Specialistii prevad o finala foarte strinsa intre cei doi competitori, cu o diferenta cuprinsa intre 3 si 4 procente, indiferent cine va fi invingatorul. Sebastian Lazaroiu, directorul CURS, a previzionat, pentru Cotidianul, doua astfel de scoruri: 52 la 48% daca va cistiga Adrian Nastase sau 51 la 49% daca va invinge Traian Basescu.

In opinia sociologului Lazaroiu, “daca va exista o participare consistenta duminica, daca se va inregistra o mobilizare mai mare decit in primul tur a electoratului urban, atunci Traian Basescu are sanse de a cistiga alegerile prezidentiale”.

O opinie asemanatoare are directorul IMAS, Mircea Kivu, care crede ca “o prezenta buna duminica la vot il avantajeaza pe Traian Basescu, o parte dintre cele 42%, cit au reprezentat nehotaritii din 28 noiembrie, putindu-se mobiliza la urne”.

Sansele lui Basescu: vremea buna si dezbaterea tv

Lazaroiu a precizat ca un alt factor ce poate influenta electoratul il reprezinta dezbaterea televizata, unica, dintre cei doi candidati, programata a avea loc la Televiziunea Nationala miercuri, 8 decembrie, la ora 22.00. La fel, Kivu crede ca “o dezbatere buna la TVR reprezinta inca o sansa pentru Basescu”.

Traian Basescu a fost mereu avantajat de confruntari tv, acesta fiind motivul pentru care staff-ul electoral al PSD a refuzat, de-a lungul intregii campanii electorale, sa-l lase pe Adrian Nastase sa se infrunte cu Traian Basescu.

80% din electoratul UDMR s-ar putea duce la Nastase

Alt element important care va influenta soarta votului il reprezinta negocierile politice duse de PSD+PUR si PNL-PD cu UDMR si PRM privind sustinerea unui candidat. Sebastian Lazaroiu crede ca, daca liderul PRM va da un semnal explicit catre alegatorii sai sa-l voteze pe candidatul D.A., peste 60% dintre acestia vor opta pentru Basescu. Daca C.V.

Tudor nu lanseaza un mesaj ferm, jumatate din electoratul sau care se va duce la vot il va prefera pe Nastase, jumatate - pe Basescu. Electoratul UDMR care a primit ieri comanda de la Marko Bela sa-l voteze pe Adrian Nastase se va conforma in proportie de 80%, restul optind pentru Basescu, este de parere Lazaroiu.

Ambii sociologi sint de parere ca si conditiile meteo pot influenta scrutinul: daca e vreme urita, se va deplasa la vot electoratul rural, neinstruit, care reprezinta bazinul electoral al lui Nastase. Daca este vreme placuta, Basescu are mai multe sanse de cistig.

PSD are in derulare, in aceasta saptamina, trei sondaje de opinie: un sondaj MMT-INSOMAR, primul institut controlat de liderul PSD Vasile Dincu si care realizeaza exit poll pentru TVR. Pe 28 noiembrie, la alegerile din primul tur de scrutin, acesta a prezentat UN PSD + PUR supradimensionat in comparatie cu rezultatul de la urne.

Mai exista un sondaj CURS realizat pentru Antena 1, care va fi finalizat cel mai probabil joi, si un sondaj IMAS, institut fondat de Alin Teodorescu, ale carui date vor fi predate miercuri.