Avem urmatoarele date: simplu telespectator votant in fotoliu, cu telecomanda in mina; un intreg scandal legat de fraudele electorale din primul tur. Cind actiunile se petrec cu o atit de mare viteza, presa scrisa ramine in urma, vrind-nevrind. Ai nevoie de hot news, din 10 in 10 minute. Ai nevoie de televiziune. Inca o nevoie zadarnica a romanilor.

„O sa va dau stiri ca lumea!” – e de mirare ca nu a facut nimeni o astfel de promisiune electorala...

Nimeni nu a riscat. Nimeni nu a calcat pe BEC. Unii (Antena 1) au vrut sa dea explicatii inainte ca BEC-ul (Biroul Electoral Central) sa iasa oficial cu justificari. ProTV n-a dat prea multe, si-a vazut aproape normal de program. TVR a fost singura televiziune la care s-a vazut clar dorinta de deturnare a atentiei de la acuzatiile grave prin diverse materiale si strategii.

Inca nu ne putem baza pe televiziunile noastre la greu. Informatia vine incilcita, almbicata, innoroita in tot felul de grile de interese. Mai mult iti faci nervi, decit o idee limpede despre evenimentul politic transmis.

Dar nu acesta e, cred, subiectul. Iata o chestiune mediatica interesanta: audiente mai mari s-au inregistrat, in aceste vremuri electorale, tot in dreptul unor filme, meciuri de fotbal sau emisiuni de divertisment.

Ziua alegerilor si scandalurile care au urmat nu au „rupt” topurile de rating. Si nu pentru ca nu ar fi interesat romanul de politica sau asa ceva, ci pentru ca nu i se ofera politica asa cum are nevoie – i se ofera justificari, luari de pozitie, strigaturi si uraturi electorale. Pentru ca vezi unul sau doi analisti cu ideile gata prefabricate bintuind dintr-un buletin de stiri intr-altul.

Pentru ca astfel de evenimente exceptionale nu sint inca facute pentru televiziunile din Romania.

La noi divertismentul a ajuns la rafinamente „grele”. Cind intereseaza un eveniment politic, nimeni nu stie sau nu poate (din cauza presiunilor) sa-l redea astfel incit sa extraga maximul de rating... Cind e 1 decembrie e inca un motiv de entertainment, cind sint alegeri tot divertismentul iese primul. E o petrecere care nu se mai termina.

Si nimic nu e mai obositor decit sa dansezi, rizi, sa te bucuri mai mult decit trebuie...

E stupid sa mai pretindem neutralitate absoluta de la diverse medii de informare. Mai ales intr-o tara in care toata lumea inclina firesc catre putere. Singura posibilitate de normalizare ar putea veni macar prin invitatii alesi. Si „analistii” sint de o parte sau de cealalta a baricadei electorale – alt truism pe care ne prefacem ca nu-l vedem.

Intr-un studio in care vin Cristian Tudor Popescu sau Ion Cristoiu trebuie sa vina si analisti mai aproape de opozitie – iata o posibila regula care ar putea avea efect. La Realitatea TV a mers cit de cit.