Din ce in ce mai multi si mai mult. Consumul de vin din Romania a crescut vertiginos si continua sa fie mare, pentru ca romanii au prins gustul spritului. in medie, un roman consuma 27 litri de vin pe an, fata de acum patru ani, cand "dovedea" doar 23 de litri. Cornel Dicu, director in Ministerul Agriculturii, ne-a declarat ca cifrele sunt in crestere si in Romania si in Europa.

Totusi, francezii sunt pe primul loc, cu 70 litri pe an. Din statistici rezulta ca un roman consuma 2,5 litri de vin pe luna, dar cantitatea este in crestere, iar gusturile sunt din ce in ce mai formate. "Se observa ca a crescut consumul vinurilor seci si rosii, de calitate, in defavoarea vinului de masa.

in general, se beau 300-400 ml pe zi, ceea ce este considerat normal, ba mai mult, chiar sanatos, pentru ca vinul are vitamine, minerale si este energizant", ne-a explicat Cornel Dicu. Potrivit studiilor, vinul este "cautat" mai ales toamna si iarna, dar se vinde mai putin toamna intrucat este preferat cel produs in curtea proprie.

Primavara si vara vinul rosu nu mai e la "moda" pentru ca cel alb este tocmai bun de sprituri. "Consumul de vin este un factor de civilizatie. "Taria" contine doar alcool, dar vinul completeaza si asorteaza mancarea.

Din fericire pentru noi, am avut o privatizare reusita in domeniu, iar in magazine au aparut numai vinuri de calitate si au cam disparut falsurile si vinurile imbuteliate in plastic. De Sarbatori, preturile vinurilor romanesti vor oscila intre 2 si 5 euro, adica de la 50.000 lei, la 200.000 lei", ne-a declarat Cornel Dicu. (Marina Dohi)

Sarbatorile sunt cele mai "ude" zile

De Sarbatori si de onomastici, de pe masa romanului nu lipseste paharul cu vin, chiar si acolo unde nu sunt bautori.

Marin Olteanu, electrician, 25 ani, Buftea: "Nu sunt un mare consumator, dar imi place sa beau din cand in cand un pahar de vin rosu, de calitate. Cumpar vin bun, ca nu beau mai mult de 10 l/luna".

Dan P., manipulant, 36 ani, Olt: "in familia mea se bea din via proprie. Ies cam 60 de galeti de vin rose pe care il bem in familie, dar obisnuim sa si cumparam, mai ales vin rosu, de calitate".

Dumitru C., 57 ani, taxator parcare, Bucuresti: "Mai beau sambata si duminica, in familie, vin alb, demisec, dar nu mai mult de 1,5 litri pe luna. Oricum, am inceput sa-i simt gustul abia dupa 30 de ani".

Rodica A., bibliotecara, 42 ani, Bucuresti: "Eu beau doar cate un pahar de sarbatori si la ocazii, dar numai vin alb, mai dulce. insa cumpar pentru sotul meu, care bea cam doua pahare pe saptamana".

Marcela Dumitrache, vanzator, 55 ani, Bucuresti: "Beau foarte rar, maximum 2 litri pe luna, la ocazii si cand sunt cu familia, cate un paharut. Mai mult consuma fratele meu, care aduce vin de la tara".

Ramona Tudor, casnica, 23 ani, Bucuresti: "Nu avem nici un bautor in familie. Tata mai obisnuieste cate un sprit vara. Cred ca toate paharele baute pe la ocazii nu fac un litru de vin pe an".