“Evenimentul zilei” a publicat, simbata, continutul unei declaratii - soc a lui Adrian Nastase la o sedinta a PSD, in care acesta facea referiri la o presupusa mita incasata de catre reprezentanti ai guvernului la privatizarea PETROM.

“Daca cineva din guvern a luat 700.000.000 dolari si nu a contribuit la campania electorala, atunci el este de doua ori vinovat”, se pronunta premierul asupra acestui presupus act de coruptie, mentionind ca i-a cerut procurorului general Ilie Botos sa verifice adevarul in legatura cu privatizarea PETROM.

Premierul Adrian Nastase recunoaste declaratiile publicate de “Evenimentul zilei”, dar spune ca ar fi glumit.

Din inregistrare, disponibila pe site-ul EVZ, reiese ca reuniunea PSD unde Nastase a facut respectiva declaratie a avut loc la scurt timp dupa ce Theodor Stolojan si-a anuntat retragerea din cursa prezidentiala, adica la inceputul lunii octombrie 2004.

Iata declaratia completa a lui Adrian Nastase:

“Ieri, la B1 TV, C.V. Tudor a aratat, a prezentat o lista a actiunilor de la PETROM, impreuna reprezentau 2-300 miliarde de dolari care erau vindute pe nimic, spunea el, si spunea ca doi membri ai guvernului au luat un comision la aceasta operatiune de 700.000.000 dolari. De unde? Bun. Haideti... Bun.

Noi, cei care sintem aici, stim ca 700.000.000 dolari au reprezentat down-payment-ul sau contributia si cu promisiuni de investitii au insemnat un miliard si jumatate... aproximativ... pentru vreo cincizeci si ceva la suta din..., dar citi dintre oamenii din tara stiu aceste lucruri?

Astazi am cerut procurorului general sa verifice aceste lucruri pentru ca, daca cineva din guvern a luat 700.000.000 dolari si nu a contribuit la campania electorala, atunci el este de doua ori vinovat.

Dar aceste lucruri trebuie clarificate, insa eu cred ca trebuie sa mergem pe de o parte cu aceasta campanie pozitiva, cu oferta noastra pozitiva, iar pe de alta parte cu serviciile de avocati, cu barourile, echipele de avocati, trebuie facute toate aceste actiuni in instanta, fara mult scandal, fara multa publicitate”.

Din analiza inregistrarii se poate deduce ca avem de-a face cu sedinta din 6 octombrie a PSD, cind Adrian Nastase si Dan Voiculescu s-au intilnit cu liderii tuturor filialelor judetene ale Uniunii PSD+PUR.

Nastase: “Declaratia despre comisionul de 700 de milioane de dolari a fost o gluma”

Premierul a infirmat, in cursul zilei de simbata, faptul ca cineva ar fi luat spaga la privatizarea PETROM. “Recunosc prima parte a declaratiei aparute in “Evenimentul zilei”, dar partea cum ca as fi zis ca cine a luat 700 de milioane de dolari spaga nu a contribuit la campanie am spus-o asa, ca o gluma, si pot confirma mai multi oameni care erau in acel moment linga mine.

Cei de la “Evenimentul” au luat-o de buna. Repet, a fost o gluma si, daca vreti, se poate confirma lucrul acesta”, a declarat Nastase.

Asadar, o solicitare de ancheta facuta de catre prim-ministru procurorului general al Romaniei este o gluma nevinovata, daca ar fi sa-l credem pe Adrian Nastase.

Premierul, acuzat de tainuire

“Avind in vedere declaratia care sugereaza un caz grav de coruptie, sesizam PNA”, a anuntat ieri Cozmin Gusa, lider al Aliantei PNL-PD.

El a precizat ca si afirmatiile facute de Adrian Nastase se pot incadra la trei articole din Codul Penal: art. 170, nedenuntarea faptelor de natura penala, art. 175, subminarea economiei nationale, si art. 164, favorizarea infractorului.

“Daca stia de fapta comisa, Adrian Nastase trebuia sa sesizeze organele de ancheta. Pentru ca a tainuit comiterea unei infractiuni, atunci si el trebuie sa raspunda in fata legii”, a apreciat Cozmin Gusa.

El a mai cerut, in numele Aliantei, prezentarea publica a contractului de privatizare a societatii PETROM. In plus, Gusa a solicitat lamuriri si firmei OMV, care a cumparat pachetul majoritar la PETROM.

“Cerem public OMV sa spuna daca s-a oferit comisionul de 700 de milioane de dolari”, a precizat Gusa.

DIP spune ca declaratiile lui Gusa afecteaza imaginea Romaniei

Ministrul economiei, Dan Ioan Popescu, a respins, tot ieri, afirmatiile facute de Cozmin Gusa. Citat de Mediafax, Popescu a declarat ca, in calitate de presedinte al Comisiei de privatizare a PETROM, ii va cere public lui Gusa ca, in termen de 48 de ore, sa aduca la PNA dovezi in sprijinul afirmatiilor pe care le-a facut, precizind ca, in caz contrar, o sa actioneze pe cale legala.

El a mentionat ca declaratiile lui Gusa vor fi supuse analizelor atente ale unei case de avocatura. Dan Ioan Popescu a apreciat ca acestea afecteaza imaginea Romaniei si pot sa afecteze cotatia OMV la bursa, depasind cadrul unor declaratii de campanie electorala.

“O societate serioasa nu poate sa plateasca un euro fara sa-l treaca in buget si in bilant si sa fie cunoscut de orice actionar”, a precizat Popescu, citat de Mediafax.

El a spus ca procesul de privatizare a PETROM a fost monitorizat de toate institutiile financiare internationale, de Banca Mondiala, de BERD, si s-a bazat pe consultanta juridica si tehnica a celor mai mari firme de profil din lume, alese prin licitatie publica.

Intrebat despre inregistrarea audio cu Adrian Nastase, Popescu a precizat ca declaratia primului-ministru a fost “o gluma” si ca acesta a infirmat ca ar fi luat cineva vreun comision.