Pentru ca aprecierea leului a insemnat pierderi de 7-10% din veniturile exportatorilor, adica 150 de milioane de euro intr-o luna, Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR) solicita masuri pentru a echilibra pierderile.

Astfel, ANEIR solicita Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Guvernului sa adopte masuri pentru sprijinirea firmelor exportatoare, afectate de aprecierea monedei nationale si dobanzile ridicate la credite.

Iar solutia venita din partea BNR, sustine ANEIR, ar putea consta intr-o "masura-soc" pe piata dobanzilor, sau de la Parlament si Guvern, prin compensatii fiscale pentru investitiile in competitivitate sau impozitarea excesiva a fortei de munca.

"Dobanzile ridicate la credite reprezinta piedici pentru procesul investitional care ar permite reducerea decalajelor de competitivitate si acoperirea diferentelor de curs", se mai arata in comunicatul ANEIR.

Totodata, reprezentantii exportatorilor amintesc ca facilitatile acordate exportatorilor la plata impozitului pe profit au fost eliminate, astfel incat cota de impozit a crescut de la 5% la cea standard de 25%, in ultimii doi ani.

ANEIR considera ca efectele acestor evolutii vor fi adancirea deficitului comercial, deteriorarea structurii calitative a exporturilor, reducerea capacitatilor de productie si disponibilizarea unor angajati.