Dupa ce a luat in considerare pledoariile Puterii si Opozitiei, care s-au acuzat reciproc in instanta de fraudarea procesului electoral, judecatorii urmau sa deschida calea reorganizarii alegerilor, insa modul in care se va face acest lucru constituie principalul punct de tensiune intre cele doua tabere politice.

Candidatul Opozitiei, Viktor Iuscenko, sustinut de protestatarii care au petrecut vineri cea de-a 12-a zi in strada, solicita refacerea rapida a celui de-al doilea tur de scrutin, in speranta ca va reusi sa capitalizeze avantajele politice obtinute in ultimele zile si ca il va invinge pe premierul Viktor Ianukovici, declarat initial cistigatorul scrutinului din 21 noiembrie.

Pozitia lui Iuscenko este sustinuta de presedintele polonez, Alexandr Kwasniewski, unul dintre mediatorii externi ai crizei. De partea cealalta, Puterea de la Kiev sustine, prin vocea presedintelui Kucima, necesitatea reorganizarii integrale a alegerilor prezidentiale - proces ce ar putea dura 3 luni. Ideea este sprijinita si de Vladimir Putin.

Dupa intilnirea de joi cu Putin si demiterea lui Ianukovici de catre Legislativ, pozitia lui Kucima a inceput sa fie clara. El a anuntat ca este dispus sa demita Executivul, cu conditia ca puterile prezidentiale sa fie transferate Guvernului si Parlamentului.

Concomitent, la Kiev au aparut speculatii ca presedintele in exercitiu il va abandona pe Ianukovici pentru un candidat care ar avea mai multe sanse daca alegerile ar fi refacute de la zero. Posibilul favorit al lui Kucima ar fi Serghei Tihipko, fostul guvernator al Bancii Centrale si fost director de campanie al lui Ianukovici.