In Ucraina, Leonid Kucima, presedintele in exercitiu, a facut unele concesii-cheie, in cursul zilei de marti, oponentilor sai care continua protestele de masa, fata de scrutinul prezidential fraudat. Totusi, din negocierile care au avut loc nu s-a stabilit modalitatea exacta de a se pune capat tulburarilor politice din acest stat ex-sovietic.

Curtea Suprema dispusese o reluare, in data de 26 decembrie, a turului doi al alegerilor prezidentiale, in care s-au confruntat premierul pro-Moscova Viktor Ianukovici cu pro-occidentalul Viktor Iuscenko, dar exista inca temeri ca, in absenta introducerii unei legislatii electorale mai corecte, s-ar putea produce si alte fraudari ale scrutinului.

Recentul scrutin, care a fost falsificat de catre autoritati pentru a putea da puterea in mainile lui Ianukovici, a impins tara intr-un tumult politic si economic, tarand atat Occidentul, cat si Rusia intr-o serie de dispute, ambele urmarind sa obtina o influenta asupra acestei tari cu un mare potential.

Dupa sase ore de discutii, care s-au prelungit pana in primele ore ale zilei de marti, presedintele Lenid Kucima si-a dat acordul pentru demiterea Comisiei Electorale Centrale si pentru a sustine reforma legislatiei electorale - doua dintre dezideratele opozitiei - in schimbul opririi protestelor de strada.

Totusi nu s-a ajuns la nici un compromis, in ceea ce priveste o a treia conditie - aceea de demiterea a guvernului sau a oricarei alte concesii a opozitiei, de a acorda sprijinul necesar schimbarilor constitutionale care ar reduce in mare masura puterile viitorului presedinte - care ar putea fi Iuscenko.

'Am convenit asupra necesitatii de a introduce amendamente la legea electorala, referitoare la alegerea presedintelui Ucrainei, care ar promova mecanismele menite a conduce la alegeri corecte si transparente, care sa faca imposibile abuzurile si fraudele', a aratat Kucima, dand citire declaratiei comune.

'S-au obisnuit sa tot strige, pe strazi 'Jos Kucima!', daca cineva ar declara altceva, ei ar risca sa-si iasa din ritm', a glumit el cu amaraciune.

Opozitia doreste ca Ianukovici sa fie demis din functia de premier si sa-si piarda accesul la sprijin administrativ in perioada premergatoare repetarii scrutinului.

Kucima este foarte strict in a se reduce puterile succesorului sau - spun analistii - si aceasta din pricina faptului ca el doreste o retragere care sa-i asigure o neimplicare intr-o posibila urmarire in justitie - lucru deja cerut de catre o parte a opozitiei.