Numele lui Sergiu Toader este legat de jurnalele de stiri de la PRO TV, de schimbarile majore de la Antena 1, iar mai apoi de la Realitatea TV. De fiecare data, Sergiu Toader a avut aceeasi misiune: construirea si relansarea jurnalelor de actualitati ale acestor televiziuni. A lucrat atit cu Adrian Sirbu, cit si cu Dan Voiculescu si are o perspectiva interesanta asupra media.

Sergiu Toader ne-a acordat un interviu cu doua zile inaintea alegerilor generale, pe 26 noiembrie. De atunci, la Realitatea TV au avut loc citeva schimbari cel putin ciudate. Interviul de mai jos poate raspunde la citeva dintre intrebarile pe care ni le punem.

Ati debutat la PRO TV?

PRO TV este organizatia de care ma simt si acum legat afectiv. Acolo am vazut pentru prima data in viata mea o camera de televiziune. Acolo am cunoscut primii oameni care lucrasera in cinema, nu in televiziune. Ma refer la Sirbu, pentru ca el a fost personajul principal.

Cum l-ati cunoscut pe Sirbu?

Cu Sirbu au fost ani intregi in care ne-am vazut in diferite ipostaze, involuind sau evoluind. PRO TV a marcat inceputul unei perioade de debuseu jurnalistic pe piata media. A fost o perioada in care s-au facut multe greseli, PRO TV-ul insusi a facut foarte multe greseli. Dar era un moment de pionierat. Erau anii 1995-1996, cind pareau ca se schimba multe lucruri.

Sirbu era singurul care avea un Mercedes 190 E, nu era o masina extraordinara, dar in Romania acelor ani era un blazon. Cred ca, metaforic vorbind, de acolo a pornit pentru evolutia sa ulterioara.

Si lucrurile care i se reproseaza referitor la pacturi cu puterea?

Imi este usor sa vorbesc despre mine in relatia cu Sirbu, pentru ca au fost situatii pe care le-am trait impreuna acolo, insa imi este foarte greu sa vorbesc despre relatia lui cu exteriorul. Ar insemna sa emit judecati de valoare si sa zic “treaba lui”! Eu cred ca el nu putea sa faca exceptie de la regula de pe piata romaneasca.

Societatea romaneasca este primitiva, lucrurile sint aranjate conform bunului plac, conform dorintelor celui mai puternic. Din nefericire, cel mai puternic este cel care are atributele materiale pentru a fi puternic. Toti mimeaza un dram de independenta. E o comedie, dar la noi nici bascalia nu este de buna calitate.

Cum s-a terminat pentru dv. perioada PRO TV?

S-a terminat in 2001, cu plecarea mea in Noua Zeelanda. Eram impacat cu ceea ce facusem si consideram ca este timpul sa fac altceva. Voiam sa ma desprind si de un tip de mentalitate. Am plecat hotarit sa emigrez, intr-o perioada in care foarte putini ar fi plecat. Dupa un standard foarte romanesc, al epocii primitive, as fi avut tot ce mi-as fi putut dori: slujba, casa, masina...

Voiam sa traiesc insa altceva. Stiam ca mie imi va fi foarte greu sa imi gasesc de lucru in Noua Zeelanda. Am avut un singur interviu la televiziunea nationala neozeelandeza, cu directorul de news de acolo. Au fost doua discutii telefonice si o a treia la care m-au chemat la sediul lor, mi-au platit transportul... Era un post de editor de stiri externe cu un salariu de 60.000 de dolari pe an.

Cred ca primul interviu a durat trei ore.

Si in perioada asta nu ati cistigat nimic?

Mai mult! Am fost obligat sa platesc 300 de dolari la o firma de consultanta, pentru ca un asemenea interviu presupune citeva intrebari la care trebuie sa stii raspunsurile-tip. Nu am luat job-ul, nu o sa aflu niciodata de ce. In plus, am mai platit zeci de mii de dolari pentru un B.A. in management institutional.

Si ce ati facut?

Am avut o experienta extraordinara: mi-am luat o licenta de taximetrist. A trebuit sa invat toate strazile pe dinafara pentru ca nu aveam timp sa cunosc orasul direct. Trebuia sa incep de undeva!

Cind v-ati intors din Noua Zeelanda era din nou o guvernare PSD...

Pai, intotdeauna a fost o guvernare PSD. Tot timpul... Relatia mea cu mediul politic este extrem de artificiala. Imi este foarte greu cind observ aceiasi incompetenti, aceiasi agramati. Nu stiu decit doua-trei exceptii. Romania are o clasa politica formata, in mare parte, din impostori si incompetenti.

Asta inseamna ca sint oameni care pretind ca sint in stare sa faca anumite lucruri si, in realitate, nu se pricep.

“Dupa ce ca sint incompetenti sint si agresivi”

Cum intervin politicienii la televiziuni?

Sint multe modalitati! De obicei transmit mesaje pe tot felul de canale. Ca nu e bine cum facem... e incredibil! Dupa ce ca sint incompetenti sint si agresivi.

La Antena 1 ati lucrat cu Voiculescu...

Putina lume il cunoaste pe Voiculescu pentru ca el sta in globul lui de sticla. Are strategii foarte bune pe termen mediu. Sint multe lucruri care ii diferentiaza pe patronii de presa. Dar toti se poarta avind convingerea ca dau ceva inapoi tarii in care au acumulat.

Dupa ce v-ati dus la Realitatea TV a existat un “razboi” al stirilor dintre Realitatea si Antena 1...

Nu a fost nici un razboi, in luna iulie, niste elefanti incepusera sa se miste... Eu, personal, nu eram in razboi cu nimeni.

