Europenii, sufocati de telecomenzi

Europa se pregateste pentru Craciun, oamenii vor avea mai mult timp liber, iar masutele din sufragerie vor fi incarcate cu telecomenzi.

Atunci cind stau in fata televizorului, asculta muzica sau urmaresc un DVD cu un film preferat de Sarbatori, 68a din europeni au patru sau chiar mai multe telecomenzi pentru echipamentele de home entertainment, dupa cum arata un studiu european recent realizat de producatorul de cipuri Intel.

lucian_bitai@chip.ro

Consumatorii europeni incep sa resimta efectul supraincarcarii, mentionind ca se simt efectiv ingropati sub un munte din ce in ce mai mare de telecomenzi. Cei care se simt mai impovarati de gama de echipamente electronice de divertisment sint consumatorii din Marea Britanie, unde 42a din participantii la un sondaj de opinie au identificat problema supraincarcarii tehnologice.

In cazul italienilor, numai 25a din subiectii chestionati au declarat ca traiesc sentimentul acestei supraincarcari, ei fiind europenii cel mai putin preocupati de aceasta problema.

Casa multimedia

Cercetarea coincide cu introducerea pe piata a unei noi generatii de tehnologie electronica pentru divertisment - Entertainment PC.

Acest Entertainment PC sta in sufrageria utilizatorului si arata exact ca o componenta stereo, insa indeplineste functiile multiple ale unui computer pentru divertisment, oferind functionalitati de player si recorder CD/DVD, combina FM si server pentru muzica, precum si personal video recorder - toate acestea incluse intr-un singur produs.

In ceea ce priveste design-ul si volumul, noua platforma PC nu are nimic in comun cu statiile de lucru ale generatiei actuale, care sint in mod traditional exilate in birouri.

Comentind rezultatele acestui sondaj, Piotr Pagowski, Intel Territory Manager pentru Europa centrala si de est, a declarat: “Studiul demonstreaza ca locuinta moderna este inundata de dispozitive electronice destinate divertismentului si, pe masura ce televizoarele, computerele si player-ele DVD se acumuleaza, se aduna tot mai multe telecomenzi.

Ca urmare, oamenii incep sa se simta supraincarcati, iar noi consideram ca acest Entertainment PC este solutia ideala pentru problema lor”.

Apple pregateste un iPod Mini de 5 GB

Apple ar putea anunta luna viitoare lansarea unui iPod Mini de 5 GB, alaturi de mult asteptatul iPod Flash - conform unor informatii postate pe mai multe site-uri dedicate.

Lansarea noului iPod Mini de 5 GB este vazuta ca un upgrade asteptat, cu atit mai mult cu cit aceasta este si capacitatea oferita de aproape toti rivalii lui iPod Mini, cum ar fi, de exemplu, Zen Micro de la Creative.

Majoritatea alternativelor la player-ul Apple se bazeaza pe HDD-ul de 5 GB si de 1 inch de la Seagate, un numar mai mic de producatori optind pentru harddisk-ul similar de la Toshiba.

Informatiile referitoare la upgrade-ul pregatit de Apple provin de la “surse de incredere”, citate de AppleInsider. Site-ul mentioneaza si o paleta mai larga de culori pentru carcasele player-elor, dar precizeaza ca aceste informatii nu sint confirmate inca.

Noile versiuni de iPod Mini vor aparea pe piata la inceputul anului 2005, in aceeasi perioada in care va avea loc lansarea player-elor Flash iPod.

lucian_bitai@chip.ro

Playere MP3 cu protectie de cauciuc

Canyon Technology, producator de componente si echipamente periferice pentru calculatoare, a lansat o noua serie de playere MP3 cu protectie de cauciuc. Noile produse sint disponibile in Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Noua serie CN-MP4 asigura protectie la socuri si manevrabilitate fara riscul de alunecare, practic, in orice situatie. Player-ele dispun de o memorie integrata de 128 sau 256 MB, cu sau fara acord fin FM. Combina functiile unui dispozitiv de stocare USB simplu de folosit cu un player MP3/WMA, un radio FM si un recorder vocal.

