Romania si Uniunea Europeana nu au cazut inca de acord asupra continutului dosarului Concurenta. Finalizarea acestuia, precum si incheierea negocierilor cu UE, depinde, in foarte mare masura, de modificarea contractul de privatizare a Sidex. Negocierile privind conditiile in care va fi modificat contractul de privatizare a Sidex nu au fost, inca, finalizate.

A devenit insa cert faptul ca Uniunea Europeana nu este de acord ca Sidex sa profite pana in 2007 de scutirea de la plata impozitului pe profit, stipulata in contract, si doreste anularea acestei facilitati incepand cu 1 ianuarie 2005. De asemenea, UE cere si reducerea productiei Sidex, pentru ca majorarea capacitatilor de productie a fost realizata pe baza ajutorului de stat.

Din cate au lasat sa se inteleaga surse apropiate discutiilor, statul ar fi dispus sa compenseze unele datorii ale combinatului, in valoare de 2.200 de miliarde de lei (peste 60 de milioane de dolari), sa acorde deduceri la TVA inregistrata in vama pentru 3.200 de miliarde de lei (peste 100 milioane dolari) si sa dea Sidex o solutie fiscala individuala.

Nu a iesit inca din carti nici varianta trecerii in proprietatea Ispat a centralei termice Galati. La sedinta Guvernului din saptamana alegerilor a fost discutata o ordonanta care fixa cadrul unui addendum la contractul de privatizare. Termenii ei nu au fost, inca, batuti in cuie, ordonanta asteptand avizul Consiliului Concurentei.

Dar se pare ca UE nu este de acord nici cu aceste propuneri, considerandu-le o forma de ajutor de stat. Fiindu-i lezate interesele, UE nu este dispusa sa faca prea multe compromisuri, negocierea capitolului Concurenta fiind foarte tensionata. Poate ca ar trebui amintit aici faptul ca grupul Ispat detine un combinat siderurgic in Cehia.

La privatizarea acestuia, Ispat a primit facilitati similare celor acordate de autoritatile noastre pentru Sidex. Cu toate acestea, Cehia nu a avut probleme asa importante in negocierile de concurenta.

Combinatul Sidex Galati a fost cumparat in luna iulie a anului 2001 de catre grupul LNM Ispat, tranzactie care s-a ridicat la valoarea de 500 de milioane de dolari, in aceasta suma fiind inclus atat pretul actiunilor, cat si angajamentele de investitii. Atunci, grupul LNM a preluat de la stat 92% din actiunile combinatului si peste 27.000 de salariati.

Privatizarea a reprezentat pentru Sidex solutia ultima, deoarece compania se gasea intr-o situatie financiara dificila, inregistrand pierderi zilnice de un milion de dolari. Se confrunta si cu o criza de capital de lucru si de materii prime, ceea ce se rasfrangea negativ asupra productiei.

Din cauza datoriilor care grevau valoarea combinatului, statul a fost nevoit sa faca mai multe concesii grupului LNM. Astfel, printr-un act normativ aprobat de Guvern si Parlament, noului proprietar al combinatului Sidex i-au fost acordate mai multe facilitati. Ca "aperitiv", au fost scutite de la plata toate majorarile de intarziere si penalitatile aferente creantelor.

"Meniul" a mai inclus si scutiri de la plata taxelor vamale si a taxei pe valoarea adaugata, pe o perioada de cinci ani, pentru importurile de echipamente, de materii prime sau de alte produse, care erau efectuate de catre companie.

Sidex a mai fost scutit si de plata taxei pe valoarea adaugata, pe o perioada de cinci ani, pentru livrarile de pe piata interna de echipamente si materii prime sau de alte produse. Dupa privatizare, grupul LNM a eliminat complet tranzactiile bazate pe barter si a trasat liniile unei noi politici de marketing. A restructurat personalul, dar prin programe de disponibilizari voluntare.

In prezent, Sidex detine peste 75% din totalul pietei interne de produse plate din otel. Grupul LNM a estimat ca, anul acesta, cifra de afaceri a Ispat Sidex va fi de 2,1 miliarde de dolari, un nivel aproape dublu fata de cel inregistrat anul trecut. De asemenea, productia ar putea avansa la 5 milioane de tone de otel, comparativ cu 4,6 milioane de tone in anul 2003.

In 2003, Sidex a realizat un profit de 100 de milioane de dolari. Prin cumpararea societatilor Tepro, Petrotub si Siderurgica, grupul Ispat influenteaza in mare masura piata metalurgiei, ridicand nivelul productiei in ramura. Sidex a platit statului, de la privatizare si pana in prezent, peste 80 de milioane de dolari ca impozite si taxe.

Ispat a realizat in trei ani investitii de 243 de milioane de dolari, din 351, cat ar fi trebuit sa faca in zece ani si a implementat si un program de pregatire profesionala, la care au luat parte peste 6.000 de angajati.

Despre grupul LNM, pe scurt

• Grupul Ispat (otel in sanscrita) este imperiul fondat de Lakshmi N. Mittal. Initialele sale au dat sigla grupului – LNM.

• La sfarsitul anilor ‘80, Mittal reuseste sa redreseze o uzina din Trinidad Tobago, repurtand astfel primul succes.

• "Globalizarea" grupului Ispat debuteaza imediat dupa aceea. Mittal achizitioneaza combinate in Mexic, Canada, Irlanda, Germania, Kazahstan si Romania.

• Prin achizitionarea recent a unui combinat in Statele Unite, International Steel Group, contra a 4,5 miliarde dolari, grupul LNM devine numarul unu mondial, surclasand compania europeana Arcelor.

Sidex in cifre

• 3% din PIB reprezinta contributia Sidex

• 4% din productia industriala este realizata la Sidex

• 5% din exporturile romanesti sunt facute de Sidex

• Sidex inseamna 7% din afacerea Mittal

• Ispat detine peste 75% din totalul pietei interne de produse plate din otel

• Cele peste 8.000 de disponibilizari efectuate de Sidex au costat statul aproape 100 de milioane de dolari.