Cresterea nivelului de viata al romanilor va depinde, in primul rand, de cresterea productivitatii muncii in economie si nu se va datora influxurilor financiare externe sau aprecierii leului. Restructurarea se face incomparabil mai usor in perioade de avant economic, iar Romania este in acest moment intr-o asemenea perioada, a spus Mugur Isarescu.

Inainte de a ne plange ca avem salarii mici, si avem, trebuie sa intelegem ca ele nu pot creste fara performanta mai buna, fara eliminarea definitiva a binecunoscutelor "gauri negre" din economie. Restructurarea se face incomparabil mai usor in perioade de avant economic, iar Romania este in acest moment intr-o asemenea perioada.

Sa o fructificam cu intelepciune si curaj", a declarat ieri la gala premiilor Piata Financiara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

AVERTISMENT. Oficialul bancii centrale a amintit de performantele economice inregistrate in ultimii ani, dar a avertizat totodata asupra nevoii de continuare a reformelor economice si de a privi reusitele de pana in prezent ca pe o rampa de lansare pentru diminuarea decalajelor existente. "Aceasta stare de lucruri nu trebuie tratata euforic, ci cu luciditate si raspundere.

(…) Este o sansa istorica fara precedent pe care avem obligatia de a o fructifica. Ritmul schimbarilor de dupa 1989 nu a fost intotdeauna la un nivel multumitor, nici comparativ cu alte tari din regiune, nici cu imensul handicap ce trebuie depasit", a mai spus Isarescu.

VALUTE. In opinia guvernatorului, piata valutara a reprezentat permanent avangarda restructurarii si progresului economiei romanesti, iar noul regim introdus in aceasta toamna va contribui la restructurarea in profunzime a economiei prin stimularea competitiei.

Isarescu recunoaste efectele negative ale deprecierii euro pentru producatorii in lohn, dar crede ca a venit momentul ca exporturile romanesti sa nu mai mizeze pe cursul de schimb, ci pe o competitivitate ridicata.

"Daca nu are loc azi aprecierea leului, oricum maine produsele noastre textile exportate in Europa vor fi inlocuite de altele, realizate cu o forta de munca si mai ieftina, in India sau in China", sustine oficialul BNR.

CALCULE

Guvernatorul respinge analizele care vorbesc despre aprecierea prea puternica a leului fata de euro din aceste zile, intrucat se face o comparatie doar cu sfarsitul anului 2003.

"Daca am compara nu cursul la o data in fond arbitrara, ci valorile medii inregistrate in cursul anilor de referinta, vom observa, de exemplu, ca in 11 luni din acest an cursul mediu fata de euro a fost cu 8,4% mai slab decat cel inregistrat in medie in anul 2003. Aprecierea leului, desi indiscutabila, nu este nici pe departe prea puternica", considera Mugur Isarescu.

Guvernatorul a mai aratat ca o apreciere a monedei nationale aduce avantaje pentru cei care importa echipamente si tehnologii.