“Passion of the Christ” si “Fahrenheit” pierd teren din cauza controverselor

Intr-un an cinematografic sarac in productii cu valoare ridicata, lungmetrajele de animatie par sa fie favoritele urmatoarei editii de decernare a Premiilor Oscar, sint de parere specialistii mai multor publicatii din SUA si Europa.

Succesul unor productii de animatie ca “Sherk 2”, “Finding Nemo” sau “The Incredibles” reprezinta virful icebergului unui fenomen al carui reviriment a inceput in anii ‘80.

Printre productiile cu foarte multe sanse se afla si “Finding Neverland”, in care Johnny Depp interpreteaza rolul scriitorului J.M. Barrie, si hibridul “Polar Express”, filmul de animatie realizat cu ajutorul tehnicii “performance capture”, in care Tom Hanks interpreteaza nu mai putin de cinci roluri.

Printre duelurile cele mai importante din acest an se afla cel dintre Jamie Foxx - in rolul lui Ray Charles, din filmul biografic dedicat jazzman-ului american - si Javier Bardem - in rolul unui poet paraplegic care lupta pentru dreptul la eutanasie.

De altfel, in lipsa unei competitii strinse intre actorii din filmele americane aspiranti la un Oscar, atentia cinefililor este indreptata catre competitia protagonistilor din productiile straine, printre care se remarca: Penelope Cruz, Gale Garcia Bernal si Javier Bardem.

Filmele care se vor infrunta pentru cele mai importante premii vor fi: “The aviator” de Martin Scorsese, “A very long engagement” de Jean-Pierre Jeunet, “Hotel Rwanda”, un fel de “Lista lui Schindler” african, cu Don Cheadle potential candidat pentru titlul de cel mai bun actor, si filmul regizat de Clint Eastwood, “Million dollar baby”.

Desi initial plecase ca favorit, filmul lui Mel Gibson, “Passion of the Christ”, a inceput sa piarda teren din cauza controverselor pe care le-a iscat, atrag atentia criticii europeni. In aceeasi situatie se afla, se pare, o alta pelicula controversata - “Fahrenheit 9/11”.