Modelele accepta o interfata USB, permitindu-le utilizatorilor sa incarce muzica rapid.

Memoria permanenta reprogramabila asigura o capacitate de pina la 100 de melodii

sau 72 de ore de inregistrare vocala digitala. Bateria Ni-MH asigura o capacitate de redare continua de 6,5 ore.

lucian_bitai@chip.ro

CD si DVD cu etichete profesionale

Numerotarea, sortarea si depozitarea numeroaselor CD-uri sau DVD-uri sint uneori niste lucruri destul de migaloase.

Foarte multe persoane au obiceiul de a stoca absolut tot ce le trece prin mina pe CD-uri sau, mai nou, pe DVD-uri. Problema este ca, de fiecare data trebuie sa scrie pe ele anumite “chei” pentru a putea fi recunoscute mai tirziu.

Pentru acesti utilizatori, si nu numai, cei de la Primera au realizat un fel de imprimanta care are posibilitatea de a eticheta discurile de plastic intr-un mod mult mai profesionist. Cu ajutorul unui program se creeaza o eticheta de tip text sau grafic si in citeva secunde se obtine un CD/DVD care arata la fel ca si cele facute in fabrica.

Singura deficienta a acestei imprimante este ca poate “tipari” doar cu o singura culoare: negru, verde, albastru sau rosu.

bogdans@level.roDenumire: Signature Z1

Gen: Ordine printre plastice

Producator: Primera

Distribuitor: Biro Technologies 2000

Noul WinAmp, fara probleme de securitate

Recent lansata versiune 5.07 a player-ului software WinAmp aduce cu sine si rezolvarea unei gauri de securitate a carei exploatare permitea preluarea controlului asupra unui alt sistem. Mai exact, printr-un playlist .m3u, putea fi indus un buffer overflow in biblioteca IN_CDDA.dll, ceea ce facilita executarea unui program malitios.

LCD cu 8 milisecunde timp de raspuns

Mijlocul lunii decembrie este marcat de BenQ printr-un nou model de display LC, primul de pe piata cu 8 milisecunde timp de raspuns. “Suplul” FP937s+ este conceput pentru gameri si utilizatori privati, care au nevoie de un astfel de timp de raspuns la actualizarea rapida a imaginilor. Pe linga intrarea analogica, monitorul dispune si de un conector DVI.

Reclamele prin SMS, iubite si nu prea

Utilitatea (sau nu) a mesajelor SMS publicitare imparte in doua comunitatea posesorilor de telefoane mobile. Astfel, 41a (din care 45,5a sint femei si 36,8a barbati) considera aceste mesaje importante fiindca sint informative. Totusi, circa 40a (43,4 procente barbati si 36,2 femei) din cei 500 de utilizatori de SMS chestionati de institutul de cercetare a pietei sms.research.

at sint deranjati de aceste mesaje. 19a nu

au exprimat nici o parere, chestiunea fiindu-le indiferenta.

Noi dispozitive pentru muzica si imagini

Luna aprilie a anului viitor va marca intrarea pe piata romaneasca a unor noi serii de dispozitive pentru stocarea melodiilor si a imaginilor, sub marca RCA. Vorbim, de fapt, despre playere MP3 Lyra flash (pina la 512 MB RAM, sloturi pentru carduri de memorie MMC/SD, USB 2.0 etc.), cu harddisk (20 GB) si chiar camera foto digitala.

De asemenea, toate functiile consacrate - de la radio FM pina la inregistrare audio video - sunt prezente si la aceste modele.

5.1 canale pentru MP3

Cercetatorii de la Fraunhofer IIS, Thomson and Agere Systems au lansat un encoder-decoder pentru publicul larg, despre care pretind ca produce fisiere la jumatatea dimensiunilor celor in formatele actuale si care este compatibil cu standardul MP3.

Software-ul MP3 Surround este disponibil gratuit in scopul evaluarii pina la data de 31 decembrie 2005. Cei interesati pot descarca soft-ul care promite sunet surround pentru MP3-uri de la http://fileforum.betanews.com/ detail/MP3_Surround_Evaluation_Software/1102032674/1.

www.chip.ro

Pagina realizata de revistele CHIP si LEVEL