Cel putin 25 de persoane au fost ucise de doua explozii, produse la o moschee siita si la sediul unei sectii de politie, din Bagdad.

Un automobil capcana a explodat in fata unei moschei siite, aflata intr-un cartier sunit.

Cel putin 13 credinciosi au fost omorati pe loc, iar alti 19 au fost raniti.

In cel de-al doilea atac, rebelii au atacat cu mortiere si apoi au luat cu asalt o sectie de politie, omorand 12 persoane, majoritatea politisti.

Analistii afirma ca insurgentii vor sa destabilizeze tara, inaintea alegerilor programate la 30 ianuarie 2005.

Politia irakiana si fortele de securitate sunt in mod frecvent tinte ale atacurilor lansate de rebelii care se opun prezentei americane si guvernului interimar.

Un site internet al islamistilor a publicat o declaratie prin care ambele atacuri sunt revendicate de iordanianul Abu-Mussab al Zarqawi, considerat a fi cel mai important militant al Qaeda din regiune.

\'Doua atacuri la moschee\'

Un purtator de cuvant al ministerului irakian de interne a declarat ca explozia din cartierul sunit Adhamiya s-a produs putin dupa ora 7 (ora locala).

El a precizat ca un atentator sinucigas a condus o masina incarcata cu explozibili pana in mijlocul oamenilor care plecau de la rugaciunea de dimineata.

Un martor ocular, care si-a pierdut fratele in atac, afirma insa ca a auzit doua explozii.

"Mai intai a fost explozia din masina. Alte doua masini au luat foc si oamenii s-au repezit sa stinga incendiul. In momentul acela s-a produs o a doua explozie, care a facut noi victime".

\'Atacati din toate partile\'

Potrivit unor relatari, rebelii au lansat mai multe mortiere inainte de a intra cu forta in sectia de politie din cartierul al-Ummal.

Un martor ocular a povestit ca rebelii inarmati au \'navalit din toate partile\'.

"Am vazut oameni inarmati care trageau asupra politiei si se ascundeau apoi dupa lazile de gunoi. Politistii au luat-o la fuga".

Corespondentul BBC la Bagdad relateaza ca apoape toti politistii care erau de serviciu au fost ucisi, rastelul de armament a fost pradat, iar peste 50 de arestati au fost eliberati.

Atacurile impotriva politiei din Irak au devenit evenimente aproape zilnice, insa cel de vineri iese in evidenta prin indrazneala.

Sectia atacata se afla in apropierea autostrazii care face legatura cu aeroportul international din Bagdad - una din cele mai periculoase sosele din tara. Este o sectie puternic fortificata, iar lucratorii ei sunt bine inarmati.