Multi dintre politicienii maghiari din Romania s-au acomodat cu politica dimboviteana de care incercau la inceput sa se distanteze. Exigenta si eleganta au fost inlocuite cu suficienta si oportunismul. Performanta democratica de la inceputul anilor ‘90 a maghiarilor intrati in politica autohtona s-a transformat, intre timp, intr-o performanta cuantificabila in bani sau pozitii avantajoase.

In ultimii patru ani, aceste schimbari s-au accentuat, chiar daca liderii UDMR au incercat sa pastreze aparenta unei imagini europene. Practic, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a girat din parlament guvernarea PSD, fara a primi in schimb promisiunile facute de Adrian Nastase prin protocoalele succesive semnate intre PSD si UDMR.

Proprietatile bisericilor traditionale din Transilvania care au fost luate cu japca de comunisti nu au fost restituite decit in mica masura.

Ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA privind libertatea religioasa critica dur autoritatile din Romania pentru ca nu au gasit solutii de retrocedare a bunurilor care au apartinut bisericilor maghiare din Ardeal inainte de instaurarea regimului comunist.

Nici padurile care apartineau comunitatilor maghiare inainte de 1948 nu au fost date inapoi in intregime, dar cu toate acestea UDMR a continuat sa sustina cabinetul Nastase girind, in acelasi timp, coruptia la nivel inalt care s-a extins in ultimii patru ani, precum si politica PSD de acaparare a institutiilor independente: mai ales justitia si mass-media.

Sub pretextul mentinerii echilibrului politic autohton, liderii maghiarilor au contribuit din plin la credibilitatea guvernarii PSD, fara a primi in schimb avantaje substantiale pentru comunitatea pe care o reprezinta. Pragmatismul conducerii UDMR nu s-a indreptat in mod special spre maghiarii din Romania, ci mai degraba spre interesele de grup ale politicienilor din Uniune.

UDMR a devenit captiva PSD. Relatiile incilcite dintre reprezentantii maghiarilor si cei ai PSD, puse la adapost sub ideea generoasa a europenismului, au scazut credibilitatea Uniunii, care este contestata chiar din interior. Desprinderea reformistilor a fost doar un prim semnal in acest sens.

Graba cu care Marko Bela s-a repezit sa-l sustina pe Adrian Nastase, dupa ce Alianta PNL-PD a adus dovezi in sprijinul fraudarii scrutinului din 28 noiembrie, face parte din aceeasi ecuatie politica a complicitatilor dintre PSD si UDMR.

In schimbul acestei sustineri, premierul Nastase a declarat, in periplul sau prin Ardeal, unde domnia sa si PSD au pierdut alegerile, ca este impotriva ideii ca maghiarii din Romania sa obtina o a doua cetatenie - cea maghiara -, apreciind ca dubla cetatenie, cea pe criterii etnice, nu ar fi conforma cu normele europene.

Gyorgy Frunda l-a aparat insa pe Adrian Nastase, incercind sa convinga electoratul maghiar ca premierul face astfel de declaratii doar pentru a-i determina pe ardeleni sa-l voteze in turul doi. Liderii UDMR ar vrea sa impace si capra, si varza, iar ungurii sa-l voteze pe Adrian Nastase chiar daca acesta s-a pronuntat impotriva dublei cetatenii.

In acest fel, UDMR va putea primi fotolii intr-un potential guvern PSD, iar oamenii de afaceri prieteni ai Uniunii vor fi protejati si, eventual, favorizati. Colaborarea UDMR cu PSD a fost anticipata inca inainte de a fi hotarita in forurile Uniunii, de unul dintre oamenii de baza ai lui Marko Bela. Miza este turul doi.

Adrian Nastase are nevoie nu doar de voturi, ci, dupa suspiciunile privind fraudarea alegerilor, care au ajuns la urechile cancelariilor occidentale, si de un instrument de degresare si curatare, iar acesta pare a fi UDMR, care a fost in ultima vreme bucatareasa PSD.