Facliile aprinse, in noaptea de duminica spre luni, in fata Parlamentului de la Budapesta, de circa 2.000 de simpatizanti ai opozitiei nu au mai putut schimba un rezultat care se prefigurase din cursul zilei. Ungurii au preferat mai degraba sa dea o raita in Romania, pentru cumparaturi de Mos Nicolae, decat sa se duca la vot.

Astfel, dublul referendum organizat duminica de tara vecina, in scopul acordarii cetateniei ungare etnicilor maghiari de peste hotare, precum si cu privire la privatizarea spitalelor a fost invalidat. Cetatenii maghiari au evitat sa spuna pur si simplu "nu", alegand calea mai simpla a neparticiparii la vot.

Pentru validare ar fi fost nevoie de votul a 25% dintre cei 8 milioane de maghiari care pot vota. Raspunsurile pozitive, cu toate ca au fost majoritare, au ramas cu aproape 500.000 sub cota minima stabilita de lege, iar rezultatul referendumului a fost declarat nul.

Daca manifestantii din fata Legislativului de pe malul Dunarii au marcat printr-o tacere funebra "moartea natiunii", restul cetatenilor ungari, in frunte cu cabinetul Gyurcsany, au rasuflat usurati. Cel putin pe moment, un aflux de circa 300.000 de maghiari din tarile vecine, despre care guvernul estimase ca s-ar stabili in patria-mama imediat dupa obtinerea cetateniei, este oprit.

Bugetul asigurarilor sociale si piata muncii din Ungaria nu mai sunt ameninte, insa batalia politica este departe de a se fi terminat. Fostul premier ungar Viktor Orban, lider al FIDESZ, formatiunea care a propus consultarea populara, a declarat ca va continua sa faca uz de toate mijloacele legale pentru a impune acordarea dublei cetatenii.

Liderul minoritatii maghiare din Slovacia, Bela Bulgar, a avut o opinie nuantata, apreciind ca esecul referendumului dovedeste necesitatea unei strategii comune a tuturor fortelor politice din Ungaria si a solicitat Budapestei urgentarea demersurilor pentru formarea unei asa-numite Conferinte Permanente a Maghiarilor, care sa reuneasca lideri ai maghiarimii din patria-mama si restul lumii.

In schimb, presedintele Aliantei Maghiarilor din Voivodina (Serbia), Jozsef Kasza, a acuzat opozitia de la Budapesta de "iresponsabilitate", considerand ca ar trebui sa-si asume esecul referendumului si sa demisioneze ca urmare a "pierderilor uriase provocate natiunii".

Clasa politica maghiara ii asigura pe conationali de sprijinul lor

Desi Miklos Patrubany, presedinte al Federatiei Mondiale a Ungurilor, a afirmat ca "fraudele" si "campania mincinoasa" a guvernului sunt vinovate de esecul referendumului, premierul Ferenc Gyurcsany vede in victoria repurtata asupra opozitiei faptul ca ungurii au inteles sa nu confunde "nationalismul cu patriotismul responsabil".

Cu cateva zile inainte, el declarase: "Trebuie sa spunem nu, pentru ca nu vreau sa sfarsim ca Iugoslavia". Nu se stie daca aceste temeri sau mai degraba cele legate de costurile pe care ar fi urmat sa le suporte contribuabilii maghiari au facut ca cei mai multi sa nu se duca la vot.

In orice caz, guvernul Gyurcsany nu renunta la un program ambitios de a recunoaste un "statut special" ungurilor din afara granitelor.

Acestia vor beneficia de pasapoarte speciale, care sa le faciliteze accesul in Ungaria, respectiv UE, la dispozitia lor va fi creat un "Fond al Pamantului Natal", iar intreprinzatorilor maghiari de peste hotare li se va permite sa deruleze afaceri in Ungaria, care sa creeze noi locuri de munca.

Un reprezentant al FIDESZ a salutat maniera sobra cu care socialistii au primit rezultatele referendumului si a exprimat disponibilitatea partidului sau de a participa la negocieri pe tema drepturilor acordate etnicilor maghiari din tarile vecine.

Gabor Kuncze, presedintele Liberilor Democrati, cea de-a doua formatiune din coalitia aflata la guvernare in Ungaria, a amintit ca "politicienii ungari sunt obligati de Constitutie sa aiba grija de etnicii ungari din afara tarii si sa-i ajute sa prospere".

Si Ibolya David, fosta detinatoare a portofoliului Justitiei in cabinetul Orban, a declarat ca "singurul scop al politicienilor ungari este, acum, acela de a incerca sa vindece ranile cauzate de catre referendum etnicilor ungari din tarile vecine".