Nicaieri in lume nu exista, probabil, o asemenea “furie” a ridicarii vilelor ca in zona bugetarilor cu functii inalte din Romania. Sindromul “Mesterul Manole” a atins deopotriva ofiteri de politie si de armata, sefi de regii, directii, sucursale si filiale, procurori si multe alte specii hranite de la buget.

De unde au acesti cotcari atita banet? Asta ar trebui sa ne-o spuna politistii si procurorii, inclusiv cei anticoruptie, daca ar avea mai mult timp pentru investigatii; dar cum sa aiba, cind tocmai isi construiesc niste vile...

In numarul de luni v-am oferit doua pagini de marete realizari ale unor bugetari din judetele Sibiu, Cluj si Timis. Astazi: Alba si Mures.

Vila comandantului, ridicata de soldati

Fostul comandant al Centrului Militar Judetean Alba, col. Grigore Ivaschescu, si-a construit o vila cu etaj, la sosea, in satul Sard din judetul Alba. Potrivit unui dosar de urmarire penala, el a utilizat la ridicarea vilei soldati si masini ale unitatii militare. Pentru folosirea ilegala a autoturismelor CMJ Alba la transportul soldatilor care lucrau la constructia vilei, col.

Ivaschescu a fost urmarit penal de Parchetul Militar Cluj. Desi era cercetat, a fost numit loctiitor de comandant de brigada la o unitate militara din Deva, iar mai apoi si-a obtinut pensionarea. El a primit 300 de milioane de lei ca ordonanta de retragere, plus o pensie care depaseste 20 de milioane de lei lunar.

Vila de politist cercetat

Intre Alba Iulia si localitatea Micesti se construieste de zor un cartier rezidential. Una dintre vile ii apartine fostului comandant al Politiei Municipiului Alba Iulia, Constantin Milu Todea.

Acesta este, in prezent, sef-adjunct al Biroului de Ordine Publica din cadrul Politiei Municipiului Alba Iulia.

El a fost cercetat penal de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Alba Iulia pentru cercetare abuziva, fiind acuzat ca a batut trei militari in termen, banuiti ca ar fi furat sticle cu vin din vinoteca unui prieten al sau.

Conacul pe trei niveluri

Colonelul Ioan Nicolae Cabulea, fost prim-adjunct al sefului Inspectoratului de Politie al Judetului Alba, detine o vila cu sapte camere, amplasate pe trei niveluri, in suprafata totala de 561 de metri patrati. Cladirea este situata in zona centrala a municipiului Alba Iulia, in spatele unei perdele de copaci care face, practic, imposibila fotografierea ei.

Imaginea de fata este de pe vremea cind vila se afla in constructie.

Nasul de la Geniu

Tot in Sard (Alba), in apropiere de resedinta fostului comandant al Centrului Militar Judetean Alba, se afla vila nasilor acestuia, col. Stelica Sava si col. Ioan Ghete. Sava a fost comandant al UM 01794 din Alba Iulia pina in decembrie 2001, apoi sef al UM 01684 pina in iulie 2002, ambele unitati militare ocupindu-se de constructii.

In prezent, Stelica Sava este comandantul Brigazii de Geniu din Deva. Dupa ce modul in care s-a facut inchirierea unor utilaje a ajuns in atentia superiorilor, in februarie anul trecut, avizul de securitate i-a fost retras. Dupa numai o luna a primit inapoi avizul, iar incidentul a fost trecut sub tacere.

Garda Financiara nu se lasa

Printre VIP-urile locale care locuiesc in cartierul rezidential Platoul Cornesti din Tirgu-Mures se numara si un comisar al Garzii Financiare Mures, Vasile Barsan. Acesta are o vila cu etaj si mansarda, fiind una dintre cele mai impunatoare constructii din zona. Intrebat despre provenienta banilor, Barsan a raspuns ca este normal sa aiba si el o casa.

El a adaugat ca a cistigat 300 de milioane de lei intr-un singur an. Pentru vila a cheltuit, pina in prezent, 600 de milioane de lei.

Socrii de aur ai comisarului Gutiu

Ioanel Gutiu, sef de divizie la Garda Financiara Mures, detine o vila in cartierul rezidential Platoul Cornesti din Tirgu-Mures. Casa are o arhitectura impunatoare: doua etaje, garaj si geamuri termopan. Bunul-gust si belsugul sint cuvintele care descriu cel mai bine imobilul. Acesta este amplasat intr-un decor de vis, fiind inconjurat de gradini.

Ioanel Gutiu a declarat de mai multe ori ca si-a ridicat vila din bani primiti “de la parinti si de la socri”.

Hop si seful puscariei!

Comandantul Penitenciarului Tirgu-Mures, col. Szolosi Geza, si-a ridicat si el o casa. O vila rupta parca din reviste, situata pe colinele din cartierul Rasaritului din Tirgu-Mures. Colonelul a fost acuzat in mai multe rinduri ca si-a construit vila beneficiind gratuit de forta de munca a puscariasilor.

El a prezentat insa mai multe facturi, incercind sa dovedeasca tuturor ca a platit pentru munca detinutilor. Demersul sau n-a fost insa prea convingator.

Andi Laslau, Dragos Bardosi