Cazul penal care a dus la o decizie ce afecteaza in jur de 5000 de macelari romani, este cunoscut in Germania drept Cazul Ideke – acesta fiind numele cetateanului german care a organizat angajarea ilegala a aproape 1000 de macelari din Romania, de-a lungul ultimilor 4 ani.

Wilfried Ideke, creierul operatiunii care i-a adus un profit ilegal de peste cinci milioane de euro, nu a lucrat singur. El a colaborat cu mari abatoare din Germania si cu firme de plasare a fortei de munca din Romania.

Dar afacerea nu ar fi mers atat de bine daca Ideke nu ar fi reusit sa ajunga sa mituiasca un senator PSD pentru a-si asigura protectia in Romania.

La adapostul senatorului PSD, membru al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Coruptiei si Petitii din Camera superioara a Parlamentului de la Bucuresti, sute de macelari romani au fost traficati si pusi sa munceasca in conditii de sclavie.

Actele le-au fost confiscate, salariile injumatatite si unii dintre ei au fost brutalizati sau amenintati cu pistolul in momentul in care au incercat sa protesteze.

Ideke a primit o pedeapsa de peste trei ani de inchisoare, iar intreaga sa avere se afla sub sechestru. La fel, si proprietarii abatoarelor care au beneficiat de munca macelarilor traficati, abatoare cu peste o mie de angajati fiecvare, vor fi inchise sau vandute.

Muncitorii din Romania s-au intors acasa fara banii promisi, brutalizati si extenuati dupa o munca fizica sustinuta. In Romania insa, inca nimeni nu a raspuns in fata legii pentru participarea in acest caz de crima organizata.

Nici proprietarii firmelor de plasare a fortei de munca, care si-au prezentat firmele ca pe companii specializate din domeniul prelucrarii carnii, nici functionarii publici sau demnitarii care au asigurat protectia si fluenta traficului cu macelari.

Am discutat cu echipa care a condus investigatia, in orasul german Oldemburg, echipa formata din doi politisti de la Politia Criminala si procurorul Bernard Südbeck.

”Procuratura Oldenburg a anchetat inca de la inceputul anului 2003 un caz complex de crima organizata, caz care intrece in dimensiuni orice ancheta anterioara din domeniu”, ne-a relatat Südbeck, explicand:

”Un cetatean german a incheiat contracte de reprezentanta cu parteneri romani, care i-au permis sa intermedieze angajarea macelarilor romani in cadrul unor firme germane din domeniul prelucrarii carnii.

Macelarii romani au fost inselati, salariile promise nu au fost platite nici pe jumatate. Am stabilit ca invinuitul german a castigat peste cinci milioane de euro din aceste intermedieri iar de partea romana s-au primit comisioane pentru macelarii trimisi, profitul ilegal estimat fiind la cateva sute de mii de euro”.

Afacerea cu macelari se baza pe trimiterea din Romania a unui numar mare de muncitori, intr-un timp foarte scurt. Pentru ca lucrurile sa se miste repede si fara complicatii, Ideke a cautat un sprijin in Romania, si l-a primit, contracost: este vorba de senatorul Vasile Duta, care si-a dat recent demisia din cadrul PSD.

Numele lui ne-a fost confirmat de echipa de investigatori germani, care au specificat ca ”invinuitul german a mituit un personaj important din Romania, un om politic. Mita a fost data pentru obtinerea de forta de munca din Romania intr-un timp foarte scurt. Este vorba de macelari care au venit in anul 2003.

In mod normal, validarea actelor dureaza foarte mult timp, dar acesti macelari erau trimisi in cateva saptamani aici. Pentru aceasta, invinuitul german i-a dat ca mita senatorului roman o masina de teren marca Mercedes, in valoare de aproape 40.000 de euro.

Ideke vroia sa aduca macelari cu ajutorul senatorului prin firma EMDAN din Romania. Duta a cerut si a primit masina de la Ideke” a mai adaugat procurorul Südbeck.

Trebuie precizat ca senatorul Vasile Duta a fost vicepresedinte PSD Bihor si este membru al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Coruptiei si Petitii in Camera superioara a Parlamentului Romaniei.

O ancheta desfasurata in Germania, dar care necesita informatii din Romania, poate sa se desfasoare foarte greu in momentul in care persoane atat de bine pozitionate sunt implicate. Persoanele care ar putea da detalii sunt foarte speriate, iar anchetatorii romani se pot misca foarte greu.

”Pentru ca aici castigau aici foarte multi bani, macelarii romani comparativ cu Romania si chiar daca au fost abuzati nu doreau sa depuna marturie, ancheta a evoluat pe alocuri anevoios.

In plus, au fost amenintati, le era frica sa nu fie trimisi inapoi in Romania si sa-si piarda locul de munca; uneori au fost brutalizati si chiar amenintati cu pistolul” a mentionat procurorul german.

