Ambasadorii Uniunii Europene au acceptat marti finalizarea tehnica a negocierilor de aderare cu Romaniei. Ambasadorii au solicitat insa o monitorizare atenta in ce priveste reforma judiciara, coruptia si ajutoarele de stat. Acordul ar urma sa primeasca aprobarea politica saptamana viitoare, informeaza BBC.

Mircea Geoana a declarat ca, in urma discutiilor cu oficiali ai CE si ai Parlamentului European, negocierile de aderare a Romanei la UE au fost, practic, incheiate, scrie Gardianul. "Romania aterizeaza fortat in Uniunea Europeana", comenteaza Deutsche Welle.

Romania a incheiat din punct de vedere tehnic negocierile de aderare la Uniunea Europeană - ultima din cele 12 candidate aflate pe linia de start in 1997. Romania a acceptat totuşi condiţii de monitorizare mai stricte decat Bulgaria şi decat oricare altă candidată, care ar putea duce la amanarea cu un an a intrării in uniune.

Decizia, luată de ambasadorii celor 25 de state membre, urmează să primească marţi aprobarea politică a miniştrilor de externe, urmand ca, după alte trei zile, lidierii europeni să confirme că Romania şi Bulgaria pot semna un tratat de aderare comun primăvara viitoare şi adera la 1 ianuarie 2007.

Monitorizare strictă

Este o realizare care n-ar fi fost posibilă fără ţările mari din Uniune precum Franţa, Italia si Germania, hotărate să incheie cat mai repede acest capitol al extinderii spre răsărit, inainte de a trece capitolul cel mai dificil: Turcia şi Balcanii.

In prealabil trebuiau insă liniştite temerile exprimate in ultimele zile atat de Comisia Europeană, cat şi de unele ţări precum Finlanda, privind ultimele două capitole foarte sensibile rămase in discuţie: concurenţa şi justiţia plus afacerile interne.

Aşa incat cei 25 de ambasadori ai Uniunii au convenit asupra unui mecanism şi mai strict de monitorizare pentru Romania decat pentru Bulgaria.

Va fi nevoie de multe eforturi din partea Romaniei mai ales in lupta impotriva corupţiei, securizarea frontierelor şi reforma sistemului de subvenţii.

Noul comisar pentru extindere Olli Rehn

Pentru a amana aderarea Bulgariei cu un an, ţările membre trebuie să decidă in unanimitate, ceea ce e practic imposibil. Pentru Romania, insă, nu va fi nevoie decat de majoritate calificată.

Intrebat dacă guvernul roman a acceptat aceste condiţii mai constrangătoare decat pentru oricare altă candidată din motive pur electorale, pentru a se putea lăuda cu incheierea negocierilor cu trei zile inaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale, ministrul de externe roman Mircea Geoană a răspuns: "In nici un caz."

Condiţii de indeplinit

Oficialii eurepeni, inclusiv fostul comisar pentru Guenter Verheugen, au susţinut intotdeauna că Romania putea termina negocierile la inceputul anului viitor fără a primejdui in nici un fel aderarea in 2007.

Care sunt insă condiţiile concrete? Ele vizează mai ales 11 puncte - 4 la concurenţă şi 7 justiţie şi afaceri interne.

Potrivit documentelor de poziţie ale Uniunii Europene vazute de BBC, Romania trebuie să intărească sensibil performanţa Consiliului concurenţei şi să prezinte un nou plan de restructurare a industriei siderurgice.

Subvenţiile maxime pentru sectorul siderurgic nu trebuie să depăşească 51 de miliarde de lei, iar de la sfarşitul acestui an in acest sector nu se mai pot acorda subvenţii pentru restructurare. Producţia totală de oţel va fi redusă cu 2 milioane de tone pe an, cu inchiderea unor capacităţi.

In domeniul siderurgic, Romania va trebui să raporteze Comisiei Europene o dată la şase luni, incepand de la 15 martie 2005 şi pană la 15 martie 2009, fiind de asemenea supusă unor evaluari anuale independente.

Orice ajutoare de stat acordate din septembrie anul acesta considerate ilegale de Uniunea Europeană vor trebui rambursate după aderare.

Avantajele fiscale pentru zonele libere şi devaforizate vor putea continua eşalonat pană cel mai tarziu in 2010 dar, pentru unele regiuni, precum Valea Jiului, de pildă, ele vor inceta deja de la sfarşitul lui 2008.

Romania va trebui de asemenea să justifice ordonanţa de luna trecută prin care datoriile de la RAFO Oneşti şi Carom au fost preluate de AVAS.

La capitolul justiţie şi afaceri interne, care cuprinde 80 de pagini, Romania se angajează de asemenea să dea toate informaţiile privind contractul cu EADS pentru securizarea frontierei, dar şi să accelereze procesul de modernizare a graniţelor.

