Calea Dorobanti, in fata Televiziunii. Ora 20,45. Politistii de la Circulatie si jandarmii opresc traficul auto pret de trei minute. In acest timp, dinspre statuia lui Simon Bolivar, catre sediul postului public TV, se scurg, pe trecerea de pietoni, doua-trei sute de indivizi de sex masculin, trasi la uniforme albastre - geci si caciuli imprimate cu cei trei trandafiri pesedisti.

Majoritatea - zdrahoni de 30-40 de ani, cu semnalmente de fii fara ocupatie ai clasei muncitoare, dar figureaza si niscai pustani care au primit drept de vot abia in 2004. Nu lipsesc nici tipii asupra carora ultimii patru ani de crestere economica la Putere si-au pus amprenta. La ei, pe sub geaca albastra, se ghicesc toalele de firma.

Parfumul de trascau se amesteca, astfel, cu cel de odicolon achizitionat din free-shop. Sunt baietii de la PSD-Ilfov, adusi de partid pentru a-i face galerie lui Adrian Nastase. Grupul ocupa aleea stramta de la intrarea principala in Televiziune. Responsabilii cu agitatia si propaganda nu pierd vremea.

Aproape instantaneu, scot din cutii si distribuie, in mare viteza, cartoanele si steguletele cu "Nastase-presedinte". Apoi mobilizeaza galeria la portavoce. "Hai, ba, ca se aude misto", constata satisfacuti, dupa ce sutele de plamani pompeaza numele candidatului PSD+PUR. Cativa suporteri dezerteaza din formatie pentru a-si goli basica udului in boschetii ornamentali ai Televiziunii.

Orele 21,00-21,10. Apar staff-urile celor doi adversari, care intra pe poarta secundara, la o distanta onorabila de vacarmul masei albastre din Ilfov.

Pesedistii au venit cu artileria usoara: purtatorul de cuvant al partidului, Titus Corlatean, "spicherita" Guvernului, Despina Neagoe, specialista in comunicare Anca Alexandrescu si nelipsitul sef de campanie, Dan Nica, afisand, pe sub mustata, un zambet triumfator.

Aliatii au adus prima garnitura: liderul interimar al PNL, Calin Popescu-Tariceanu, colega lui de partid, Mona Musca, primarul clujean Emil Boc, pedistii Adriean Videanu, Cozmin Gusa si Vasile Blaga.

Presedintele-director general al TVR, Valentin Nicolau, joaca rolul gazdei primitoare, introducand cele doua tabere in sala de protocol, dotata cu televizoare - cate unul pentru fiecare echipa -, cu scaune pozitionate ca la cinematograf si cu o masa garnisita cu pateuri, saratele, fursecuri si racoritoare. Ora 21,30. Afara, galeria PSD-Ilfov explodeaza.

Le-a venit idolul politic, insotit de consilierul personal de campanie, Dan Andronic. Adrian Nastase intra lin, zambind sigur de sine. Are si de ce: din spatele sau rasuna refrenul "Nas-ta-se pre-se-dinte!". Saluta pe toata lumea, dupa care intra la machiaj. Un sfert de ceas mai tarziu, la poarta, scandarile interfereaza cu huiduieli copioase.

A aparut Basescu, "iepurasu'", "chioru'", iar aplaudacii PSD simt nevoia sa marcheze momentul cu ceva spituri expediate, discret, in tablaria masinii, care, neinsotita de vehiculul Politiei - tras pe dreapta in curte, dupa sosirea lui Nastase - abia avanseaza. Poarta ramane, deocamdata, inchisa, iar Basescu nu-si poate reprima pornirea de a intra in dialog polemic cu suporterii oponentului.

"Degeaba, eu nu-l votez, bai, fratilor", le spune, razand complice, din masina. Replica vine sub forma unui carton azvarlit prin geamul deschis al portierei, care trece milimetric pe langa obrazul fostului comandant de nava, in vreme ce un scuipat infloreste pe parbriz. Traian Basescu intra val-vartej in Televiziune, secundat de Adriana Saftoiu, consilierul personal de campanie.

Incidentele de la poarta l-au scos din tatani. Primul care-i iese in cale e mai-marele TVR: "Sa va fie rusine! Asta e lipsa de bun-simt! E institutia dvs., cum de le permiteti asa ceva?". Figura lui Valentin Nicolau se boteste precum aceea a unui functionar marunt, obisnuit sa paseze raspunderea pe umerii sefului: "Ce sa fac? Nu sunt oamenii mei! Intrebati-l pe dl. Nastase... E spatiu public.

