru al securitatii nationale de catre presedintele american, George W. Bush, dupa ce, in urma cu cateva zile, Tom Ridge si-a dat demisia din aceasta functie. Bernard Kerik conducea Departamentul de Politie New York in 2001, cand au avut loc atentatele de la World Trade Center.

Tom Ridge, primul politician care a ocupat functia de ministru al securitatii nationale, a recunoscut ca masurile complexe si costisitoare pe care le-a luat nu asigura deplina securitate a SUA, dar ca acestea sunt oricum mai sigure acum decat inainte de tragicele evenimente din 11 septembrie 2001.

El va ramane cunoscut pentru codul de alerta in culori pe care l-a stabilit si pentru eforturile sale de pregatire a populatiei impotriva unor eventuale noi atacuri impotriva Americii. Prin demisia sa, Ridge ridica la sapte numarul membrilor cabinetului Bush care si-au parasit functiile dupa numirea acestuia pentru un al doilea mandat.

Se pare ca decizia sa a fost luata din motive personale si din cauza stresului la care a fost supus in ultimii trei ani, analistii politici fiind de parere ca, daca s-ar fi intamplat o noua tragedie, vina, oricum, cadea pe umerii sai.