Miile de protestatari care l-au sprijinit pe Viktor Iuscenko timp de 17 zile pe strazile Kievului au fost trimisi la casele lor de liderul opozitiei. Acesta a multumit, miercuri, sustinatorilor sai care au protestat in numar atat de mare impotriva fraudei electorale. "in timpul acestor zile am observat nasterea unei noi tari.

Am realizat ca suntem o natiune europeana", a subliniat Viktor Iuscenko, in fata sutelor de mii de protestatari. Vorbind despre eforturile depuse de protestatari in vederea adoptarii reformei electorale, Iuscenko a mentionat ca isi vor aminti cu totii de aceste zile ca fiind cele mai frumoase din viata lor.

Nu in ultimul rand, liderul opozitiei ucrainene a dorit sa multumeasca politiei si armatei din Ucraina pentru ca nu au recurs la violenta impotriva manifestantilor. "Va multumesc pentru ca nu ati apasat pe tragaci", a adaugat Viktor Iuscenko.

Un deputat al coalitiei de opozitie "Ucraina Noastra", Iuri Lutenko, a avertizat insa ca manifestantii vor continua sa "supravegheze" sediile presedintiei si guvernului de la Kiev pana cand candidatul liberal va fi ales presedinte.

In ceea ce priveste reforma constitutionala adoptata miercuri de parlamentul de la Kiev, Iulia Timosenko si-a exprimat dezacordul fata de reducerea puterilor prezidentiale si a precizat ca reforma a fost votata prin incalcarea normelor constitutiei. Drept urmare, formatiunea pe care o reprezinta va incerca sa o anuleze dupa scrutinul din 26 decembrie.

Surprinzator este ca blocul politic al carui lider este Timosenko nu a votat in favoarea reformei constitutionale, spre deosebire de coalitia "Ucraina Noastra" condusa de Viktor Iuscenko.

Avand in vedere ca "vioara a doua" a opozitiei a stat de la inceputul si pana la sfarsitul crizei alaturi de Iuscenko, recentele declaratii i-au determinat pe analisti sa se intrebe daca nu cumva blocul de opozitie risca sa se scindeze chiar inainte de a ajunge la putere.

Timosenko s-a grabit totusi sa infirme aceasta ipoteza, declarand ca nu vede nici un "eveniment politic ce ar putea sa ne divizeze. Am creat o coalitie cu Viktor Iuscenko si cred ca dupa victoria acestuia vom forma impreuna un guvern, desigur, cu participarea partenerilor nostri politici", a adaugat ea.

Totodata, "pasionaria" ucraineana, cum mai este supranumita, si-a manifestat dorinta de a-I actiona in justitie atat pe presedintele Kucima, cat si pe premierul aflat "in concediu", Viktor Ianukovici: "Nu este vorba de razbunare sau de reglare de conturi.

Dar nu este posibil sa nu raspunda nimeni pentru aceasta umilire a Ucrainei, nimeni sa nu fie tras la raspundere pentru ordinele criminale, pentru decapitarea jurnalistului Gheorghi Gongadze, pentru reglarile de conturi cu oameni politici, pentru absenta libertatii de exprimare si pentru transformarea alegerilor intr-o minciuna".