Realitatea ii ataca pe Voiculescu si Antena 1, facea dezvaluiri despre PETROM...

A fost o gafa de neiertat. Nu cred ca a fost a jurnalistilor, pentru ca ii cunosc. Antena 1 a dat o stire incorecta in legatura cu Liviu Luca si cu atribuirea acestui trust de presa lui Sorin Ovidiu Vintu. Mai mult s-a vorbit despre felul in care era ingrijit mormintul mamei lui Sorin Ovidiu Vintu.

Dar Realitatea vorbea mult despre PUR si Voiculescu!

Noi am fost foarte atenti la aceste lucruri, incercind sa ne dam seama incotro se misca PUR. Era o perioada de clarificari pentru PUR, iar noi nu am facut decit sa punem cap la cap toate incongruentele eventuale, inadecvarile de continut. N-a fost nici un razboi.

La Realitatea lucrati cu Liviu Luca...

Liviu Luca este un personaj foarte interesant. Am avut numai citeva discutii la inceput. Am inteles foarte bine strategia acestei investitii. Reprezinta un sindicat interesat sa detina media in pozitii profesioniste.

Ati lucrat cu multi patroni de presa, puteti sa-i comparati?

Este uluitor cum toti cauta o recunoastere publica. De exemplu, Voiculescu. L-am intrebat de ce munceste atita la virsta lui. Mi-a raspuns ca a muncit atit de mult, incit simte nevoia ca toata aceasta activitate a lui sa fie recunoscuta public. Mi-a spus ca o sa inteleg numai cind voi avea bani. Cind ai bani simti nevoia sa faci ceva cu ei.

Aceasta este o trasatura a patronilor de presa de la noi: toti cred sincer ca ei sint datori acestei tari si vor sa dea ceva inapoi in felul lor.

“In Romania, activitatea unui politician poate sa-ti schimbe viata in mod fundamental”

Si fac treaba partidului de guvernamint...

Asta este situatia domnului Voiculescu...

Si Sirbu a fost acuzat la alegerile locale de propaganda PSD...

Pai este foarte clar! Cine imparte avutia? Despre asta vorbim! Sint 10.000 de jurnalisti in televiziunile din toata tara, cred ca doar 20-30 din ei au studii de specialitate. Fara sa stii care este valoarea ta ca profesionist, ajungi sa te vinzi. Asa se genereaza toata aceasta industrie. In Romania, activitatea unui politician poate sa-ti schimbe viata in mod fundamental.

Nu acelasi lucru se intimpla intr-o tara civilizata.

Si independenta mass-media?

Cum sa fie independenti? In Romania nu exista bani vechi... Banii din Romania sint bani facuti acum. Este o generatie care acumuleaza... ca in Vestul Salbatic. Rusii ne-au exportat comunismul si noi l-am primit. Acum ne-au exportat oligarhii financiari si noi i-am importat. Pina acum erau oameni care formau un partid, acum sint partide in jurul unui om care a dobindit putere financiara.

Uitati-va ce se intimpla acum la noi.

“Televiziunile sint toate in portofoliul PSD - PRO TV, TVR, Antena...”

In timpul discutiei cu Sergiu Toader, in biroul acestuia a intrat Mihai Tatulici, unul dintre oamenii importanti adusi la Realitatea TV dupa venirea lui Toader. Mihai Tatulici s-a dus la Realitatea dupa o absenta de pe micul ecran de 5 ani.

Cunoscutul realizator de televiziune a plecat de la PRO TV dupa o emisiune in care il aparase pe prefectul de Dolj, in scandalul legat de altercatiile provocate de fiul acestuia.

Toader: Uitati-va la toti cei care au revenit pe piata, au clacat. Tatulici a facut audienta, s-a reinventat. In ciuda experientei lui, avea o personalitate controversata: Caritas, limbi la Raducanoiu... Uite, el a avut probleme cind i-a luat apararea lui Raducanoiu, atunci cind prefectul de Dolj avea probleme cu copiii.

In perioada aia, Sirbu avea probleme cu fata lui, Mihai avea probleme cu fiu-sau, neintelegeri. Vine Sirbu si-i zice: “Mihai, stii si tu, il ai si tu pe al tau, o am si eu pe a mea! Vezi si tu, de ce trebuie sa raspunda parintii pentru ce fac copiii”. Omul a intrat incarcat in emisiune...

Tatulici: Nu asa se deconteaza o cariera de moderator. Nu poti sa intri in emisie si sa spui: “Sirbu, eu si mama nu stiu cui avem o problema!”. Asta e, te sanctioneaza ziarele. Eu cind abordez o personalitate o stiu de 30 de ani. S-a intimplat sa ma intilnesc cu prieteni de familie in emisiune.

Cu Iliescu, cu Roman, cu Melescanu m-am intilnit in emisiuni de vreo 100 de ori, cu Nastase de vreo 30, ne stim pina la nivel de ciorapi. Ne stim de pe vremea UTC-ului si de multe ori ti-e greu sa-i injuri. (...) E o foarte mare diferenta intre PSD si opozitie! De atitudine, de limbaj, de mod de abordare, de viziune democratica. Dar, in esenta, ala care-i la putere ia un procent.

Procent din ce?

Tatulici: Procent din tot! Cind au banii tarii pe mina... poate opozitia ajunsa la putere sa ia un procent mai mic, dar tot iau. (...) Atita vreme cit televiziunile sint toate in portofoliul PSD, uita-te la PRO TV, la TVR, la Antena, principalele posturi generaliste... Ce putem sa spunem noi, la Realitatea, care este un canal de nisa care nu se vede pe tot teritoriul ca TVR...

Prestatia curenta, cam asta arata. Sint televiziuni care au anumite relatii cu puterea si pe care nu le putem noi desface.