Se apropie Sarbatorile de iarna, deci si sezonul cumparaturilor. Pentru aceasta e nevoie insa de bani, iar de cele mai multe ori apropiatii nostri nu dispun de sumele necesare. Va prezentam modalitatile prin care puteti trimite bani in alta localitate sau chiar in alta tara. in functie de timpul in care banii trebuie sa ajunga la destinatie, aveti mai multe modalitati de trimitere.

Iata cateva variante si preturile acestora:

* Mandatul postal e serviciul clasic al Postei de transmitere de bani. Tariful acestui serviciu variaza in functie de valoarea expediata. Pentru sume de pana la 500.000 lei, la fiecare 100 lei sau fractiune de 100 lei - 5% din suma; intre 500.001-1.000.000 lei, la fiecare 1.000 lei sau fractiune de 1.000 lei ce depaseste 500.000 lei - 10‰ din suma; peste 1.000.000 lei, la fiecare 1.

000 lei sau fractiune de 1.000 lei - 8‰ din suma

* E-mandat. Este un serviciu intern al Postei ce asigura remiterea unor sume de bani nelimitate in maximum 24 de ore de la depunere. Tariful pentru acest serviciu e format din urmatoarele taxe: de transmisie, de 35.000 lei, de inregistrare, de 6.000 lei si tariful pe valoare (care e tariful de mandat postal).

* Mandatul on-line permite transferul intern de bani in cateva minute. Pentru a expedia banii trebuie sa completati un formular si sa anuntati destinatarul sa se prezinte la oficiul postal unde vor ajunge banii. in circa 10 minute de la expediere va puteti ridica banii de la oficiul postal. Tariful de mandat on-line e de 100.000 lei plus tariful pe valoare de la mandatul postal.

* Eurogiro - se realizeaza transfer de bani, in si din strainatate. Serviciul functioneaza in relatiile cu: Japonia, Elvetia, Turcia, Danemarca, Austria, Croatia, Israel si Germania.

Pentru a efectua transferul unei sume de bani din Romania prin acest sistem, clientul trebuie sa se prezinte la unul din oficiile postale desemnate pentru acest serviciu, unde va completa formularul de mandat Eurogiro. Tariful de prezentare al unui mandat Eurogiro e de 3% din suma, dar nu mai putin de 10 USD, platibili in lei, la cursul BNR.

Suma maxima ce poate fi transferata prin intermediul unui astfel de mandat, in si din strainatate e de 500$ pentru relatia Elvetia, Japonia si Turcia; 550 euro pentru Austria, Danemarca, Germania si Croatia; 2.000 $ pentru Israel.

* Western Union. Daca vreti sa trimiteti bani in strainatate prin acest serviciu trebuie sa mergeti la o agentie Western Union. Completati formularul si platiti valoarea sumei pe ce vreti sa o trimiteti plus taxe. Veti primi un "numar de control". in plus, poate fi ceruta o intrebare test pentru a identifica mai usor persoana care trebuie sa ridice banii si careia ii veti trimite raspunsul.