70 de companii au primit anul acesta ajutoare de stat, de o valoare aproape egala cu bugetul sanatatii. In total, este vorba de 70.000 de miliarde de lei, reprezentand 3,5% din PIB. In statele Uniunii Europene, aceasta pondere, a ajutoarelor de stat, variaza intre 0,5 si 1%.

In UE doar o data, la noi de cite ori vrea partidul

Acesta este principalul motiv pentru care capitolul referitor la concurenta inca ameninta negocierile de aderare a Romaniei. In Europa, regulile sint stricte: ajutorul de stat poate fi acordat doar atunci cind falimentul unei firme ar putea afecta o zona monoindustriala sau ar duce la o situatie de monopol. Chiar si asa, ajutorul de stat poate fi acordat o singura data.

In Romania, nici una dintre aceste reguli nu a fost respectata. Mai mult, conform unui oficial european citat de BBC, nici una dintre deciziile luate de Consiliul Concurentei in domeniul ajutoarelor de stat nu a fost corecta. Multe societati au primit ajutoare de stat in mod repetat. Fie cele care au fost privatizate de mai multe ori, fie cele care au negociat facilitati pe termen lung.

Iar traditionalele gauri negre din curtea statului capata subventii an de an. Principiul enuntat de Uniunea Europeana este, altfel, destul de clar – „one time, last time“ (o singura data, ultima data).

Viteza de stergere a crescut in campanie

Exact anul acesta, cind apropierea termenului-limita de negociere a coincis cu alegerile, contribuabilii au platit si mai multe ajutoare de stat. Pomenile au crescut cu 30% fata de 2003. Suplimentarea pare sa se justifice prin „calibrul“ unora dintre clienti. Abonatii autohtoni ai privatizarilor sint, in cea mai mare parte, apropiati ai partidului de guvernamint.

Fratii Cristescu iau marele pot

Cunoscutii oameni de afaceri timisoreni Marius si Emil Cristescu au obtinut, in acest an, ajutoare de stat pentru patru dintre societatile pe care le-au cumparat de la stat. Este vorba despre Bega Real Pleasa, Optica si Dermatina, din Timisoara, si Uzinele Sodice Govora (USG). Valoarea totala a „pomenilor“ a fost de circa 1.441 de miliarde de lei, cea mai mare parte dintre ele fiind acordata USG.

Fratii Cristescu sint patronii grupului de firme BEGA, ce contine citeva zeci de firme, aproape toate cumparate de la stat. Desi mare parte dintre ele au fost luate in timpul mandatului PSD, Emil Cristescu nu a vrut sa ne spuna care este orientarea sa politica. „Sint ajutoare acordate pentru societati privatizate si sint conforme cu legea“, a spus Cristescu.

Gheorghe Bosinceanu cu o mina da, cu alta ia

Acum doua saptamini, Consiliul a aprobat un ajutor de stat in valoare de peste 1.000 de miliarde de lei pentru Santierul Naval Constanta (SNC). Societatea, cumparata anul trecut de la stat, este detinuta de cunoscutul om de afaceri constantean Gheorghe Bosinceanu. Acesta a fost membru PSD si, chiar daca nu a avut o functie mai inalta, a fost un important sponsor al partidului, potrivit presei.

Bosinceanu si-a dat demisia din PSD (socind-ul pe Miron Mitrea), pe motiv ca ziarele locale ale colegilor din PSD l-au facut homosexual. Bosinceanu a spus atunci ca nu se va inscrie in nici un alt partid. Pe linga SNC, Bosinceanu mai este patron la clubul de fotbal Farul si la mai multe firme de shipping.

Dumitru Sechelariu sau cum sa fii sters de pe hirtie

Omul de afaceri Dumitru Sechelariu a beneficiat si el de marinimia Consiliului Concurentei. Fabrica sa, Letea Bacau, a primit un ajutor de stat in valoare de 776 de miliarde, la 11 noiembrie. Fostul primar al Bacaului si membru marcant al PSD a cumparat societatea cu doar 1,3 milioane de dolari, dar cu angajamente de investitii de peste 6,5 milioane de dolari.

La nici un an de la privatizare, Letea (unicul producator de hirtie de ziar din tara) a fost la doi pasi de inchidere - Sechelariu a spus ca, din cauza pretului mic la hirtie, cel mai mic din ultimii 50 de ani.

Vladimir Cohn are suporteri

Un alt apropiat al PSD care a beneficiat in 2004 de ajutor de stat este Vladimir Cohn, vicepresedintele Consiliului de Administratie al FC Dinamo. Ajutorul, in valoare de 31,7 miliarde, a fost acordat pentru restructurarea societatii Celhart Donaris Braila.

Potrivit dezvaluirilor din presa, cel care a facut lobby pentru ca Vova Cohn sa cumpere combinatul de celuloza din Braila a fost deputatul PSD Mihai Tudose, din pozitia de membru al Comisiei pentru politica economica din Camera. „Habar n-am despre acest ajutor“, a replicat Vladimir Cohn.

Dan Voiculescu a primit ajutor ca sa cumpere echipamente

Consiliul a „miluit“ in acest an si aliatii politici ai PSD. La sfirsitul lui martie, a fost autorizat un ajutor de stat in valoare de 45,7 miliarde de lei postului privat de televiziune Antena 1, detinut de magnatul Dan Voiculescu, presedintele Partidului Umanist, acum aliat al PSD. Ajutorul a fost acordat pentru investitii, iar de acei bani postul de televiziune si-a cumparat echipamente.

Constantin Popeci, un PD-ist care inchide lista

Nu numai apropiatii PSD au primit ajutoare de stat pentru societatile lor. Un exemplu este Calin Ioan Popeci, care a cumparat de la stat Intreprinderea de Utilaj Greu (IUG) Craiova. La 6 august, Consiliul Concurentei a autorizat ajutorul de aproape 40 de miliarde pentru IUG. Calin Ioan este fiul miliardarului oltean Constantin Popeci, pe care Revolutia l-a prins in fotoliul de director al IUG. •

Masuri de stinga cu efecte de dreapta

Atunci cind trebuie sa explice de ce iarta de datorii unele companii, statul foloseste argumentul social. Ca trebuie pastrate locurile de munca. Costurile, insa, se resimt la nivelul intregii economii. Concurenta neloiala indeparteaza investitiile. Alte locuri de munca se pierd. Ineficienta face ca preturile sa fie mari, iar salariile mici.

In cele din urma, ajutorul de stat aduce bunastare doar patronilor, nu si salariatilor. Impartirea echitabila social-democrata este simpla - averi pentru clienti, ajutoare sociale pentru purtatorii de stampila.

Lucian Davidescu, Mihai Nicuţ