Cum am ajuns sa il votez pe Basescu - povestea merita ascultata.

Acum o luna, fiindca se contura o finala Nastase-Basescu, eram sigur ca nu l-as fi ales pe nici unul. As fi fost chiar mai rezervat decat in turul al doilea din 2000, cand i-am indemnat in scris pe oameni sa nu il voteze pe Corneliu Vadim Tudor, dar nu m-am dus la vot, pentru ca nu as fi putut niciodata sa-l votez pe Ion Iliescu.

Acum, nu doream sa aleg intre presedintii a doua partide membre in Internationala Socialista. Motivul era doctrinar, ideologic. Din pacate, spuneam ca va aparea situatia de a alege subiectiv intre doua personaje. Votul pentru Nastase sau Basescu reprezinta insa mai mult decat o optiune subiectiva.

Cine a crezut vreodata ca partidul condus de Iliescu si Nastase este capabil sa se schimbe in bine, sa se modernizeze, s-a inselat amarnic. Epoca Iliescu a inceput printr-o majora frauda electorala, iar daca noi cetatenii o vom permite si epoca Nastase va incepe tot asa.

Alegerile din 1990 trebuie sa intre in manualele de istorie si de stiinta politica ca studiu de caz pentru alegeri complet incorecte si lipsite de libertate. Au fost alegeri furate inutil. Desi Iliescu si Frontul Salvarii Nationale se bucurau de larga sustinere populara, alegerile tot au fost furate.

Ura patologica si frica de partidele istorice, in special de PNTCD-ul lui Coposu, dar si de PNL-ul lui Campeanu, a condus la organizarea celor mai incorecte alegeri din istoria democratiei romanesti. Nastase este un demn continuator al lui Iliescu. Diferenta dintre ei este ca fara masluirea grava a alegerilor PSD-ul nu ar fi fost acum pe primul loc.

Ramane de vazut daca si Nastase va fi beneficiarul aceluiasi sistem fraudulos de a castiga. Greu de crezut, pentru ca intre formatiunile politice si liderii furati la alegeri se numara nu doar Alianta DA dintre PNL si PD, dar si PRM cu liderul Corneliu Vadim Tudor, PNG cu liderul Gigi Becali, PNTCD cu liderul Gheorghe Ciuhandu.

Dincolo de preferintele pe care unii dintre acesti actori politici individuali si colectivi le-au avut, stiindu-se victime ale unui furt pe fata, nu vor mai putea sa voteze PSD sau Nastase.

PSD va intra definitiv in istorie cu o imagine negativa. Nu se va putea sterge niciodata cu buretele peste faptele comise in 2004.

Stenogramele conducerii PSD vor fi studiate in facultatile de stiinta politica, vor intra in manualele de istorie, iar marturiile care confirma furtul alegerilor din 28 noiembrie 2004 vor atarna greu pentru considerarea acestui partid ca intruchiparea maleficului in politica.

In noiembrie 2004 am primit reconfirmari irefutabile ca PSD-ul este cea mai mare catastrofa politica abatuta asupra Romaniei postcomuniste, fiind urmasul direct si simbolic al PCR si FSN. Teoretic, nu am aflat nimic nou. Practic, avem dovezile ca perceptiile noastre cele mai negative erau de fapt eufemistice.

Raul reprezentat de acest partid si de toti cei care il sprijina in vreun fel nu poate fi usor combatut, din moment ce chiar mecanismul democratic prin care se produce schimbarea politica a fost blocat. Nu mai poate fi valabil testul dublei alternante al lui Huntington, care ar fi confirmat consolidarea democratiei. Nastase si Iliescu si-au consolidat puterea oligarhica, lipsita de legitimitate.

Daca Opozitia proceda la fel precum in Ucraina si daca diferitele instante internationale ar fi acordat credit dovezilor fraudelor electorale, era indreptatita anularea alegerilor din Romania.

Deliberat, mi-am impus anul acesta sa nu raspund atacurilor lansate impotriva mea de unii ziaristi, dar acum trebuie spus pe fata ca autori precum Cristian Tudor Popescu (si altii dintre cei care l-au atacat pe Basescu fara a vedea situatia grava in care se afla democratia) reprezinta o amenintare pentru siguranta morala a natiunii romane.

CTP si ceilalti aparatori ai fraudei comise sub ochii nostri reprezinta factori ai subversiunii democratiei. Intr-un mod care sfideaza regulile logicii, principiile etice si fundamentele teoriei democratiei, ei invoca in situatia actuala functionarea unor institutii care sunt complet nefunctionale in pseudodemocratia bastinasa.

In afara de faptul ca s-a autodiscreditat prin ceea ce a scris si facut (nu prin ceea ce ne-am inchipuit noi despre el), CTP a facut apel la argumentul increderii in Justitie si institutii.

Oricine este familiarizat cu sondajele de opinie din ultimul deceniu stie ca increderea cetatenilor romani in institutiile democratice (de la Guvern si Parlament la partide si Justitie) este scazuta, iar neincrederea enorma.

Nu poti pretinde consumatorilor de SF si manele sa fi citit autorii cruciali ai teoriei democratiei si culturii civice, dar democratia in care nivelul de incredere al cetatenilor in institutii este scazut este falsa. Daca cetatenii nu au incredere in institutiile care ar trebui sa lucreze in interes public inseamna ca ele nu lucreaza in interes public.

Din nefunctionarea institutionala a democratiei si nerespectarea contractului social decurge dreptul nesupunerii civile si dreptul de a schimba puterea politica pe cale violenta. Aparatorii pseudodemocratiei sunt mai nocivi decat apologetii dictaturii.

Romania are nevoie de o regenerare spirituala, pentru ca starea morala si intelectuala a natiunii este deplorabila. Multi romani s-au obisnuit sa fure si accepta furtul ca stare normala a lucrurilor.

Modul in care au fost furate alegerile parlamentare si prezidentiale din 28 noiembrie 2004 a fost posibil datorita complicitatii si pasivitatii unui numar enorm de cetateni ai acestei tari.

Fiecare dintre cei care a acceptat sa fure, sa inchida ochii la furt, sa tolereze furtul a devenit vinovat moral si politic pentru complicitate la delegitimarea actualului sistem. PSD a transformat furtul politic in caracteristica a sistemului celor trei puteri in stat subordonate partidului oligarhic.

Operatiunea ar fi fost imposibila fara complicitatea unor televiziuni de stat si private, a unor jurnalisti si analisti politici. Citand un clasic in viata, acestia vor fi cu totii blestemati din neam in neam.

Si totusi, mai exista o sansa in turul al doilea, din 12 decembrie 2004: sa-l votam pe Traian Basescu. Ar putea rezulta o formula guvernamentala in care PSD-ul sa fie exilat in opozitie.