Pană la sfarşitul anului viitor, Comisia Europeană va urmări de asemenea funcţionarea Parchetului Naţional Anticorupţie şi revizuirea Codului de Procedură Penală, pentru ca dosarele de corupţie să fie tratate mai rapid si mai transparent, precum si reducerea numărului diverselor organisme care se ocupă cu lupta impotriva

corupţiei.

Reforma justiţiei şi măsurile impotriva criminalităţii organizate vor fi alte puncte monitorizate.

Incheierea negocierilor reprezintă evident un succes pe ultima sută de metri al guvernului Năstase.

Romania a rămas insă pană in ultima clipă un caz singular in procesul de extindere şi rămane incă de văzut dacă va reuşi să-şi atingă ţelul la 1 ianuarie 2007, fără să plătească şi preţul acestui succes.

Ana Maria Bota

BBC

Romania aterizeaza fortat in Uniunea Europeana

Tehnic, vorbind, Romania a incheiat negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Bucurestii au fortat, insa, aceasta mutare politica, cu putine zile inainte de runda de balotaj pentru alegerile prezidentiale.

Ultimele doua capitole de negociere a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana s-au incheiat, in aceasta seara, cu ocazia Conferintei de aderare Romania-UE, desfasurata la Bruxelles. Este vorba despre inchiderea, din punct de vedere tehnic, a capitolelor "Justitie si Afaceri Interne" si "Concurenta".

Decizia a fost luata ca urmare a consultarilor purtate la nivel de ambasadori ai statelor membre pe langa institutiile comunitare, in urma recomandarii Comisiei Europene.

Incheierea celor doua capitole restante nu inseamna ca Romania a si rezolvat probleme existente. De altfel, au fost enuntate 11 domenii pe care Comisia Europeana le va monitoriza la sange: sapte la capitolul Justitie si Afaceri Interne si patru la capitolul Concurenta.

Intre acestea, desigur, independenta justitiei, continuarea reformei in politie, securizarea frontierelor, adoptarea prevederilor din acordurile de la Schengen, combaterea migratiei ilegale, aplicarea strategiei de lupta impotriva criminalitatii organizate si, bine inteles, a celei impotriva coruptiei, pe de o parte, iar pe de alta, reglementarea functionarii Consilului Concurentei, intarirea

capacitatii administrative in ceea ce priveste aplicarea legii subventiilor de stat si reducerea cotei de produse siderurgice.

Romania va trebui sa rezolve aceste probleme pana in primavara, pentru ca tratatul de aderare sa poata fi semnat eventual chiar cu ocazia Zilei Europei, la 9 mai 2005.

Nici in acest moment, insa, nu inseamna ca aderarea, la termenul dorit de Bucuresti, 1 ianuarie 2007, este garantata, pentru ca, pana in toamna anului viitor, Comisia Europeana va trebui sa redacteze un nou raport de monitorizare a Romaniei.

In cazul in care unul dintre cele 11 domenii va fi identificat de oricare dintre statele membre ca fiind lacunar rezolvat, acesta va fi pus in discutia Consiliului European. Intervine, in acest moment, o alta clauza decat cea cunoscuta, deja, comuna Romaniei si Bulgariei.

Este vorba despre o clauza specifica celor unsprezece domenii ”de securitate”, suplimentara, care nu se evalueaza la fel ca si clauza de salvgardare aplicata deopotriva Bucurestilor si Sofiei (ce implica unanimitatea), ci prin majoritate calificata: daca doua treimi din statele membre accepta rezultatele Romaniei, procesul de integrare va continua conform graficului neoficial convenit.

Daca mai mult de sapte dintre membrii Uniunii sunt de parere ca angajamentele asumate de Romania nu sunt duse la bun sfarsit, admiterea se amana cu un an.

Surse diplomatice ne-au precizat ca in vreme ce Germania si Franta au presat admiterea simultana a Romaniei si Bulgariei, statele nordice, in special Finlanda (insusi comisarul pentru Extindere, Olie Rehn, fiind finalndez), au insistat pentru introducerea a cat mai multor clauze care sa nu permita admiterea Romaniei fara indeplinirea tuturor conditiilor impuse pentru a deveni membru al Uniunii.

Romania ar fi putut evita, insa, aceasta clauza riscanta daca ar fi acceptat sa incheie cele doua capitole in lunile premergatoare datei de 9 mai 2005. Ministrul roman de externe, Mircea Geoana, a explicat, fara a fi convingator, ca graba cu care Bucurestii au dorit sa incheie negocierile s-a datorat intentiei de a functiona in tandem cu Sofia.

Reprezentanti ai Administratiei de la Bucuresti, prezenti la Bruxelles, au avertizat ca daca la momentul respectiv nu se vor fi incheiat negocierile cu Uniunea Europeana, Romania risca sa se integreze odata cu Turcia.

Saptamana viitoare, la 14 decembrie, cu ocazia reuniunii ministrilor de externe ai UE, va fi anuntata si decizia politica, aceasta, ulterior, urmand sa fie confirmata la reuniunea Consiliului European, pe 17 decembrie.

Deutsche Welle