Companiile de stat si cele private se pregatesc de Sarbatori. Chiar daca angajatii de la stat nu vor mai primi "primele de porc" ca in anii anteriori, vor putea sa se bucure langa brad alaturi de copiii lor, care-si vor primi cadourile.

Cei mai multi dintre salariatii societatilor de stat, dar si private vor avea vacanta de Sarbatori, nu inainte insa de a ciocni o cupa de sampanie cu reprezentantii companiilor. La Termoelectrica este austeritate. "Angajatii nu vor primi prime de Craciun. Conform contractului colectiv de munca, facilitatile pentru salariati sunt incluse in salarii", ne-a declarat liderul de sindicat Ion Pisc.

Personalul Termoelectrica va avea doar doua zile libere - pe 31 decembrie si 3 ianuarie, pe care insa le va recupera in luna ianuarie. In acest an nu va fi petrecere, spune Pisc, adaugand ca doar copiii anagajatilor vor primi cadouri, sindicatele urmand sa aloce cate 1.200.000 lei pentru fiecare copil.

Din cotizatii, sindicatele vor mai face cadouri simbolice angajatilor, si anume: sampanie, cafea, ciocolata. In schimb, directorul general al Termoelectrica, Ovidiu Pop, sustine ca daca sunt economii la fondul de salarii, va acorda ceva bani angajatilor. Deja, am cumparat un brad frumos, pe care urmeaza sa il impodobim, spune Pop.

Nici salariatii Electrica nu au parte de "prime de porc" in acest an. Doar daca ramane ceva nefolosit din fondul de salarii, se pot acorda anumite sume angajatilor, sustin reprezentantii societatii. " O rezerva de salarii poate fi estimata dupa data de 10 decembrie", ne spune liderul sindicatului Univers, Aurelian Vancea.

Potrivit acestuia, copiii angajatilor societatii vor primi cadouri in suma de 750.000 lei/copil numai daca "sunt economii". Despre petrecere, zile libere de Craciun si Revelion nu se stie inca nimic... Minerii vor avea vacanta 10 zile. In luna noiembrie, s-a lucrat in fiecare sambata si duminica, ne-a declarat Octavian Luca, vicepresedintele Centralei Nationale Miniere pe langa Cartel Alfa.

De cadourile pentru copii se ocupa sindicatele. Acestea nu vor depasi suma de un milion de lei pentru fiecare copil, spune Luca. Aidoma energeticienilor si electricienilor, minerii ar putea sa primeasca prime de Sarbatori numai daca mai ramane ceva la fondul de salarii. Luca apreciaza totusi ca se vor acorda minerilor sume cuprinse intre 700.000 lei si maximum 3.000.000 lei.

Companiile straine au viziuni diferite cand vine vorba de "motivarea" de Sarbatori

Fiecare companie straina are propria viziune despre motivarea angajatilor. Astfel ca unele sunt mai generoase, iar altele mai stranse la punga cand vine vorba de recompensarea angajatilor in perioada Sarbatorilor.

Angajatii companiei Interbrew beneficiaza de prime de Craciun care sunt in jur de 100-150 de euro, in functie de rezultatele din anul respectiv, si de cadouri pentru copii in jurul valorii de 2.500.000 lei pentru fiecare copil in parte. De asemenea, inainte si dupa Sarbatori, pentru toti angajatii companiei se organizeaza o petrecere in afara Bucurestiului, intr-o statiune montana.

O alta companie, de aceasta data de telefonie mobila, nu ofera angajatilor prime de Craciun, conducerea acesteia fiind adepta proverbului "dupa fapta si rasplata", acordand prime individual si doar pentru rezultate exceptionale.

In rest, fiecare departament organizeaza propria petrecere, iar pentru copii se dau cadouri, dar "de valori rezonabile si care sunt mai mici decat se acorda in unele intreprinderi de stat", ne spune un reprezentant al companiei. Holcim Romania ofera o serie de premii cu ocazia sarbatorilor traditionale, nu doar pentru Craciun, ci si de Paste si Ziua Cimentistului.

"Alte avantaje de care beneficiaza agnajatii companiei cu prilejul sarbatorilor de Craciun sunt cadourile pentru copii, petrecerile de Craciun la care participa toti angajatii, premii, dar si bonusuri de performanta - fiecare angajat poate primi un bonus in cuantum de pana la 2 salarii nete lunare", ne-au declarat reprezentantii companiei.

Firmele private romanesti - petreceri "in familie"

Intreprinzatorii privati, mai ales cei cu dare de mana, au mare grija de angajatii lor de Sarbatori. "Sunt dispus sa acord prime de Craciun, sa fac cadouri copiilor, sa organizez petrecere si sa-mi las angajatii o saptamana in vacanta deoarece au muncit tot anul si merita acest lucru. Iar firma este prospera datorita lor", ne spune Aurelian Tanase, patronul unei firme din Bacau.

"Salariatii Romplast&Recomplast vor primi prime de Craciun cuprinse intre 1.500.000 lei si 2.000.000 lei si vor avea liber in perioada 24 decembrie - 10 ianuarie", ne spune Ion Burlacu, presedintele companiei. Pentru copii se pregateste ceva deosebit: intr-o noua locatie va fi amenjat un brad imens si se va organiza un spectacol, cu Mos Craciun.