Secretarul de stat american Colin Powell a respins insinuarile Moscovei ca Washingtonul si aliatii sai ar incerca sa isi extinda sfera de influenta in Ucraina.

Colin Powell a declarat ca poporul ucrainian are dreptul la alegeri libere si corecte si ca nu e fortat sa aleaga intre Est si Vest.

Luni, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, avertizase ca Occidentul ar incerca sa isi extinda influenta si asupra fostelor state sovietice.

"Sfere de influenta este un termen irelevant in actualele circumstante,” a declarat Colin Powell.

Guvernul si opozitia de la Kiev au esuat in incercarea de a ajunge la un acord privind rezolvarea crizei politice din tara, desi au negociat aproape toata noaptea.

Acord partial

Desi presedintele Leonid Kucima a fost de acord cu modificarea legii alegerilor si cu schimbarea Comisiei Electorale, nu a acceptat si sa concedieze guvernul premierului Ianukovici, care deja a primit un vot de neincredere din partea Parlamentului.

Leonid Kucima

Asta inseamna ca desi candidatul opozitiei, Viktor Iuscenko, este acum favorit clar la alegeri, s-ar putea ca atunci cand ajunge presedinte sa descopere ca atributiile sale sunt limitate.

Presedintele Kucima, aflat la sfarsit de mandat, insista ca trebuie modificata Constitutia, astfel incat o parte din atributiile presedintelui sa fie preluate de guvern si de parlament.

Nu e limpede daca mediatorii internationali vor ramane la Kiev ca sa convinga puterea si opozitia sa continue discutiile.

Aceleasi acuzatii, alta tinta

Liderul opozitiei, Viktor Iuscenko, a precizat ca Parlamentul va cauta sa adopte noi legi privind alegerile si e de asteptat ca puterea si opozitia sa ajunga din nou la conflict.

Viktor Iuscenko a precizat ca incepe o noua campanie electorala si ca Parlamentul va discuta modificarea legii alegerilor si schimbarea Comisiei Electorale, astfel incat sa fie eliminate orice eventuale cai de falsificare a alegerilor.

Viktor Iuscenko si Viktor Ianukovici

In tabara opusa, echipa premierului Ianukovici a inceput sa lanseze atacuri similare celor pe care le lansase opozitia dupa alegeri si care au dus la hotararea de reorganizare a scrutinului: de frauda.

Seful echipei de campanie a premierului Ianukovici a declarat ca, de fapt, "elemente din administratie"- cum le-a numit el - au complotat si au reusit ca in majoritatea regiunilor sa manipuleze alegerile in favoarea candidatului opozitiei, Viktor Iuscenko.