Autoritatile romane au transmis omologilor austrieci doua cereri privind extradarea omului de afaceri Severin Tcaciuc - cautat prin Interpol si depistat in Austria. Ultima din cele doua solicitari a fost formulata in cursul zilei de ieri. Prima dintre cereri a fost trimisa autoritatilor austriece de Ministerul Justitiei (MJ), in urma cu mai bine de o saptamana, prin intermediul curierului rapid.

Aceasta consta intr-o solicitare de extradare formulata de Curtea de Apel Suceava, in vederea executarii unei condamnari la doi ani de inchisoare. Pedeapsa mentionata a fost primita de omul de afaceri sucevean printr-o sentinta penala pronuntata in anul 2003, de catre Judecatoria Suceava si a ramas definitiva printr-o decizie penala pronuntata anul acesta de Tribunalului Suceava.

Astfel, Severin Tcaciuc a fost gasit, in acest caz, vinovat de comiterea infractiunii de furt calificat.

Ministerul Justitiei a transmis, tot in cursul diminetii de ieri, Ministerului Federal de Justitie al Republicii Austria o a doua cerere de extradare a lui Severin Tcaciuc. Aceasta solicitare a fost formulata, de aceasta data, de Curtea de Apel Cluj, pentru executarea unei alte pedepse pentru care Tcaiuc a primit alti doi ani de detentie.

Condamnarea este cuprinsa intr-o sentinta penala pronuntata, anul trecut, de Judecatoria Bistrita si ramasa definitiva printr-o decizie penala din 2004, a Curtii de Apel Cluj. In acest fel, prin cea de-a doua sentinta, controversatul afacerist sucevean a fost gasit vinovat de ultraj si condamnat la doi ani de puscarie.

Potrivit MJ, autoritatile judiciare austriece se vor pronunta in legatura cu aceste doua cereri de extradare in conformitate cu legea austriaca, singura aplicabila in cazul procedurii de extradare (potrivit dispozitiilor articolului 22 din Conventia europeana de extradare, incheiata la Paris, la 13 decembrie 1957).

Ministerul Federal de Justitie al Republicii Austria va instiinta autoritatile romane referitor la hotarirea luata in privinta extradarii lui Severin Tcaciuc. Ministerul Federal al Justitiei din Austria informase reprezentantii legii din Romania ca Severin Tcaciuc a fost arestat provizoriu, la data de 16 noiembrie, si urma sa fie extradat in Romania.

Potrivit unei note transmise de Biroul Interpol Viena doua saptamani mai tarziu, autoritatile judiciare austriece l-au eliberat, ulterior, sub supraveghere, pe infractorul roman pe care abia il retinusera.

Eliberat de fiecare data

Mafiotul sucevean a parasit Romania la data de 28 februarie 2003, prin Vama Bors. Severin Tcaciuc s-a prezentat pentru a iesi din tara la PCTF Bors cu aproximativ trei ore inainte ca politistii suceveni sa transmita solicitarea de interzicere a iesirii sale din Romania. Severin Tcaciuc este cercetat in zeci de dosare pentru comiterea mai multor infractiuni economico-financiare.

El a fost arestat, la sfarsitul lui mai 2001 si eliberat din arest la inceputul lunii decembrie a aceluiasi an.De la prima arestare, afaceristul sucevean a fost pus in liberate de mai multe ori de instantele sucevene, insa de fiecare data Parchetul Curtii de Apel Suceava emitea un nou mandat de arestare pe numele lui, in dosare privind comiterea altor infractiuni.

Comisarii Garzii Financiare Suceava au constatat ca firmele omului de afaceri sucevean Severin Tcaciuc au produs statului, in anii 2000-2001, un prejudiciu de peste 100 miliarde de lei.