Imi pare rau...". "Va pare rau de multa vreme, dupa toate pe care le-ati facut...", ii arunca Basescu, dupa care intra, pachet de nervi, la machiaj. Orele 21,50-21,55. In Studio. Invitatul special, Cristian Tudor Popescu, refuza sa i se vare in ureche "macaroana" castii de legatura cu regia. Traian Basescu este inca tensionat.

Un angajat al TVR incearca sa-i dea indicatii tactice despre modul cum se asaza hartiile pe pupitru. "Nu ma luati asa, ca n-am venit la un extemporal, ci la o dezbatere intre candidatii la Presedintie", il repede prezidentiabilul. Adrian Nastase este (inca) relaxat. In sala de protocol. Cele doua tabere isi ocupa locurile pe scaune, despartite de un pilon de marmura.

In stanga - PSD, in dreapta - Alianta, avantajata usor de apropierea mesei cu produse de patiserie. Ora 22,00 si dupa. A inceput. La "Protocol", starea de spirit rezoneaza cu dezbaterea din platou. In debut, tensiune maxima, risipita de un moment neprevazut: cade imaginea de pe monitoare. "E softu', domnu' Dan Nica! E softu', ca la BEC...

", ii striga, in bascalie, Adriean Videanu, electronistului-sef al PSD. E semnalul schimbului de ironii. Pe "sticla", Traian Basescu anunta ca nu-l deranjeaza sa fie votat inclusiv de pesedisti. La "Protocol", acelasi Videanu, catre purtatorul de cuvant al adversarilor, Titus Corlatean: "Ai grija, Titus, ca duminica te verific".

Cei doi protagonisti sunt pusi sa nominalizeze trei consilieri pe care i-ar lua la Cotroceni. Aliatii de la "Protocol" n-au de ce sa-si intepe neprietenii, a facut-o, deja, Basescu, "live", cand raspundea Nastase. Dan Nica insa contraataca: "Ancuta Boagiu, Ancuta Boagiu si Ancuta Boagiu, hehehehe!". In sala staff-urilor, starea de spirit evolueaza odata cu dezbaterea.

Aliatii, din ce in ce mai relaxati si vorbareti, pesedistii din ce in ce mai tacuti si ingandurati. Se aplauda si se rade la fiecare punct trecut in contul candidatului propriu. Din cand in cand, cu un aer de sef de sala la un restaurant de lux, Valentin Nicolau face cate-o verificare a salii si a mesei. Pe ecran defileaza clipurile cu detalii despre viata personala a combatantilor.

"Mai, ce frumusel era...!", exclama admirativ-melancolic Mona Musca, la fotografiile alb-negru ale junelui capitan de nava Traian Basescu. Tabara PSD nu comenteaza imaginile cu seful al mare, le-au vazut, probabil, pe site-ul personal de Internet al acestuia. La excursul candidatului aliat despre trecutul comunist comun al celor doi prezidentiabili - liniste desavarsita si guri cascate.

Pesedistii se gandesc ca au pierdut jocul de imagine, iar liberal-democratii par a nu avea habar despre ce vrea sa spuna omul lor. Dupa, le vine inima la loc. Basescu a punctat, zic ei, dar nu decisiv.

Pasiunea excesiva a lui Adrian Nastase pentru vanatoare si fuga de un raspuns transant la intrebarea lui Cristian Tudor Popescu impietreste tabara pesedista, iar impasul lui Traian Basescu fata de cauza retragerii lui Stolojan ii face pe aliati sa-si muste buzele. Ora 0,41. Punct final. Basescu iese, cu pas grabit, din studio. Nastase mai sta la niste declaratii.

"A fost bine spre foarte bine", comenteaza aliatii. "E, poate ca n-a fost chiar asa de rau", zic pesedistii. Staff-urile isi iau, fiecare, candidatul in primire, dupa care toata lumea iese in graba din cladire. De data asta, masina lui Basescu e deviata pe dupa galeria pesedista.

Nastase se opreste in mijlocul pesedistilor ilfoveni si le strange mainile celor care, cu aproape trei ore mai inainte, scuipasera pe parbrizul masinii adversarului.

Adevarul