Camera Reprezentantilor a adoptat marti, cu o covirsitoare majoritate de voturi, un proiect de lege privind reformarea serviciilor de informatii ale Statelor Unite, schimbarea fiind menita sa previna repetarea unui atac de dimensiunile celor din 11 septembrie 2001. Proiectul urma sa fie aprobat ieri si de catre Senat, inainte de a fi trimis spre promulgare presedintelui George W. Bush.

Schimbarile reprezinta cele mai radicale miscari in sistemul de culegere a informatiilor al SUA de la sfirsitul razboiului rece incoace. Cele mai importante masuri adoptate sint crearea unui “super-sef” al informatiilor, care va coordona toate cele 15 agentii de spionaj ale tarii, si infiintarea unui centru national de lupta contra terorismului.

“Noua legislatie este rezultatul investigatiei de un an a Comisiei 9/11, care in raportul sau a concluzionat ca agentiile de informatii ale tarii nu au impartit intre ele informatii pretioase si se angajau adesea in competitii birocratice. Astfel de slabiciuni, a conchis comisia, poarta o parte din vina in nereusita prevenirii atacurilor teroriste din 11 septembrie, din New York si Washington.

Proiectul mai include prevederi precum inlesniri pentru agenti in urmarirea electronica a suspectilor si imbunatatirea eficientei controalelor la frontiera si in aeroporturi. Aproximativ 2.000 de graniceri vor fi recrutati anual, pe parcursul urmatorilor cinci ani. De asemenea, proiectul prevede introducerea interviurilor fata-in-fata pentru aproape toti strainii care solicita viza.

SUA vor implementa masuri de securitate draconice

Iata citeva dintre celelalte componente principale ale legii privind reorganizarea serviciilor americane de informatii:

• Instituie o noua functie, directorul serviciilor de informatii nationale, care va fi principalul consilier al presedintelui si va conduce serviciile de spionaj, pozitie superioara celei a directorului CIA, care ii va raporta direct celui dintii.

• Creeaza un Centru Antiterorist National, care planifica misiunile informative si coordoneaza informatiile despre amenintari teroriste si contramasuri.

• Autorizeaza alocarea de fonduri pentru cercetari privind imbunatatirea transportului aerian si dezvoltarea de containere si bagaje rezistente la explozii.

• Solicita Departamentului pentru Securitate Interna sa implementeze rapid monitorizarea biometrica a persoanelor care intra si ies de pe teritoriul SUA.

• Inaspreste cerintele pentru acordarea de vize cetatenilor straini.

• Transforma in delicte penale falsele amenintari cu bomba, precum si acordarea de sprijin material persoanelor suspectate de terorism.

• Aloca fonduri pentru combaterea spalarii de bani si a delictelor financiare.

• Recomanda o activitate diplomatica mai intensa in lumea islamica, pentru a combate raspindirea terorismului si a promova democratia. Mentine ajutorul financiar pentru Pakistan si investitiile in Afganistan.