Libia este gata sa revizuiasca sentintele de condamnare la moarte pronuntate in mai impotriva a cinci infirmiere bulgaroaice, in schimbul unor compensatii financiare, a anuntat ministrul de Externe de la Tripoli, Abdelraham Shalgam.

Infirmierele au fost condamnate pentru infestarea cu virusul HIV a peste 400 de copii la spitalul din Benghazi, in 2001. In urma acestei infectii, 40 de copii au murit. Din grupul condamnat initial, un singur medic bulgar a fost eliberat. In schimbul eliberarii infirmierelor, Libia cere sprijin financiar bulgar pentru construirea unei clinici in care vor fi ingrijiti copiii bolnavi de SIDA.

"Este posibil sa fie acordate despagubiri familiilor victimelor, iar bolnavii sa fie tratati in colaborare cu Uniunea Europeana, ulterior urmand sa fie reevaluata problema infirmierelor", a declarat ministrul de Externe. El a declarat ca a discutat propunerea cu omologul sau bulgar Solomon Passy, luna trecuta la reuniunea euromediteraneana din Olanda.

"Uniunea Europeana trebuie sa se implice in negocieri", a subliniat oficialul libian, fara a preciza suma solicitata ca despagubiri.

Bulgaria a respins ieri propunerea Libiei de a plati despagubiri in schimbul eliberarii infirmierelor condamnate la moarte. "Acest lucru ar insemna recunoasterea vinovatiei lor, iar noi suntem convinsi ca infirmierele noastre sunt nevinovate", a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe de la Sofia, Ghergana Grancearova.

Partea bulgara este dispusa sa participe la un dialog care sa ia in considerare, pe de o parte, tragedia copiilor libieni, iar pe de alta parte absenta totala a probelor impotriva infirmierelor bulgare, a mai declarat Grancearova, citata de Agentia BTA.