De fapt, politia germana nu a primit nici un ajutor din Romania. Mai degraba ea a ajutat organele de ancheta romane, trimitand Parchetului National Anticoruptie o copie a dosarului penal deschis in Germania in cazul mituirii lui Duta.

De partea germana, lucrurile au fost deja clarificate: ”Ancheta s-a incheiat, au fost condamnati trei cetateni germani cu ani de inchisoare, sute de mii de euro amenzi si cu confiscarea profiturilor de milioane de euro dobandite ilegal. Opt milioane de euro, in plus, au fost recuperate la bugetul asigurarilor sociale” a declarat Südbeck.

Consecintele cazului Ideke sunt insa din cele mai grave pentru macelarii romani: ”Ca o consecinta politica a acestei anchete, Guvernul federal a decis interzicerea contractelor noi din domeniul prelucrarii carnii, atat cu Romania cat si cu Bulgaria, de la 1 octombrie 2004.

Este vorba de 5000 posibili macelari din Romania care nu mai pot lucra in Germania incepand cu aceasta data” adauga procurorul german.

La aceste consecinte se mai adauga iminenta inchidere a unui abator gigant din nordul Germaniei, pentru ca proprietarii sunt condamnati la inchisoare. Este vorba despre ”D und S Fleisch”, abator cu 1200 de angajati, livrari in intreaga Europa si peste 15 ani de activitate.

In Romania, in schimb, nu se intrezareste nici o ancheta serioasa. Procurorul german vede insa exact care este vina firmelor romanesti: ”Am tras concluzia ca firmele romanesti care au trimis macelari in Germania erau de fapt birouri de plasare a fortei de munca; deci, impotriva legii.

Aceste firme nu erau active in domeniul prelucrarii carnii ci si-au modificat actele de constituire special pentru a trimite macelari in Germania si pentru a-si incasa comisioane.

Numai aceste amanunte daca ar fi fost cunoscute de catre autoritatile germane si ar fi dus la neacordarea dreptului de munca pentru pentru firmele respective si pentru macelarii trimisi prin aceste firme. Aceste amanunte erau cunoscute atat de catre firmele de intermediere romanesti, cat si de catre partenerii germani.

Am mai stabilit si faptul ca multi dintre macelarii trimisi in Germania nici macar nu erau scoliti ca macelari si nu aveau vreo experienta anterioara in acest domeniu; ei lucrau, de fapt, ca muncitori nespecializati”, conchide procurorul Suedbeck.

Despre ce firme este vorba? Ideke era reprezentantul in Germania a sase astfel de societati comerciale: Social Com, Carnetec, Emdan, Poiana Prodcom, Carnexim Banat si Caf. Doar una dintre aceste firme are ca obiect de activitate prelucrarea carnii.

La restul, principala ocupatie era plasarea fortei de munca, constructiile, consultanta financiare sau comertul. Anchetatorii germani sustin ca patronii acestor firme sunt la fel de vinovati ca Ideke, cu toti stiind ca actiunile lor sunt ilegale.

Daca acest lucru este clar in Germania, in Romania inca nimeni nu a anuntat demararea unei anchete.

De neinteles ramane lipsa unei anchete in Romania cu privire la functionarii publici si demnitarii care s-au implicat in protejarea traficului cu macelari.

Una din aceste persoane – Vasile Duta – este cunoscuta, acum, dar ar trebui stabilit asupra caror functionari si-a exercitat senatorul influenta – actiune, cum sppunea procurorul german, rasplatita cu o masina in valoare de 40 de mii de euro.

Senatorul Vasile Duta nu este un oarecare, chiar daca si-a dat demisia din PSD la inceputul lunii octombrie. Demisia din PSD aminteste de miscarea lui Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 din Bucuresti, care a revenit in PSD imediat dupa consumarea alegerilor locale. Duta este foarte aproape de partid in continuare.

El este actionar la firma brasoveana Transcarpatica Trust, alaturi de senatorul PSD Sergiu Nicolaescu, deputatii PSD Lazar Dorin Maior, Valentin Paduroiu, Codrin Stefanescu, Mircea Bucur si de expertul parlamentar Sergiu Valcu.

Acestia fac parte din comisiile de Aparare, Ordine publica si Securitate Nationala, de Abuzuri si Coruptie si respectiv de Politici economice, reforma si privatizare, atat din Senat cat si din Camera Deputatilor.

Am incercat sa-l contactam telefonic pe senatorul Duta, insa ne-a fost imposibil. Nici macar avocatul sau nu a fost de gasit pentru o replica vis-a-vis de acuzatiile ce ii sunt aduse demnitarului bihorean. Intre timp, anchetatorii germani investigheaza si alte cazuri asemanatoare afacerii Ideke.

In ultimii patru ani, cu complicitatea unor functionari publici sau demnitari din Romania, traficul de macelari catre Germania a devenit o afacere banoasa si sigura. Singura conditie era ca in tara sa ajunga comisionul la timp si la persoanele potrivite.