Miercuri, Victor Piturca a fost anuntat in postul de antrenor al nationalei Romaniei la fotbal. Presedintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat ca Victor Piturca a fost ales in unanimitate de voturi in functia de selectioner de catre membrii Comitetului Executiv.

Totusi aceasta "unanimitate" pare sa fie doar de fatada, mai multe ziare centrale si mai multi oameni de fotbal au si inceput atacurile la adresa lui Piturca.

Victor Piturca a declarat ca ar fi bine ca echipa nationala sa obtina o noua calificare iar el sa fie dat afara, asa cum s-a intimplat in 1999.

"Nu a fost un conflict cu Mircea Sandu, a fost o hotarire pe care a crezut ca trebuie sa o ia si pe care ulterior a regretat-o si o regreta. Incredere am avut tot timpul in el, il cunosc foarte bine, am muncit patru ani impreuna, este un om cu capacitate de munca si inteligenta care ii dau dreptul sa ocupe aceasta functie.

Am incredere, insa imi voi lua si masuri de siguranta prin contract, ca sa nu mai patesc ce am patit. Ar fi foarte bine sa se intimple ce s-a intimplat, sa se califice echipa nationala iar eu sa fiu dat afara. Sau poate ma las eu", a spus Piturca.

Victor Piturca a afirmat ca nu a avut nici un conflict cu jucatorii reprezentativi din acea perioada. "Eu mi-am exprimat o pozitie pe care jucatorii trebuiau sa o respecte, iar ei nu au respectat-o. Sper sa nu existe nici acum conflicte", a spus selectionerul, in timp ce presedintele FRF, Mircea Sandu, a adaugat: "Doar daca nu se interpun americanii sau Uniunea Europeana".

Mircea Sandu a precizat ca a tinut si va tine la jucatorii echipei nationale atit timp cit isi fac meseria. "Atunci am fost obligat si din convingerea ca fara acei jucatori era foarte greu.

Piturca mi-a spus atunci ceva care s-a adeverit, ca dupa Euro-2000 va fi greu ca jucatorii respectivi sa traga pentru echipa nationala la fel si ca se vor concentra mai mult pe echipele lor de club, iar asta a fost realitatea. Am luat acea decizie si pentru ca opinia publica a fost in favoarea jucatorilor.

Cit timp am lucrat cu Piturca, n-au fost probleme majore in relatia noastra", a comentat Sandu.

Intrebat daca va fi din nou de partea jucatorilor in cazul unui conflict similar, Sandu a subliniat: "Depinde, nu poti spune ceva in situatii pe care nu le poti prevedea. Cu agresiunea fizica sau verbala din partea antrenorului nu voi fi de acord, dar nici un jucator nu va avea de cistigat daca va spune ca nu mai vrea sa lucreze cu antrenorul, daca va zice: «Ori noi, ori el».

Atunci va avea dreptate antrenorul", a spus conducatorul FRF.

Victor Piturca a mentionat ca este inacceptabil ca actualii componenti ai echipei nationale sa fie numiti "drogati" sau "betivi". "Acestea sint jigniri si nu cred ca jucatorii meritau aceste lucruri, chiar daca nu au jucat la nivelul cerut si nu au obtinut rezultatele dorite. Sigur, au si ei partea lor de vina", a spus selectionerul.

ProSport - 9 decembrie 2004

Ladislau Boloni demasca bilciul

Victor Piturca a fost instalat ieri in fruntea echipei nationale de fotbal a Romaniei

Nici o surpriza la sedinta de ieri a Comitetului Executiv al FRF, organizata la “Casa Fotbalului”. Dupa citeva saptamini de mascarada, in care a mimat democratia, Mircea Sandu, presedintele federatiei, si-a definitivat ieri planul malefic de numire a lui Victor Piturca in fruntea echipei nationale a Romaniei.

“Piti” revine pe cai mari la prima reprezentativa, dupa o absenta de cinci ani si o cursa in care a alergat singur, linga trei “iepuri”, Lucescu, Hagi si Bölöni. Fara sa fie presat de timp, el trebuie sa demonstreze ca este in stare sa scoata nationala din mocirla.

Victor Piturca a revenit la nationala dupa acelasi scenariu pus la punct de Mircea Sandu si in 1998, la precedentul mandat al “Satanei”. De data asta insa, Hagi si Lucescu au simtit din timp capcana federala, declinind propunerea facuta cu jumatate de gura de Nasu’. Bölöni a fost singurul care a parut ca musca momeala.

In realitate, asa cum dezvaluie in interviul de mai jos, doctorul a fost tirit, cu buna stiinta, pina in ultima zi. “Loti dorea ca noi sa-i garantam postul de antrenor al nationalei. Il inteleg pentru ca este sub contract, iar discutiile cu federatia i-ar fi ingreunat situatia la club”, s-a spalat ieri Nasu’ pe miini. Marti seara, Sandu ii transmisese lui Bölöni ca alesul sau este Piturca.

