Cu putine exceptii, si acelea date de amanuntul ca am facut studiile in Timisoara, nu cunosc numele nici unui intelectual din lista destul de subtire publicata de ziarul Adevarul. Iar Petru Andea, Liviu-Eugen Anton, Vladimir Cretu si Horia Ciocirlie imi sint nume familiare mai mult in calitate de fosti activisti ASC, altfel oameni de treaba, decit de intelectuali.

Si Carol Stanciu imi mai apare un nume cunoscut, dar tot din motive colaterale, pentru ca a fost implicat intr-un scandal cu diplome false. Daca semnatarii nu-mi sint cunoscuti, desi cunosc alte sute de intelectuali, stilul apelului imi este. El poarta amprenta gindirii intelectualului Cozminca.

Citez: „Domnilor candidati! Pentru a fi presedintele unei natiuni europene este nevoie de o constiinta ridicata deasupra stereotipurilor date de propria biografie“, fraza care poate intra linistit in categoria „sinergia faptelor“. Adica ar putea avea un sens, dar munca de cautare a lui nu merita efortul.

Daca ati fi extraterestri si ati cunoaste Romania numai din ziare, citind acest apel ati trage concluzia ca trebuie sa-l votati pe Traian Basescu! Mesajul in cauza se ridica impotriva campaniei murdare, impotriva unor „conducatori - nevolnici sau lacomi, cinici sau orbiti de putere“.

Daca luam in calcul „stereotipurile date de propria biografie“, ca sa-i citam pe intelectualii PSD, e clar ca e vorba de Nastase. El corespunde acestor stereotipuri acreditate, nu numai de o presa ceva mai libera, ci si de unii colegi de partid, y compris Ion Iliescu.

Daca in fraza „Orice roman de bun-simt va refuza sa-si dea votul celor care cred ca Romania poate fi condusa birjareste“ inlocuim neacademicul „birjareste“ cu mai intelectualul „discretionar“, iarasi ne iese Nastase! Din, de acum, celebrele stenograme, el pare stapinul absolut al partidului-stat.

Cine altul a ilustrat, mai stralucit, cu numele lui intreg, ca „Guvernul c’est moi!“, daca nu premierul „Guvernului Adrian Nastase“?. „Integrarea europeana este, in prezent, substanta interesului nostru national“, sustin cei autointitulati „intelectualii romani“, desi stiu ca au obtinut scorul electoral actual prin voturile categoriilor celor mai putin pregatite pentru integrarea europeana.

Clasa mijlocie, absolventii de studii superioare, orasenii, pentru care Europa ar fi o optiune, nu sint publicul-tinta al acestui apel, decizia lor de vot a fost luata, probabil, inainte de aparitia textului in cauza.

Data fiind selectarea Adevarului pentru publicarea acestui material publicitar, probabil ca platitorii si-au propus sa influenteze pensionarii si casnicele care mai citesc acest ziar cu naivitatea intacta. Sa le demonstreze ca nu sint singuri, de partea lor se afla si niste ditamai intelectualii.

Si, pentru asta, au si recurs la trucul de a-si da, pe linga semnatura, si pozitia pe care lucreaza ca intelectuali: e o ploaie de rectori, de decani, de sefi de catedra de tot felul. Ba, mai mult, o greseala de tipar (probabil) ne face cunostinta cu domnul Liviu Dumitrascu, de profesie prorect.

Sper ca nu este vorba despre o rautacioasa aluzie la tema homosexualitatii! Spun ca e truc deoarece, pentru a-si justifica greutatea de intelectuali, semnatarii fac uz de o functie trecatoare, fara sa ne lamureasca si unde se desfasoara ea. Pentru ca domnul Ion Mihai, de pilda, este rector doar la Universitatea din Timisoara, nu in toata tara! Nu este rector in neant, in absolut.

Dar pensionarul credul nu face asemenea nuantari, vede ploaia de functii si, eventual, se simte bine in compania lor la vot.

Am lasat la urma impostura maxima a acestui Apel. El se numeste, retineti, „Apelul intelectualilor romani“, ca si cum ar fi emanatia tuturor intelectualilor, si nu doar a unor pesedisti de prin diverse universitati, mai mici sau mai mari. Pentru ca nu e vorba de toti intelectualii romani acolo, asa cum ar lasa sa se inteleaga buclucasa formulare. E vorba, cel mult, de „Intelectualii PSD romani“.

Dar si formularea asta ar fi nedreapta pentru ca e scandalos sa fie lasati pe dinafara alti intelectuali PSD, de la Eugen Simion si Razvan Theodorescu la Fanus Neagu si Dinu Sararu. Pentru aceasta scapare, pe intelectualii de pe lista probabil ca or sa-i judece colegii lor, academicienii!