In Afganistan a avut loc astazi ceremonia de investire in functia de presedinte a lui Hamid Karzai.

El este primul lider al Afganistanului ales prin vot popular.

Printre cei 600 de invitati, dintre care un sfert erau oficiali straini, s-a numarat si vicepresedintele american Dick Cheney.

El este demnitarul american de cel mai inalt rang care viziteaza Afganistanul de la indepartarea regimului taliban, in 2001.

Hamid Karzai a aparut zambitor la ceremonie, purtand un costum verde, traditional, si o caciula din lana de miel.

Politicienii afgani si oficialii internationali au izbucnit in aplauze dupa ce presedintele Karzai a depus juramantul.

Provocarile

El a vorbit despre provocarile pe care le va avea de infruntat noua administratie din Afganistan.

"Sarcina noastra este sa transformam in realitate idealurile poporului afgan si sa nu ne abatem nici macar un pas de la acest obiectiv".

"Marea noastra ingrijorare este acum relatia stransa dintre terorim si traficul cu droguri precum si amenintarea extremismului in aceasta regiune", a subliniat Hamid Karzai.

O alta problema majora pe care trebuie sa o rezolve presedintele Karzai este cea a influentei pe care o au liderii de trib locali- este o problema de care Hamid Karzai a vorbit chiar inainte de a fi ales presedinte.

In momentul de fata, Afganistanul este o tara scapata de ub control, in care capeteniile locale si militiile lor fac ce doresc, fara sa fie trasi la raspundere.

De aici provine o alta problema pe care guvernul lui Hamid Karzai trebuie sa o rezolve- cea a securitatii in Afganistan.

De altfel si ministrul american al apararii, Donald Rumsfeld, prezent la investirea lui Hamid Karzai, a atras atentia ca mai sunt inca grupari, precum talibanii sau al Qaeda, care ar vrea sa reocupe Afganistanul si sa il transforme intr-o baza a terorismului, asa cum au facut inainte de 11 septembrie.