Carlos Moya a adus pentru a doua oară victoria ibericilor in Cupa Davis după victoria cu 6-2, 7-6/1, 7-6/5 in faţa lui Andy Roddick. De ieri, Spania are un nou erou. El este Carlos Moya, omul care i-a adus pe cei aproape 27.000 de spectatori de pe Stadionul Olimpic din Sevilla in pragul nebuniei.

Imbrăcat intr-un tricou fără mineci, ce-i lăsa la vedere tatuajul de pe braţul drept, Moya nu i-a lăsat nici o şansă numărului 2 mondial, americanul Andy Roddick.

Meciul s-a desfăşurat intr-un singur sens, cursul lui fiind intrerupt doar in setul al treilea, cind, la 4-4, un spectator a pătruns pe teren, intrerupind jocul pentru citeva minute.

In prezenţa prinţului Felipe şi a proaspetei sale soţii, Letiţia, Carlos a invins cu 6-2, 7-6/1, 7-6/5 in două ore şi jumătate de joc, şi Spania a cucerit pentru a doua oară in istorie cel mai preţios trofeu ce se acordă in sportul alb, Salatiera de argint.

Precedenta performanţă fusese realizată in 2000, la Barcelona, cind Juan Carlos Ferrero dusese echipa iberică spre victoria cu 4-1 in faţa Australiei. In ultimul meci de simplu, care a contat doar pentru palmares, americanul Mardy Fish l-a invins cu 7-6/8, 6-2 pe Tommy Robredo.

Revanşa lui Moya

Fost lider al ierarhiei ATP şi ciştigător la Roland Garros, Carlos Moya se află la 28 de ani in faţa celei mai mari realizări din carieră, aşa cum a declarat la puţin timp după incheierea meciului: “Nici un trofeu nu se compară cu Cupa Davis. In 2000 am fost accidentat şi nu am putut juca in acea finală.

Mi-am dorit enorm să ciştig acum. Publicul a fost incredibil, ne-a purtat pur şi simplu spre victorie. Nu-mi imaginez cum am fi putut să-i dezamăgim”.

In cele două partide disputate in această finală, Moya nu a pierdut nici un set. Şi-a revărsat furia in fiecare lovitură, răscolind zgura cu grabă, de parcă ar fi fost in intirziere la intilnirea cu destinul. Acesta l-a aşteptat insă răbdător, ca pe un mare campion.

La patru ani după ce a privit din tribună succesul coechipierilor săi, Moya a incheiat anul purtat pe braţe de colegi şi aclamat de un stadion dezlănţuit. A fost revanşa lui.

Rafael Nadal a intrat in istorie

La cei 18 ani ai săi, Rafael Nadal a devenit cel mai tinăr jucător din istorie care a ciştigat Cupa Davis. “Rafa” a fost asul din mineca lui Jordi Arrese, tinărul iberic inlocuindu-l pe mult mai cunoscutul Juan Carlos Ferrero pentru partidele de simplu.

Şi a făcut-o cu succes, ciştigind meciul din prima zi cu Andy Roddick, care a asigurat desprinderea Spaniei la 2-0.

Etimologia tenisului

Deşi englezii işi asumă originea acestui sport, se pare că denumirea jocului, “tennis”, provine de la franţuzescul “tenez” (ţine!), cu care jucătorii anunţau aruncarea mingii in joc.

Sistemul de punctaj, neobişnuit intre alte discipline: 15-0, 30-0, 40-0 etc, are şi el o poveste interesantă, reprezentind proiecţia a 60 de minute in termeni sportivi: “15” - primul sfert, “30” - jumătate, “40” fiind preferat lui “45” pentru a se mai putea strecura două porţiuni de 10 minute, in fapt situaţia de la 40-40, cind mai este nevoie de două

puncte ciştigate de acelaşi jucător pentru a se termina ghemul.

Cuvintul “deuce” (egalitate) provine tot de la francezi, de la “a deux” (două), adică mai trebuie două puncte pentru a se incheia jocul. Britanicii nu işi pot asuma nici măcar paternitatea celebrului “six-love”

(şase - zero), cuvintul “love” trăgindu-se de la franţuzescul “l’oeuf” (ou), reprezentind cifra zero din dreptul invinsului.