Politistii au finalizat cercetarile in cazul Teo Peter dosarul fiind trimis, ieri, procurorilor, care insa nu pot continua ancheta, inainte ca Ministerul Afacerilor Externe (MAE) sa comunice daca au competenta juridica de a-l cerceta pe militarul american care a provocat accidentul, dupa ce Statele Unite vor raspunde cererii MAE.

Politia Capitalei a precizat, ieri, ca dosarul a fost inaintat Parchetului Tribunalului Bucuresti (PTM). Potrivit unui comunicat al PTM, procurorii "vor analiza materialul probator de la dosar si vor efectua cercetari cu respectarea normelor de procedura penala in vigoare".

Marius Iacob, prim-procuror adjunct la PTM, a declarat insa, citat de Mediafax, ca puscasul marin care a provocat accidentul beneficiaza de imunitate jurisdictionala, motiv pentru care procurorii bucuresteni nu pot continua verificarile fara acordul MAE. Drept urmare, procurorii au trimis o solicitare MAE si asteapta un raspuns cu privire la competenta lor juridica de a cerceta acest caz.

"Asteptam sa vedem daca vom continua cercetarile sau daca trebuie sa transferam dosarul autoritatilor americane competente", a precizat procurorul Marius Iacob.

O echipa a Serviciului de Anchete Penale al Marinei Militare a Statelor Unite urmeaza sa soseasca astazi la Bucuresti pentru a colabora cu autoritatile romane in anchetarea circumstantelor accidentului care a dus la moartea artistului roman Teo Peter, informeaza un comunicat transmis de Ambasada SUA la Bucuresti.

Rezultatele acestei investigatii coroborate romano-americane "vor fi folosite pentru a decide care este cel mai indicat mod de a actiona", informeaza reprezentanta Washingtonului la Bucuresti.

Potrivit Ministerului Justitiei, echipa de investigatori americani va sosi in Romania in urma demersurilor MJ, "pentru a colabora cu procurorii romani in vederea finalizarii cat mai rapide a dosarului intocmit in aceasta cauza".

Crouch a transmis condoleante

In urma cercetarilor politistii au stabilit ca puscasul marin nu a respectat semnificatia indicatoarelor "Stop-Oprire la intersectie", semafoarele functionand, la acea ora, pe culoarea galben intermitent. Astfel, masina condusa de cetateanul american a lovit un autoturism Dacia 1310 al unei firme de taxi, care circula regulamentar si in care se afla Teo Peter.

Cei doi soferi au fost testati cu etilotestul, testul facut cetateanului american indicand o valoare de 0,09 miligrame/ litru alcool pur in aerul expirat. Puscasul marin a fost condus apoi la Institutul National de Medicina Legala unde insa acesta a refuzat sa i se recolteze probe de sange, pe motiv ca la institut "nu se foloseste instrumentarul medical pus la dispozitie de ambasada".

De asemenea, ambasadorul SUA in Romania, Jack Dyer Crouch, a vorbit in cursul zilei de ieri cu fiul lui Teo Peter, transmitandu-i condoleante din partea sa si a Guvernului american pentru pierderea suferita.