A lua un credit cu buletinul nu inseamna neaparat o mare afacere. Orice imprumut obtinut usor are si dezavantaje: costuri suplimentare, timp pierdut la cozi si, nu in ultimul rind, nevoia reala de a demonstra viabilitatea unei institutii finantatoare.

De citiva ani, marii retaileri au gasit tot felul de solutii astfel incit contractarea unui credit in magazin sa fie din ce in ce mai facila. Aceasta cu toate ca, incepind cu 1 februarie 2004, BNR a intervenit pe piata incercind sa stopeze cresterea galopanta a volumului creditelor de consum.

Au aparut pe rind posibilitatea acordarii unui credit fara girant, creditele rambursabile in 5 ani, dobinzi din ce in ce mai mici sau cel mai bun pret garantat. Totul a culminat, la finele lunii octombrie, cu creditul doar cu buletinul lansat pe piata de Altex.

Accesarea creditului nu este garantata

Ratele au pretul lor. Luind in calcul oferta Altex, credit doar cu buletinul, se pare ca lucrurile nu sint atit de frumoase cum ar putea parea la prima vedere. Teoretic, de creditul de consum acordat doar pe baza de buletin pot beneficia toti cetatenii romani cu virste cuprinse intre 20 si 65 de ani si care au venituri minime lunare de 2.250.000 de lei.

Clientii trebuie sa isi declare situatia financiara pe propria raspundere. Practic, nimeni nu garanteaza faptul ca orice persoana care indeplineste aceste criterii poate accesa un astfel de credit.

Creditele pe perioade lungi sint mai dezavantajoase

Finantatorul din spatele Altex, compania Euroline Retail Service (ERS), membra a grupului EurobanK Egassias din Grecia, trebuie sa isi ia unele masuri de precautie. „Treaba noastra este de a evalua capacitatea de rambursare a creditului de catre potentialii clienti fara a-l aduce pe acestia in dificultate financiara“, a declarat Konstantinos Konstantellos, general manager la ERS.

Reprezentantul ERS sustine, totusi, ca numarul cererilor respinse este nesemnificativ.

Suma maxima ce poate fi primita doar cu buletinul se ridica la 20 de milioane de lei. Dar aceasta nu inseamna ca se poate cumpara cu buletinul un produs care in magazin are aceasta valoare. Datorita costurilor aferente creditului, pretul maxim al unui produs achizitionat printr-un astfel de sistem scade invers proportional cu perioada in care clientul doreste sa ramburseze imprumutul.

Mai precis, la un credit cu o durata de 6 luni, valoarea produsului cumparat nu trebuie sa depaseasca 18 milioane de lei, iar cei care se orienteaza catre un credit returnabil in 60 de luni (5 ani) trebuie sa se multumeasca cu un produs al carui pret se ridica la 12 milioane de lei.

Singura modalitate prin care se poate achizitiona cu buletinul un produs care costa 20 de milioane de lei este ca perioada de rambursare sa fie de 30 de zile. Pentru un credit mai mare de 20 de milioane de lei, pe linga buletin, potentialii clienti trebuie sa prezinte o adeverinta de venit si o factura de utilitati, cum ar fi cea de telefon, electricitate sau gaze.

Credit cu buletinul - 25% dobinda si 7% comision

Sistemul de creditare doar cu buletinul presupune o dobinda anuala fixa de 25% calculata la sold. La aceasta se adauga un comision de 7% din suma dorita de client. Comisionul se plateste o singura data si este inclus in credit. In materie de angajamente, un client care doreste sa primeasca un credit de la Altex doar cu buletinul trebuie in primul rind sa isi ramburseze creditul.

Cererea de creditare ascunde si o serie de alti termeni si conditii. Care sint acestea? „Exista si termene si conditii pe spatele cererii. Ar dura o ora sa citim aceste conditii“, a declarat managerul ERS.

Perioada de accesare a creditului depaseste 48 de ore

Pentru a obtine un credit cu buletinul, clientul trebuie sa astepte, teoretic, intre o ora si doua zile. Cel mai rapid, adica intr-o ora, se poate accesa un credit in magazinele Media Galaxy.

In schimb, in celelalte magazine Altex, raspunsul poate fi primit in aceeasi zi sau in doua zile. Aceste termene sint valabile in conditiile in care nu este foarte mare aglomeratie. „In perioadele de sarbatori, raspunsul poate veni si in citeva zile. In perioada premergatoare Craciunului, vinzarile sint foarte mari“, explica reprezentantul ERS.