Era prea tirziu: cu putine ore inainte, antrenorul de la Rennes isi anuntase retragerea din cursa. Dezamagit, Bölöni a acceptat ieri sa demaste manevrele lui Mircea Sandu.

“Trebuia sa am o certitudine”

Domnule Bölöni, de ce ati anuntat abia marti dupa-amiaza ca va retrageti candidatura?

Am vrut sa renunt in urma cu doua-trei saptamini, dar am tot primit telefoane de la diferite persoane din federatie care imi spuneau sa mai astept.

Ce sa asteptati?

Cind am primit scrisoarea de la federatie, am spus ca intru in discutii doar daca exista intr-adevar interes pentru mine. Trebuia sa am o certitudine fiindca nu puteam sa rup contractul sigur de la club si sa ma indrept catre ceva nesigur. Daca participam toti cei patru candidati la bilciul respectiv, tot unul era ales.

Dar ceilalti trei ce faceau? Unde se mai intorceau? Oficialii federatiei ar fi trebuit sa discute cu fiecare numai daca erau hotariti ca, in cazul unui raspuns pozitiv, sa ofere postul de selectioner.

Chiar ati fi venit la nationala?

Daca mi se spunea: “Loti, vino! Te vrem pe tine!”, atunci era OK. Presedintele mi-a spus ca trebuie sa ma prezint in fata Comisiei Tehnice, ca se va tine cont de sondajele din mass-media, de votul antrenorilor si ca o sa-mi infrunt contracandidatii in emisiuni televizate, ca la alegerile din SUA. In aceste conditii, am spus, din start, nu.

Intrebarea mea este urmatoarea: de ce s-a mai creat toata aceasta situatie?

Mircea Sandu v-a transmis ca alesul sau este Piturca?

N-am vorbit cu presedintele. Marti seara, am ascultat un mesaj lasat de el pe robotul telefonului, in care imi spunea ca antrenorii l-au ales pe Piturca si ca, in aceste conditii, el va merge cu aceasta propunere in fata Comitetului Executiv. Intre timp, eu anuntasem deja ca ma retrag.

"N-am nici un plan!"

Insotit de Mircea Sandu, noul selectioner s-a prezentat ieri la amiaza la conferinta de presa. Piti s-a abtinut cu greu sa nu rabufneasca, atunci cind i s-a reamintit ca a facut puscarie pentru barbut. El s-a dat de gol cind a spus ca n-are nici un program de redresare a nationalei.

Ce obiective aveti la nationala?

Cred in calificarea la Mondiale, desi va fi foarte greu. Sanse exista, chiar daca sint minime.

Ati stabilit strategia pe termen mediu si lung, asa cum v-a cerut Mircea Sandu?

Acum, n-am nici un plan. Nu voi face trialuri, ca Bölöni.

Mai aveti incredere in Mircea Sandu? Acum cinci ani v-a dat afara in urma unui conflict pe care l-ati avut cu Hagi si Popescu...

Nu m-am certat cu Hagi si Popescu. N-a existat un conflict intre mine si Mircea Sandu. Sint sigur ca a regretat ce-a facut atunci. Imi voi lua masuri in contract, ca sa nu mai patesc asa ceva.

Veti apela la jucatorii pe care i-a uitat Anghel Iordanescu?

Voi purta discutii cu toti jucatorii aflati in circuitul nationalei sau care mai pot oferi ceva primei reprezentative.

Considerati ca aveti calitatea morala sa conduceti echipa nationala?

Da! Consider ca am calitatile morale pentru a conduce nationala!

Ce jocuri le veti permite tricolorilor in cantonamentul de la Saftica?

Nu raspund la aceasta intrebare (intervine Mircea Sandu: “Joaca diri-diri!”; reactie din sala: “Asta joaca Nae Manea, la tineret!”).

Veti fi asistat de Ioan Becali la semnarea contractului?

Nu. Nici la precedentul mandat n-am fost asistat de cineva. L-am facut singur. Si inca o chestiune: nu m-am impacat cu fratii Becali.

700 de dolari pe zi

Contractul dintre Piturca si FRF va fi valabil pina la 31 decembrie 2007, iar in cazul in care se va obtine calificarea la Campionatul European din 2008, intelegerea se prelungeste automat pina la sfirsitul turneului final.

In plus, Piti va avea drept de preemptiune pentru prelungirea mandatului. Salariul noului antrenor va fi de 250.000 de dolari pe an, o eventuala calificare la un turneu final urmind sa-i aduca un bonus de 350.000 de dolari.

“Desi n-am renuntat la calificarea pentru Mondialele din Germania, tinta principala a lui Piturca este turneul final al Campionatelor Europene din 2008”, a mentionat Mircea Sandu.

Printre cei vizati de Piturca sa-l ajute la nationala se numara Stefan Iovan, Gabriel Boldici si Ilie Stan.

Laurentiu Ciorei, Marius Chican, Daniel Contescu

Ev. Zilei - 9 decembrie 2004