Societatea civila cere suspendarea procesului electoral pana la rezolvarea tuturor contestatiilor

de     HotNews.ro
Sâmbătă, 4 decembrie 2004, 0:00Organizatiile societatii civile intrunite intr-o intilnire publica pe data de 2 decembrie 2004 si-au manifestat ingrijorarea fata de situatia precara a statului de drept in Romania, manifestata cu prilejul campaniei electorale si a alegerilor din 28 noiembrie. Participantii califica alegerile de duminica trecuta ca libere, dar incorecte.

Incorectitudinea nu se referă numai la ziua alegerilor, ci priveşte o legislaţie electorală fundamental eronată, o aplicare a ei cu rea credintă, refuzul instituţiilor abilitate ale statului (BEC, Politia şi Parchetul) de la misiunea lor de a asigura corectitudinea procesului electoral, precum şi reflectarea de către o parte din media a acestor

probleme fundamentale de interes public. In consecinţă, organizatiile subsemnate au formulat următoarele solicitări urgente:

BIROULUI ELECTORAL CENTRAL

 • Cerem BEC să nu incheie procese verbale de constatare a rezultatelor alegerilor parlamentare si prezidenţiale din 28 noiembrie pină cind nu se eliberează partidelor politice copii de pe toate listele electorale permanente si speciale si nu se incheie procedura de verificare a semnalărilor legate de votul multiplu si voturile nule.
  Aceasta este recomandarea principală care rezultă din această intilnire.

 • Să asigure informarea coerenta, completa şi credibilă a desfăsurării procesului electoral.

 • Solicitarea unei expertize internaţionale a alegerilor pentru verificarea corectitudinii alegerilor din Romania, in principal a tehnicii computerizate.

  BEC ŞI CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII

 • Cerem CSM sanctionarea judecătorilor Victor Pasca Camenită şi Emil Ghergut pentru declaratii politice şi cerem judecătorilor membri BEC să se abtină pe viitor de la asemenea declaratii ilegale

  ORGANELOR DE ANCHETA (POLITIA SI PARCHETUL)

 • Investigarea de urgenţă a sesizărilor de fraudă comise, incluzind pe cei care au organizat şi finanţat turismul electoral şi autosesizarea din oficiu la cazurile semnalate de presă.

  Cerem in mod expres domnului Procuror General Ilie Botoş să revină asupra declaratiei sale in care aceste anchete sint aminate pină după alegeri, ceea ce transmite semnalul fraudării cu impunitate in continuare a procesului electoral.

  CONSILIULUI NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI

 • Cerem CNA să sanctioneze televiziunea şi radioul public pentru incălcarea repetată a legii electorale prin partizanat politic şi pentru felul in care au fost reflectate alegerile.

  Spre exemplu, postul public de televiziune şi a dezinformat alegătorii prin omisiune neinformind asupra raportului Asociatiei ProDemocratia şi retragerii din procesul de observare al alegerilor, deşi acesta a fost cap de afiş in presa internatională. Acelaşi tratament ar trebui aplicat şi posturilor private.

  De asemenea cele trei posturi de televiziune de mare audienţă au
  eludat subiectul stenogramelor şedintelor PSD, deşi acele documente fac referiri la legislaţia electorală şi institutiile statului de drept de natură a leza corectitudinea funcţionării acestora.

  ORGANIZATII SEMNATARE

  1. Academia de Advocacy
  2. Agenţia de Monitorizare a Presei "Academia Catavencu"
  3. Alianţa Civică
  4. APADOR Comitetul Helsinki
  5. Asociaţia Pro Democratia
  6. Asociaţia Revolutionarilor fără Privilegii
  7. Centrul pentru Jurnalism Independent
  8. Freedom House Romania
  9. Fundaţia pentru o Societate Deschisă
  10. Grupul pentru Dialog Social
  11. Centrul de Resurse Juridice
  12. Societatea Academică din Romania
  13. Romania Think-Tank
  14. Liga Romană de Presă
  15. Solidaritatea Universitară
 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  104 vizualizari


  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri
  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by