Dureri de cap, ameteli, nervozitate, crampe musculare, depresie sau obezitate sint doar citeva dintre simptomele pe care le manifesta angajatii, din cauza lucrului sub stres si lipsei de servicii medicale, sustine respectiva cercetare. O companie ai carei angajati manifesta aceste simptome poate pierde anual intre 250 si 400 de euro per angajat.

Conform unui studiu al Organizatiei Internationale a Muncii, costul stresului ocupational in Romania se ridica la 10a din PIB.

In fiecare companie romaneasca, 40a din lucratori prezinta un nivel de stres crescut, iar peste 10% din ei sufera deja de o tulburare depresiva legata de stres, sustine doctorul Dan Ghenea, specialist psihiatru, care a efectuat un studiu intr-o fabrica de la noi.

Stresul este a doua mare problema de sanatate la locul de munca (dupa durerile osteoarticulare), iar datele ultimului an arata ca in Romania nivelul de stres la locul de munca este la fel cu acela din tarile europene, in timp ce pierderile companiilor sint apropiate ca ordin de marime. Specialistii psihiatri spun ca depresia este cea mai des intilnita consecinta a stresului de la locul de munca.

“Sa presupunem ca aveti 200 de angajati. In oricare moment i-am testa, 10a din acestia ar indeplini criteriile pentru un episod depresiv usor, mediu sau sever. Altfel spus, in fiecare zi exista in compania dumneavoastra 20 de persoane depresive”, precizeaza doctorul Dan Ghenea. Daca aceste persoane care sufera de depresie vin la serviciu, productivitatea lor este mai scazuta in medie cu 25%.

Astfel, intr-un an, pierderea suferita de firma este de 1.250 de zile de lucru (6,25 zile de lucru pierdute de fiecare angajat pe an). In Marea Britanie, la o populatie activa de 25 milioane de oameni, 91.000.000 de zile de lucru sint pierdute in fiecare an din cauza tulburarilor legate de stres. Anual, 30% din angajati au o problema legata de stres.

Doua milioane de euro pe concedii medicale

O companie de transporturi aeriene cu o medie de 5.000 de angajati si un salariu mediu de 512 euro poate pierde pe an cel putin 2 milioane de euro din absenteism, ceea ce inseamna 419 euro/angajat/an, arata studiul Medicover, din care reiese ca numarul de zile de concediu medical platit este prima pierdere a unui angajator.

Daca un angajat din 5.000 isi ia 10 zile de concediu medical platit pe an, costurile se ridica la 1.300.000 euro. In acest timp, munca celui care sta acasa fie este facuta de altcineva, fie nu este facuta si apar pierderi. Pe industrii, diferentiat, calculul arata diferit.

industrie nr. angajati pierdere anuala pierdere per angajat

asigurari 500 144.000 euro 290 euro

comert 150 18.000 euro 124 euro

telecomunicatii 90 26.000 euro 298 euro

metalurgica 3.000 572.000 euro 191 euro

energetica 3.000 621.000 euro 207 euro

Topul afectiunilor la angajatii romani

1. operatii-interventii chirurgicale;

2. hepatitele cronice de tip B si C;

3. tuberculoza (in Romania este boala cu cea mai mare incidenta din Europa);

4. stresul, de la care decurg boli ale inimii (hipertensiune arteriala, infarct, accidente vasculare cerebrale), dar si diabet, obezitate, ulcer, sindromul de epuizare (demotivare, somnolenta, insomnie), cresterea riscului de accidente;

5. afectiuni asociate fumatului;

6. depresia;

7. durerile de cap.