"Ne asumam in mod direct o participare in guvern. Nu ne gandim nicicum numai la functii legate de identitatea nationala, ci la domenii de interes general, cum ar fi economie, infrastructura, integrare", a spus Marko Bela, dupa intalnirea pe care UDMR a avut-o cu Uniunea Nationala PSD+PUR.

Liderul udemerist a precizat ca, in acest mandat, formatiunea sa "va contribui la o coalitie guvernamentala", ceea ce inseamna posturi in toate structurile executive, inclusiv la nivel de prefecti. Imparteala de la centru se va reflecta si la nivelul unitatilor descentralizate din judete, cum ar fi regiile locale sau institutiile de invatamant, sanatate ori agricultura.

Deocamdata, se lucreaza la "felierea" Guvernului. Exista o intelegere intre colaboratorii politici sa nu se vorbeasca de nume, sau de structura guvernamentala pana dupa turul doi al alegerilor prezidentiale, pentru a nu agita spiritele in formatiunea principala a viitoarei guvernari.

UDMR a enuntat un singur principiu, cu care Adrian Nastase a fost de acord: cat primeste PUR, atat sa primeasca si UDMR. La discutiile de ieri, rolul principal l-a avut Adrian Nastase, care conduce aceste negocieri pe ultima suta a mandatului sau de presedinte al PSD, tocmai pentru a lasa lucrurile clarificate.

El a spus ca desemnarea persoanei care va forma Cabinetul o va face noul presedinte ales, infirmand astfel zvonurile ca PSD ar forta nominalizarea, in ultimele zile ale prezentei lui Ion Iliescu la Cotroceni. Noul cabinet ar putea sa fie adus in fata Parlamentului abia spre sfarsitul lunii decembrie.

Adrian Nastase spune ca aceasta data este rezultata din insumarea tuturor termenelor prevazute de procedurile constitutionale. Mai intai, trebuie validat noul Parlament, convocat in 13 decembrie. Procedura de validare inseamna trecerea printr-o comisie speciala, parte a celei juridice, a tuturor dosarelor noilor parlamentari. De regula, validarea dureaza o saptamana.

In aceeasi perioada este validat noul presedinte, de catre Curtea Constitutionala. Parlamentarii depun juramantul, se formeaza structurile noului legislativ, dupa care presedintele vine in fata Parlamentului si depune juramantul. Urmeaza desemnarea candidatului de premier, anuntarea listei noului guvern si audierea in comisii a ministrilor, iar la final votul in plenul celor doua Camere.

Pentru PSD, acest lucru inseamna un ragaz de aproape o luna, timp in care se duce batalia pentru posturi. Deocamdata, se vorbeste de sase posturi din cele 15, care ar putea reveni UDMR si PUR, fie ca este vorba de o structura care sa includa vicepremieri, fie ca este una simpla, ca aceea de pana acum.