Ministrul de externe al Olandei-tara care detine presedintia Uniunii Europene- a declarat ca UE nu e inca de acord sa ridice embargoul asupra comertului cu arme impus Chinei.

Sanctiunile au intrat in vigoare in 1989, cand autoritatile chineze au inabusit revolta din Piata Tiananmen .

Ministrul olandez de externe, Bernard Bot, a declarat la inceputul unei reuniuni UE-China, ca spera ca embargoul sa fie ridicat anul viitor.

Mai multe tari au cerut ridicarea embargoului dar Statele Unite si unele state membre UE au obiectii.

Intre tarile care fac presiuni pentru ridicarea sanctiunilor se numara Germania si Franta, care spun ca embargoul nu mai e de actualitate.

Washingtonul se opune, argumentand ca armele vandute Chinei de Uniunea Europeana ar putea fi folosite impotriva Taiwanului, riscand sa implice SUA intr-un conflict regional.

"Interese geopolitice"

Statele Unite au amenintat ca daca embargoul va fi ridicat, atunci nu va mai trimite informatii privind tehnologia militara avansata tarilor europene.

China a negat ca s-ar folosi de ridicarea embargoului ca sa ia masuri impotriva Taiwanului si a declarat ca sanctiunile nu mai sunt de actualitate in contextul actual.

"Daca sanctiunile raman in vigoare, relatiile bilaterale vor fi cu siguranta afectate iar noi credem ca e vorba de discriminare politica”- a declarat adjunctul ministrului de externe al Chinei, Zhang Yesui.

La 15 ani de la evenimentele din Piata Tiananmen Square, cand sute de manifestanti neinarmati au fost ucisi de trupele guvernamentale chineze, comunitatea internationala este inca ingrijorata de situatia drepturilor omului din China.

Analistii sunt insa de parere ca actuala disputa privind embargoul are legatura mai degraba cu interesele geopolitice si economice decat cu drepturile omului.