Astazi se judeca primul termen din procesul intentat uzinei ARO de 500 de fosti angajati. Petitionarii solicita instantei falimentul SC ARO, inscriindu-se cu o creanta de aproape 10 miliarde lei, suma reprezentind totalul compensatiilor cuvenite in urma concedierilor colective neachitate pina acum.

Conducerea societatii i-a trimis vineri acasa pe toti angajatii, din lipsa de gaze si curent electric, spunindu-le sa se intoarca la lucru miercuri.

Cererea de faliment a SC ARO a fost introdusa de fostii angajati la Tribunalul Arges, Sectia Comerciala, la inceputul lunii noiembrie.

In sesizarea adresata instantei, ei acuza ca societatea nu si-a respectat obligatia de plata in ceea ce priveste salariile compensatorii, dupa cum era prevazut in contractul colectiv de munca, asumat neconditionat, la momentul privatizarii societatii, si de catre Cross Lander - actualul actionar majoritar.

“A trecut mai bine de un an de la scadenta, si debitoarea nu a reusit sa-si respecte obligatiile asumate fata de noi si nici nu va reusi sa o faca, data fiind situatia financiara deosebit de grava in care se afla; productia este aproape inexistenta, costurile de intretinere, ca si cele de productie, sint foarte mari, ceea ce a determinat ca debitoarea sa acumuleze de la o zi la alta alte debite

foarte mari si nicidecum sa reuseasca sa plateasca din datoriile vechi, cum sint si cele catre noi”, se arata in cererea adresata instantei.

Directorul confirma ca s-au taiat lumina si gazele

La regresul inregistrat de ARO (potrivit datelor statistice s-au vindut numai 63 de autoturisme si 39 de vehicule comerciale in primele noua luni ale anului), s-a adaugat zilele acestea o noua problema: din cauza neplatii facturilor la utilitati, Electrica si Distrigaz au hotarit sistarea livrarilor catre ARO.

Salariatii spun ca ar fi vorba de aproape 10 miliarde de lei, cumulat cu restante la gaze plus curent electric. Iustin Preoteasa, directorul ARO, confirma ca a trimis muncitorii acasa din cauza intreruperilor in alimentarea cu gaze si curent electric, dar sustine ca debitul este mai mic: aproximativ doua miliarde de lei restante la plata energiei si inca un miliard datorii la gaze.

Preoteasa sustine, totodata, ca ARO se va opune cererii de faliment deoarece “nu exista motive pentru declararea starii de faliment”.

Blanculescu, interpretat pe doua voci

In urma reclamatiilor facute de sindicat, privind in principal instrainarea de active (utilaje, masini, echipamente, plus vinzarea frauduloasa a Fabricii de scule si matrite) la preturi mult subevaluate, uneori chiar de fier vechi, inspectorii Autoritatii Nationale de Control au efectuat verificari la ARO.

Iustin Preoteasa afirma ca, in urma acestora, s-a constatat ca totul e OK: “Domnul Blanculescu a constatat si chiar a declarat ca nu sint probleme”.

Gheorghe Apostu, liderul sindicatului, ne-a declarat insa cu totul altceva: “Domnul Blanculescu m-a sunat chiar inainte de primul tur al alegerilor si mi-a spus ca multe dintre acuzatii sint reale si ca dosarul a fost inaintat spre cercetare Parchetului General”.