Prestigiosul balet al Operei de Stat din Viena va putea fi admirat pe scena Salii Palatului din Bucuresti, in data de 10 decembrie, incepand cu ora 19.00, pe o scenă romanească. Spectacolul face parte din stagiunea vieneza 2004-2005.

Organizat sub egida „Musica Generosa”, spectacolul face parte din stagiunea vieneză 2004-2005.

Preţul unui bilet variază intre 600.000 lei şi trei milioane lei, in funcţie de locul in sală, au anunţat organizatorii, joi, in cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit lui Pepino Popescu, directorul Memento Music, organizatorul spectacolului, in prezent mai există doar citeva bilete la preţul de trei milioane lei, celelalte fiind deja epuizate.

Renato Zanella, directorul Baletului Operei de Stat din Viena, a declarat că se bucură de faptul că in Romania dansul clasic este incă apreciat. "Spectacolului din Romania ii confer o mare importanţă. De această dată este vorba despre o apariţie intr-o ţară in care dansul clasic se bucură de cea mai mare preţuire.

De această cultură a dansului se bucură şi Baletul Operei de Stat din Viena in care sint angajaţi mai mulţi artişti romani, printre care, in primul rind, prim-solista Simona Noja", a declarat Zanella. Baletul Operei de Stat din Viena are aproape 375 de ani de la infiinţare.

El a adăugat că vrea "un spectacol perfect la Bucureşti", deoarece este un moment istoric pentru culturile romană şi austriacă, sperind ca, in acest fel, să fie consolidate "punţile culturale intre cele două popoare".

Dirijorul baletului, Michael Halasz, a declarat că s-a născut la Cluj, in 1938, iar in 1951 a plecat la Budapesta. El a mărturisit că simte o mare bucurie să se afle din nou in Romania.

Simona Noja, considerată o ambasadoare a balerinilor romani in lume, a debutat la Opera romană din Cluj. Ea a devenit balerină principală la Viena in anul 1995. Ea a fost considerată drept cea mai bună balerină in stagiunea 2000-2001, de către revista de specialitate Danza&Danza.

Programul destinat publicului roman va debuta cu două interpretări artistice ale operelor coregrafului George Balanchine, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski: "Temă şi variaţiuni" şi "Pas de deux".

Partea centrală a programului o constituie operele coregrafilor contemporani William Forsythe şi Jiri Kylian: "Slingerland pas de deux", pe muzica lui Gavin Bryars, precum şi "Petite mort" şi "Şase dansuri", ale lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Spectacolul se va incheia cu "Numai vals" al lui Renato Zanella, piesa fiind dedicată Baletului Operei de Stat din Viena. Muzica aparţine lui Johann Strauss şi Gustav Mahler.