Cele mai importante cuvinte rostite de un politician roman in ultimii 15 ani au putut fi auzite miercuri seara. Asa cum stiti, dezbaterea TVR de miercuri seara i-a pus fata in fata pe Traian Basescu si Adrian Nastase, ultimul insotit de Cristian Tudor Popescu, proaspat desemnat ministru al propagandei PSD.

Catre sfirsitul dezbaterii, Traian Basescu a curmat obisnuita baie de cifre si a vorbit clar despre taina ocolita de toata lumea, vreme de 15 ani: Marea Problema. Traian Basescu a spus: “Mai, ce blestem o fi pe poporul asta de a ajuns pina la urma sa aleaga intre doi fosti comunisti? Intre Adrian Nastase si Basescu.

In 15 ani, nu a aparut unul sa vina din lumea asta, sa nu fi fost tarat de naravurile comunismului, sa nu fi fost afectat de nimic”. Si Basescu a continuat: “Poate ca discutia asta n-ar fi trebuit sa aiba loc. Poate ca era momentul ca in fata romanilor sa vina alt tip de candidat decit noi doi. Marea problema pe care noi doi o avem e nu numai ca am fost amindoi membri de partid.

Poate, pina la urma, nu-i o rusine, un rau, sa fii membru de partid intr-un stat comunist. Asta era statul atunci. Drama este ca nu avem voie sa raminem tot cu mentalitatea aia si dupa 15 ani de cind nu mai e comunism in Romania”.

Intr-adevar, aceasta este Marea Problema. A Romaniei ca stat si a romanilor ca persoane. A vietii noastre impreuna spre a ramine dezbinati si a prezentului nostru care e copil al trecutului, si nu tata al viitorului.

Basescu a numit-o pe sleau, a tras-o de mina si ne-a pus-o in fata barbateste, asa cum numai el stie sa o faca, fie ca vorbeste de pretul merelor in piata, fie ca vorbeste de costul minciunilor in viata. Traian Basescu a cistigat miercuri seara un loc in istoria vietii morale romanesti. Iata de ce.

El a spus acum ceea ce trebuia spus, in cor, in decembrie 1989, la intemeierea noului stat roman. Cu asemenea cuvinte am fi putut porni un stat liber, nu o colonie a ocupantului comunist si a urmasilor sai. N-am facut-o si am lasat sa treaca 15 ani de disperare si viciu. Am ales, in acest timp, oameni care s-au laudat ca pot indrepta lucrurile.

Toti minteau profund pentru ca nu au avut curajul sa-si puna problema pe care Basescu si-a pus-o, in public, miercuri seara. Marea Problema.

Pentru ca viitorul sa se nasca, era nevoie ca trecutul sa se sinucida. Traian Basescu a facut acest lucru, rostind cuvinte care pot semana o clipa cu autoanularea, dar deschid, in clipa urmatoare, sansa vietii noi. El a vorbit celor care s-au agitat in piete si s-au retras invinsi de gindul ca romanii sint un popor iubitor de rau. El a vorbit celor care nu mai sint printre noi.

Celor care au murit sub comunisti fara sa mai creada in trecerea spre timpuri bune. Si celor doua milioane care au plecat din tara, la munca pentru oricine altcineva, le-a vorbit Basescu. Si celor care mai sint aici doar pentru a se indoi, si celor care cred ca nu mai e nimic de facut, si celor care vor sta acasa in ziua votului, asteptind sa fie cum o fi, adica la fel ca inainte.

Traian Basescu a reusit sa vorbeasca, miercuri seara, cu toti romanii care au fost si sint. Si, din acest motiv, Adrian Nastase a pierdut, iar Cristian Tudor Popescu trebuie sa demisioneze din ce vrea el si cit mai repede. Amindoi au devenit mici, microscopici, miercuri seara, la discutia despre singura tema, singura datorie si singura cale: Marea Problema.

De ce l-am crede pe Basescu? Pentru ca mersul tarilor in suferinta nu poate fi schimbat decit prin demagogia convertitilor. Traian Basescu a fost comunist si a trait in sistem. Dar a folosit ultimii 15 ani intr-un fel de care Nastase, Iliescu si echipa n-au vrut sa stie. Ei si-au largit averile, el si-a pus problema. Marea Problema. Nu la schit si nu in teorie.

Asta au facut intelectualii care ne-au implorat acum patru ani sa il votam pe Iliescu, iar acum tac despre Basescu - adica ii spun DA lui Nastase. In numai patru ani, pro-Iliescu si pro-Nastase. Frumos palmares! Intelectualii nostri sint nicaieri si acolo vor ramine. Declasati. Basescu a inteles mai mult si a lucrat mai bine. In viata, nu in vis. In folosul nostru, nu in zadar.

A urcat treapta cu treapta scara. A fost fesenist, dar a inteles ceva din asta. A fost ministru si, iarasi, a adunat ceva din asta: nu o vila, ci citeva concluzii realiste despre cum merge politica la romani, impotriva romanilor. A devenit treptat omul de care era nevoie. Nici strain de lumea din care am iesit, nici privitor neputincios din afara. A devenit un comunist care

s-a scirbit de comunistii raspopiti. A devenit singurul om al sistemului care s-a intors impotriva. Si, fiind din nastere omul faptei, Traian Basescu a pus cuvintele la treaba. In primul rind, asupra lui. Am scris recent ca Basescu e singurul caz de reusita a reformei in Romania. El, personal. De miercuri seara stim ca reforma lui poate deveni si a noastra.

Basescu a ghicit care e Marea Problema a Romaniei. Acest lucru trebuie bine inteles. Acest lucru inseamna ca, miercuri seara, comunismul ne-a cerut iertare. A facut-o prin gura unui om credibil. Viitorul poate incepe. Pe 12 decembrie. In sfirsit!